Σάββατο 6 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα ρωσική πρωτοβουλία για ενδοσυριακές διαβουλεύσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πραγματοποίηση και τρίτου γύρου ενδοσυριακών ειρηνευτικών διαβουλεύσεων στη Μόσχα ανακοίνωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ο Μπογκντάνοφ σημείωσε ότι στον πρώτο γύρο ενδοσυριακών διαβουλεύσεων που είχε πραγματοποιηθεί το Γενάρη του 2015 στη Μόσχα, οι συριακές αντιπροσωπείες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είχαν εγκρίνει τις λεγόμενες «Αρχές της Μόσχας», που υποστήριζαν τη διατήρηση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, την καταπολέμηση «όλων των μορφών τρομοκρατίας» και την ειρηνική επίλυση της κρίσης με πολιτικά μέσα, δίχως ξένες παρεμβάσεις. Πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι ο δεύτερος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων που έγινε τον περασμένο Απρίλη, κατέληξε στην εκτίμηση της σημερινής κατάστασης στη Συρία και στην έγκριση ενός ρωσικού «οδικού χάρτη» για την ειρηνική επίλυση της κρίσης. «Η Μόσχα», είπε ο Μπογκντάνοφ, «δεν επιβάλλει τη βούλησή της σε κανέναν», σημειώνοντας ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να φιλοξενήσει και τρίτο γύρο διαβουλεύσεων με αίτημα της συριακής κυβέρνησης».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ είχε δηλώσει πως διάφορες συριακές παρατάξεις ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε έναν τρίτο γύρο ενδοσυριακών διαβουλεύσεων, σημειώνοντας και αυτός το ζωηρό ενδιαφέρον της συριακής κυβέρνησης «να προχωρήσει το διάλογο με την αντιπολίτευση».

Στο μεταξύ, ασφυκτικές πιέσεις άσκησαν και χτες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έναντι των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική πόλη Χάσακα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Επίσης, το «Al Hayat Media Center», η λεγόμενη πτέρυγα προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), μετέδωσε βιντεοσκοπημένο υλικό για τα Βαλκάνια, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται απειλές για επιθέσεις κατά αλλόθρησκων στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ