Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
1η Μάη 2007 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
Γέμισε εργατόκοσμο το κέντρο της Αθήνας

Χιλιάδες απεργοί στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο γιορτασμό της 1ης Μάη

Η πορεία φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία
Η πορεία φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία
Ενα «ποτάμι» φουσκωμένο από την οργή, αλλά και την αποφασιστικότητα του εργατόκοσμου της πρωτεύουσας να δυναμώσει τους ταξικούς αγώνες του, πλημμύρισε χτες το κέντρο της Αθήνας.

Αφήνοντας τις μηχανές και τα γραφεία, τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε ηλικίας έσμιξαν στην πλατεία Συντάγματος. Σε μια μαζική, πυκνή και δυναμική κινητοποίηση, διαμηνύοντας ότι «η Πρώτη Μάη είναι απεργία - δεν είναι αργία», όπως έγραφε ένα από τα γιγάντια πανό του ΠΑΜΕ που στόλισαν το χώρο της συγκέντρωσης.

Λίγα λεπτά μετά τις 10.30, εργάτες από το Μέταλλο, τα Ξενοδοχεία, τις Τηλεπικοινωνίες, από δεκάδες κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μαζικούς φορείς, κάθε γωνιά της Αθήνας συναντιούνται σφίγγοντας στη γροθιά τους τη σημαία του ΠΑΜΕ, τα πανό που έχουν από μέρες τώρα ετοιμαστεί με μεράκι για τη γιορτή της τάξης τους.

Στα εργατικά τραγούδια που ηχούν στην καρδιά της πόλης απ' το πρωί, δίνουν συνέχεια οι στίχοι απ' τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου, που διαβάζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Ασλανίδης και Ιλιάνα Φωτηλά. Ακολουθούν οι χαιρετισμοί του Μοχάμεντ Ιγκνέιμπι, εκπροσώπου της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών Ελλάδας, του Πολύβιου Τσίρκα, γραμματέα της ΔΗΣΕΚ και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) του ΠΑΜΕ, της Σοφίκα Χισό, μέλους της διοίκησης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και του Φώτη Βαρδή, συνδικαλιστή από τον ΟΤΕ και επίσης μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Κατήγγειλαν την επίθεση στην Τουρκία


Ξεκινώντας την κεντρική ομιλία, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει την επίθεση που λίγο νωρίτερα έχουν δεχτεί Τούρκοι εργάτες απ' τις δυνάμεις καταστολής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και καλεί τα ταξικά συνδικάτα να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη της Τουρκίας. Τη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης τονίζουν άλλωστε και τα χαιρετιστήρια μηνύματα που έστειλαν στο ΠΑΜΕ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Μοχάμεντ Σάαμπαν Αζούζ, η Γενική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Συρίας, και το Δημοκρατικό Κίνημα Κούρδων.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλ. Παπαρήγα. Σύσσωμο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής το προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής, Π. Μαντά, Ηλ. Νικολόπουλο και Γ. Πάντζα (με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ χαιρετίζει την Εργατική Πρωτομαγιά και τονίζει ότι η νίκη θα είναι των λαών). Αντιπροσωπείες της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, της Γραμματείας της ΔΗΣΕΚ με επικεφαλής τον Π. Τσίρκα, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ. Ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγ. Μαχαίρας.

Μαζική η παρουσία της νεολαίας

Στις 12.20 ο κόσμος απλώνεται συντεταγμένα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Καθόλου τυχαία, στην πρώτη γραμμή μπαίνει το σύνθημα που τις προηγούμενες μέρες «εισέβαλε» σ' εκατοντάδες τόπους δουλιάς που «όργωσαν» οι ταξικές δυνάμεις: «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΙΑΣ».

Η δυναμική της πορείας αποτυπώνεται στη μαζική παρουσία της νεολαίας, στους φοιτητές, στους σπουδαστές των δημόσιων και των ιδιωτικών ΙΕΚ που συντονίζουν το βηματισμό τους με τα ταξικά συνδικάτα. Στους απόμαχους της δουλιάς, στους μετανάστες, στους γονείς που πορεύονται με τα παιδιά τους, πολλά σε καρότσι ακόμα, οι οποίοι πυκνώνουν τις γραμμές της αντίστασης. Τα βήματα είναι σταθερά, κουβαλούν την ηρεμία της σωστής επιλογής, αυτήν της ανυποταγής. Οι φωνές δυναμώνουν όλο και περισσότερο: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα Εργατιά»! «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη, η πάλη η ταξική»!

Στη Β. Σοφίας
Στη Β. Σοφίας
Η πορεία απλώνεται στη Β. Σοφίας από τη Βουλή μέχρι το «Χίλτον». Οσο πλησιάζει στην αμερικάνικη πρεσβεία δυναμώνει ο ήχος απ' τα τύμπανα του μπλοκ των καλλιτεχνών. Ο λαός απαιτεί «πάρ' τις βάσεις σας κι εμπρός». Ο τροχός της πάλης τραβάει μπροστά.

  • Νωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνια στο Πολυτεχνείο και στο θυσιαστήριο της Καισαριανής, τιμώντας τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού. Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης φασιστοειδή βεβήλωσαν με συνθήματα το μνημείο. Την πρόκληση καταδίκασαν με δηλώσεις τους εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Δημήτρης Αγκαβανάκης και με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ