Σάββατο 6 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Ακιντζί βιάζεται για ... «αμοιβαίες μπίζνες»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για «θετική ατμόσφαιρα που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά την προχτεσινή συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη (μετά από δική του πρωτοβουλία) με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ενώ εντείνονται οι επαφές σε διάφορα επίπεδα μπροστά και στην επόμενη συνάντηση των Ακιντζί - Αναστασιάδη στις 17 Ιούνη.

Σύμφωνα με το γραφείο του εκπροσώπου του Μουν, ο ΓΓ «διαβεβαίωσε τον κ. Ακιντζί για την προσωπική του δέσμευση», όσον αφορά την επίτευξη «λύσης» στο Κυπριακό και επισήμανε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα βοηθήσουν να ενισχυθεί το «θετικό περιβάλλον στο νησί».

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον «σε διαφορετική φάση, χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων, όχι μόνο των κυρίων πρωταγωνιστών, που είναι οι ίδιοι οι Κύπριοι» υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται η «εμπλοκή» και «διεθνών πρωταγωνιστών, όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι εγγυήτριες δυνάμεις».

Με οδηγό το «Σχέδιο Ανάν»

Αναφερόμενος στο «Σχέδιο Ανάν» υπογράμμισε ότι «συνεχίζω να μοιράζομαι το ίδιο όραμα κι ελπίζω ότι και ο κ. Αναστασιάδης θα μοιράζεται επίσης το ίδιο όραμα στους προσεχείς μήνες. Κι οι δύο μαζί να επιδείξουμε την ίδια βούληση, όπως το 2004 και ν' ανοίξουμε το δρόμο για καλύτερο μέλλον της νεότερης γενιάς στην Κύπρο».

Ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, υπογράμμισε ότι το ζήτημα αποτελεί ένα «πλεονέκτημα», για να προκύψει μια κατάσταση από την οποία θα ωφεληθούν όλοι. «Το σοφό πράγμα είναι να ετοιμαζόμαστε για το μέλλον», τόνισε και, επιβεβαιώνοντας ότι γνώμονας της ηγεσίας του ψευδοκράτους παραμένει η προώθηση επιχειρηματικών σχεδιασμών, συμπλήρωσε όλο νόημα: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κατάσταση win-win, χρησιμοποιώντας τα ως στοιχείο ενεργητικό για τη χρηματοδότηση της λύσης. Το κυπριακό φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με το ισραηλινό μπορούν να αποσταλούν μέσω αγωγού στην Τουρκία κι απ' εκεί στην Ευρώπη. Η επιλογή αυτή φαίνεται περισσότερο οικονομική από άλλες. Ετσι, πιστεύω ότι το θέμα αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοφά κι ως στοιχείο για τη λύση, αντί για εμπόδιο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με λίστα που διέρρευσε σε κυπριακά ΜΜΕ στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, περιλαμβάνεται η δημιουργία «κοινού χώρου» στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας με δημιουργία, μεταξύ άλλων, βιομηχανικού χώρου, άρση εμποδίων για εμπόριο από τις περιοχές που ελέγχει η κυπριακή κυβέρνηση στις περιοχές που δεν ελέγχει. Ακόμα, προτείνεται σταδιακή διασύνδεση του ηλεκτρισμού και των τηλεπικοινωνιών στις δύο πλευρές. Αποφυγή παρεμβολών σε ραδιοφωνικές συχνότητες. Επιστροφή της Αμμοχώστου κ.τ.λ.

Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίστηκε ενοχλημένη για τη διαρροή της λίστας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ