Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
«Κυνηγούν» τα νοσήλια των Ταμείων

Δε βρέθηκε κρεβάτι για 30χρονη ασθενή γυναίκα που τελικά κατέληξε από ανακοπή καρδιάς

Τα νοσήλια των ασφαλιστικών Ταμείων για τη λειτουργία των Μοντάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των Μονάδων Νεογνών (ΜΕΝ) κυνηγά η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στις μαζικές προσλήψεις προσωπικού και να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για ν' ανοίξουν τα 140 κρεβάτια ΜΕΘ που μένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μέσα στο Σαββατοκύριακο δε βρέθηκε και πάλι κρεβάτι ΜΕΘ για μια τριαντάχρονη γυναίκα που κατέληξε λόγω αποστήματος της στοματικής κοιλότητας.

Με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 3527/2007 (ΦΕΚ 25Α) προβλέπεται ότι ποσοστό 40% εκ των καταβαλλομένων νοσηλίων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε ΜΕΘ και σε ΜΕΝ διατίθεται για την κάλυψη των ερευνητικών και λειτουργικών αναγκών των ΜΕΘ και ΜΕΝ. Το ποσοστό αυτό θα κατατίθεται για μεν τις πανεπιστημιακές ΜΕΘ στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του οικείου ΑΕΙ, ενώ για μη πανεπιστημιακές ΜΕΘ θα κατατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό όπου κατατίθενται και τα έσοδα απ' τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία - όπως προβλέπεται απ' το άρθρο 9 του νόμου 2889/2001, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και ο νόμος 3527/2007 της ΝΔ συμπληρώνει: «Ο τρόπος ανάληψης και διάθεσης του κονδυλίου αυτού καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας».

Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι του νόμου, ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος, έστειλε εγκύκλιο σε όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων που τις ενημερώνει για τις αλλαγές στον «τρόπο χρηματοδότησης - είσπραξης των νοσηλειών» και τονίζει: «Η εφαρμογή της νομοθετικής αυτής ρύθμισης είναι άμεση. Κατόπιν αυτού, παρακαλείστε να μεριμνήσετε για την αξιοποίηση της παρεχόμενης δυνατότητας χρηματοδότησης των ΜΕΘ - ΜΕΝ».

Δηλαδή, οι διοικήσεις των νοσοκομείων να γίνουν οι «κυνηγοί» των ασφαλιστικών Ταμείων για να εισπράξουν εκείνα τα κονδύλια που θα έπρεπε να διατίθενται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ακόμα κερκόπορτα στην ιδιωτικοποίηση της Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα μπορέσουν να υπογράψουν μέχρι και συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που θα προσφέρουν το προσωπικό στις ΜΕΘ για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια! Είναι εξέλιξη που θα έρθει να συμπληρώσει την ενοικίαση κρεβατιών ΜΕΘ απ' τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Η μοιραία κατάληξη

Τριαντάχρονη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, έχασε τη ζωή της στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή, εξαιτίας αποστήματος της στοματικής κοιλότητας από φλεγμονή στο φρονιμίτη.

Η νεαρή γυναίκα είχε επισκεφτεί το «Τζάνειο» Νοσοκομείο και την Παρασκευή, μπήκε στη γναθοχειρουργική του Κρατικού Νοσοκομείου, όπου και της αφαιρέθηκε το απόστημα. Η γυναίκα έχασε τη ζωή της από ανακοπή καρδιάς.

Ο σύζυγος του θύματος κάνει λόγο για αμέλεια των γιατρών, ενώ για το περιστατικό έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ