Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΟΧΙ στην κατάργηση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων

Αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή κατάργησης ή περιορισμού του θεσμού της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων είναι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών (ΕΔΕ) αναφέρει ότι «θα υπερασπιστεί το θεσμό των αιρετών αυτοδιοικήσεων με όλες τις δυνάμεις» και δηλώνει ότι «είναι κατηγορηματικά αντίθετη» σε κάθε προσπάθεια κατάργησής της.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δημοσιεύματα κυριακάτικης εφημερίδας ανέφεραν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να προωθήσει σημαντικές αλλαγές στο θεσμό της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων. Για παράδειγμα, το Τριμελές Συμβούλιο του Πρωτοδικείου Αθήνας θα εκλέγεται από τους εφέτες και όχι από τους πρωτοδίκες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά, ο θεσμός της αυτοδιοίκησης μετατρέπεται σε ετεροδιοίκηση.

Παράλληλα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων «ενισχύει την εσωτερική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και αποτελεί εγγύηση για την αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης».

Τέλος, η ΕΔΕ, με αφορμή το προχτεσινό περιστατικό ξυλοκοπήματος κατηγορούμενου εντός του ακροατηρίου από τα αδέρφια θύματος ανθρωποκτονίας, ζητάει να ενισχυθούν τα μέτρα φρούρησης των δικαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ