Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
1η Μάη 2007 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μεγάλη συγκέντρωση στο πρώτο λιμάνι

Εργάτες της στεριάς και της θάλασσας έσμιξαν σε μια μαζική διαδήλωση και πορεία

Από τη συγκέντρωση και την πορεία στον Πειραιά
Από τη συγκέντρωση και την πορεία στον Πειραιά
Αμέτρητα τα κόκκινα λάβαρα που ανέμιζαν δίπλα στις σημαίες του ΠΑΜΕ, δεκάδες τα πανό, απανωτά τα συνθήματα, με μυριόστομο το «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Το πρώτο λιμάνι της χώρας χτες πολιορκήθηκε από χιλιάδες απεργούς. Η συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, που εξελίχθηκε σε μια τεράστια διαδήλωση, ξεπέρασε τις προσδοκίες. Απεργοί ναυτεργάτες και εργάτες από κάθε χώρο δουλιάς του Πειραιά, συνταξιούχοι, νεολαίοι εργάτες, φοιτητές, σπουδαστές, με το αποφασιστικό μαζικό τους «παρών» τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της αξίζει. Εδωσαν νέα δύναμη στους αγώνες.

Στις 10 το πρωί, απεργοί ξεκίνησαν από το ΕΚ Πειραιά, τόπος προσυγκέντρωσης των εργατικών συνδικάτων. Περνώντας μπροστά από το λιμάνι - το οποίο είχε «νεκρώσει» από την 24ωρη απεργία των ναυτεργατών που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις - και μέχρι να φτάσει στην πλατεία Κοραή η πορεία είχε διπλασιαστεί σε όγκο. Κατά μήκος του λιμανιού εισχωρούσαν νέα μπλοκ εργαζομένων από συνοικίες του Πειραιά. Στις 11 η πορεία έφτασε στην πλατεία Κοραή, ενώθηκε με τους εργαζόμενους που ήδη βρίσκονταν εκεί. Ολοι μαζί συγκρότησαν μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Τη συγκέντρωση «άνοιξε» με τα τραγούδια του το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ελαιουργοσαπουνοποιία. Χαιρέτισαν η Στεφανία Κουτσουραδή, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Δημοσίων ΙΕΚ Πειραιά και ο Σπετίμ Καραγκιόζ, μετανάστης εργάτης.


Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία. Ενα κόκκινο ποτάμι που έζωσε τον Πειραιά. Πρώτος σταθμός το μνημείο των 11 νεκρών εργατών του 1923 στο Πασαλιμάνι, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών. Εκεί λίγη ώρα πριν, οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΑΠ (ΣΥΝ) είχαν προσπαθήσει να στήσουν κοινή φιέστα που τη βάφτισαν αυθαίρετα εκδήλωση του ΕΚΠ, η οποία τελικά μετατράπηκε σε μια θλιβερή υπόθεση.

Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι του Πειραιά ενισχύοντας την περιφρούρηση της ναυτεργατικής απεργίας. Παραβρέθηκαν ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός, οι βουλευτές του Κόμματος Ελ. Παντελάκη και Β. Νικολαΐδου, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος κ.ά.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ