ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτική κλιμάκωση συνεχίζει το μακελειό

Ουκρανοί στρατιώτες κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης
Ουκρανοί στρατιώτες κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Και η χτεσινή νύχτα συνοδεύτηκε από σφοδρότατους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, αφού τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η στρατιωτική δραστηριότητα των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης κατά των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ετσι πολλοί αναλυτές κάνουν ήδη λόγο για ντε φάκτο μη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 12 Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Και χτες υπήρξαν, όπως καταγγέλλουν οι αρχές του Ντονέτσκ, τουλάχιστον 46 επιθέσεις με πυρά πυροβολικού, αλλά και ρουκέτες ενώ υπήρξε και χρήση όλμων, αρμάτων μάχης και βέβαια ελαφριών όπλων. Οπως ανέφερε ο στρατιωτικός διοικητής και εκπρόσωπος του λεγόμενου υπουργείου Αμυνας της ΛΔ Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, χτυπήθηκαν 16 κατοικημένες περιοχές συγκεκριμένα στο Σιροκίνο κοντά στη Μαριούπολη, και σε προάστια κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, ενώ σε ένα από αυτά, το Τελμάνοβο βρήκε το θάνατο ένα παιδί μόλις 1 χρόνου.

Αυτό το νέο μακελειό η ουκρανική κυβέρνηση το παρουσιάζει ως απάντηση στην επιθετικότητα των πολιτοφυλάκων ιδιαίτερα στην πόλη Μαρίινκα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, ενώ οι τελευταίοι απαντούν ότι οι βομβαρδισμοί γίνονται για αντιπερισπασμό στις περιοχές του Ντονέτσκ, ενώ ετοιμάζεται γενικευμένη επίθεση στις περιοχές της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ.

Σε αυτό το κλίμα, που το αίμα εξακολουθεί να ρέει σε μια σύγκρουση που πληρώνει ο λαός της χώρας, ως αποτέλεσμα της ξένης στα πραγματικά του συμφέροντα ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων είναι μια υπενθύμιση ότι η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παραβιάσεις και ότι είναι όλο και πιο σημαντικό όλες οι προσπάθειες, όλες οι πρωτοβουλίες, να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί να ζητήσει εκ νέου από τη ρωσική Ανω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άδεια χρήσης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σημείωσε μόνο ότι πρέπει να αποφεύγονται «βήματα, τα οποία προκαλούν κλιμάκωση της έντασης και θα σταθούν δίπλα σε προβοκατόρικες ενέργειες, έλλειψη των οποίων δεν παρατηρούμε δυστυχώς απ' την πλευρά του Κιέβου» και κάλεσε σε προσπάθειες για στήριξη των «συμφωνιών του Μινσκ».

Χτες, εξάλλου, με πρωτοβουλία της Λιθουανίας, μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε έκτακτα το Συμβούλιο αυτό, για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά τις μάχες στη Μαρίινκα. Οι πολιτοφύλακες κάνουν λόγο για γύρω στους 400 νεκρούς στρατιώτες και ο ουκρανικός στρατός που το αρνείται μιλάει για τουλάχιστον 80 νεκρούς πολιτοφύλακες. Στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσε σε τήρηση των συμφωνηθέντων στο Μινσκ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το 15μελές Συμβούλιο.

Η Ουκρανία στο επίκεντρο της Συνόδου του «G7»

Το θέμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις με τη Ρωσία θα είναι επίσης από τα σημαντικά θέματα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) που θα γίνει 7-8 Ιούνη στον πύργο Ελμάου στη Βαυαρία της Γερμανίας. Από αυτήν τη συνάντηση, του λεγόμενου G8, έχει αποκλειστεί η Ρωσία από πέρσι την άνοιξη και την ενσωμάτωση της Κριμαίας. Στη συνάντηση που φιλοξενεί η Γερμανία θα συμμετάσχουν επίσης η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, έχουν προσκληθεί Αφρικανοί ηγέτες, ο Πρόεδρος του Ιράκ αφού θα συζητηθούν και γενικότερα ζητήματα ενώ και το ζήτημα της Ευρωζώνης και η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσουν τους ιμπεριαλιστές ηγέτες. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επίσης έχουν προγραμματίσει συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου το πρωί της Κυριακής.

Χτες στο Μόναχο έγινε η πρώτη διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές του «G7» από μια σειρά οργανώσεων και κομμάτων με μια γκάμα συνθημάτων, ανάμεσά τους και αντίθεσης στην προετοιμαζόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση (ΤΤΙP), αλλά σε γενικές γραμμές κυριαρχούσαν οι αυταπάτες περί «εξανθρωπισμού» του καπιταλισμού.

ΣΥΡΙΑ
Νέα ρωσική πρωτοβουλία για ενδοσυριακές διαβουλεύσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πραγματοποίηση και τρίτου γύρου ενδοσυριακών ειρηνευτικών διαβουλεύσεων στη Μόσχα ανακοίνωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ο Μπογκντάνοφ σημείωσε ότι στον πρώτο γύρο ενδοσυριακών διαβουλεύσεων που είχε πραγματοποιηθεί το Γενάρη του 2015 στη Μόσχα, οι συριακές αντιπροσωπείες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είχαν εγκρίνει τις λεγόμενες «Αρχές της Μόσχας», που υποστήριζαν τη διατήρηση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, την καταπολέμηση «όλων των μορφών τρομοκρατίας» και την ειρηνική επίλυση της κρίσης με πολιτικά μέσα, δίχως ξένες παρεμβάσεις. Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι ο δεύτερος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων που έγινε τον περασμένο Απρίλη, κατέληξε στην εκτίμηση της σημερινής κατάστασης στη Συρία και στην έγκριση ενός ρωσικού «οδικού χάρτη» για την ειρηνική επίλυση της κρίσης. «Η Μόσχα», είπε ο Μπογκντάνοφ, «δεν επιβάλλει τη βούλησή της σε κανέναν», σημειώνοντας ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να φιλοξενήσει και τρίτο γύρο διαβουλεύσεων με αίτημα της συριακής κυβέρνησης».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ είχε δηλώσει πως διάφορες συριακές παρατάξεις ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε έναν τρίτο γύρο ενδοσυριακών διαβουλεύσεων, σημειώνοντας και αυτός το ζωηρό ενδιαφέρον της συριακής κυβέρνησης «να προχωρήσει το διάλογο με την αντιπολίτευση».

Στο μεταξύ, ασφυκτικές πιέσεις άσκησαν και χτες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έναντι των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική πόλη Χάσακα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Επίσης, το «Al Hayat Media Center», η λεγόμενη πτέρυγα προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), μετέδωσε βιντεοσκοπημένο υλικό για τα Βαλκάνια, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται απειλές για επιθέσεις κατά αλλόθρησκων στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ.

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για την κατάσταση στη Σομαλία

Εκδήλωση με θέμα «Σομαλία: Επίπλαστη ειρήνη υπό τη σκιά των όπλων» διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), την Τρίτη 9 Ιούνη, στις 7.00 μ.μ., στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο). Θα μιλήσει η Δέσποινα Ορφανάκη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

ΝΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί από επίθεση της «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Διπλή επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας, που φαίνεται πως ανήκουν στην εγκληματική ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», σημειώθηκε αργά προχτές βράδυ, στη μεγαλύτερη λαϊκή αγορά της βορειοανατολικής νιγηριανής πόλης Γιόλα, προκαλώντας το θάνατο 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό 38 άλλων. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που οι περισσότεροι καταστηματάρχες έκλειναν τα μαγαζιά τους και σήκωναν τους πάγκους τους, ενώ άλλοι έσπευδαν να κάνουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής πριν την αργία της Παρασκευής.

Είναι η πρώτη επίθεση στην πόλη αυτή, των περίπου 600.000 κατοίκων, οι μισοί εκ των οποίων είναι εκτοπισμένοι άμαχοι που ξεριζώθηκαν από παρακείμενες πόλεις. Λίγη ώρα πριν τη διπλή επίθεση των βομβιστών, είχε προηγηθεί σε φυλάκιο του στρατού στην πόλη Μαϊντουγκούρι (τη μεγαλύτερη του βορρά) έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά, από την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Νιγηριανοί στρατιώτες.

Αυτά ενώ ο νέος Πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, ολοκληρώνει σήμερα στο Τσαντ επίσημη επίσκεψη, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών των στρατών της περιοχής κατά των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ».

ΓΚΑΝΑ
Στους 150 οι νεκροί

ΑΚΡΑ.--

Τριήμερες εκδηλώσεις εθνικού πένθους πραγματοποιούνται από χτες σε όλη την Γκάνα, έπειτα από την προχτεσινή καταστροφική έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στην πρωτεύουσα, Ακρα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 150 ανθρώπων.

H έκρηξη στο βενζινάδικο, που ξέσπασε πρώτα σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης φορτηγών, επήλθε μετά από πλημμύρα συνέπεια καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που πλήττουν τις τελευταίες μέρες την πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Η έκρηξη στο πρατήριο καυσίμων θεωρείται το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της χώρας από το 2001.

ΗΠΑ
Υποκλοπή δεδομένων εκατομμυρίων Αμερικανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίθεση χάκερς σε τράπεζες προσωπικών δεδομένων, περίπου 4.000.000 Αμερικανών δημοσίων υπαλλήλων που δούλευαν στον ευρύτερο τομέα της Ασφάλειας, κατήγγειλαν χτες οι αμερικανικές αρχές, αποδίδοντας την επιχείρηση σε καλά οργανωμένη πειρατεία ατόμων «με έδρα την Κίνα». Η επίθεση των ηλεκτρονικών «πειρατών» έγινε αντιληπτή τον περασμένο Απρίλη, οπότε και εντοπίστηκε από το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (OPM). Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε πως είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη από Κινέζους χάκερς, συνιστώντας, ουσιαστικά, τη δεύτερη κατά σειρά κυβερνο-επίθεση των τελευταίων μηνών σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Οι στόχοι της επίθεσης δεν είναι γνωστοί και εξετάζονται ενδεχόμενα από την κλοπή ταυτοτήτων μέχρι την κατασκοπεία.

Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον, πάντως, αρνήθηκε χτες οποιαδήποτε ανάμειξη με την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις των Αμερικανών αξιωματούχων «αδικαιολόγητες, ανεύθυνες και αντιπαραγωγικές».

Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση Ομπάμα εξουσιοδότησε τη NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) να παρακολουθεί τις επικοινωνίες στο ίντερνετ, για τον εντοπισμό «κυβερνο-πειρατών» που δρουν για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλείται ως πηγή τις διαρροές του Εντουαρντ Σνόουντεν, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε άδεια το 2012 στην αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών να επεξεργάζεται δεδομένα στο ίντερνετ χωρίς δικαστική εντολή, για τον εντοπισμό κακόβουλων λογισμικών και πειρατεία που συνδέεται με ξένες κυβερνήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ