ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Ποιος και πώς θα το εμποδίσει;

Αίσθηση προκάλεσε το αποκαλυπτικό προχτεσινό δημοσίευμα του «Ρ», σχετικά με τις μεθοδεύσεις για ίδρυση ιδιωτικού «πανεπιστημίου» στην Κέρκυρα, με τίτλο «Καραμπινάτη καπιταλιστική επιχείρηση», το οποίο δε θα λειτουργεί ως ΙΕΚ, αλλά απευθείας ως παράρτημα του γερμανικού λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Συντήρησης».

Σε επιστολή του προς την εφημερίδα, το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται διά μέσου του Ειδικού Γραμματέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Διονύση Κλάδη, ότι «η πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από ιδιώτες στην Κέρκυρα δεν έχει, αλλά ούτε και θα μπορούσε να έχει, σχέση με δήθεν ίδρυση ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα». Αναφερόμενος στη συνταγματική απαγόρευση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων από ιδιώτες, ο Δ. Κλάδης σημειώνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται στον αέρα, τόσο από την άποψη του status λειτουργίας όσο και από την άποψη της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από το ελληνικό κράτος, εφόσον δεν εναρμονίζεται με την ελληνική νομοθεσία και το ελληνικό Σύνταγμα».

Την ίδια στιγμή όμως, οι εργασίες για το εν λόγω ίδρυμα στην Κέρκυρα προχωρούν χωρίς κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου να παρέμβει και να ζητήσει εξηγήσεις από τους επιχειρηματίες. Αντίθετα, ο πρόεδρος του «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Συντήρησης», Ν. Μέξης, έκανε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το «πανεπιστήμιο» είναι αναγνωρισμένο στη Γερμανία και η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να το αναγνωρίσει. «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι για συνεργασία με το κράτος ως προς τη νομική μορφή, αλλά δε θα διστάσουμε να προσφύγουμε σε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα, ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν αρνηθούν να αναγνωρίσουν την πανεπιστημιακή μας υπόσταση», είπε χαρακτηριστικά. Κι όπως φαίνεται, γνωρίζει καλά ότι το Κοινοτικό Δίκαιο είναι ανώτερο ακόμα και από τα Εθνικά Συντάγματα, πράγμα που θα ισχύσει και στην Ελλάδα, μετά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 28.

Παράλληλα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην εκδήλωση παρουσίασης του ιδρύματος, είδε θετικά τη λειτουργία του, ενώ την ίδρυση και λειτουργία του ιδιωτικού πανεπιστημίου εξύμνησαν και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (θυμίζουμε ότι ο Δήμος Φαιάκων παραχώρησε στη γερμανική επιχείρηση το χώρο του «Καστέλο Μιμπέλι»).

Παραμένει λοιπόν το ερώτημα, με ποιο τρόπο σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να εμποδίσει τη λειτουργία του εν λόγω ιδρύματος, αν φυσικά θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, πράγμα που η ίδια του η τακτική δεν επαληθεύει.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Τους κάνουν «μπαλάκι» για το δικαίωμα στη μόρφωση

Από τη «Σκύλλα στη Χάρυβδη» τούς στέλνουν, ενώ όλοι οι «αρμόδιοι» συνεχίζουν να δηλώνουν συνεχώς αναρμόδιοι. Ο λόγος για τους σπουδαστές των ιδιωτικών και δημοσίων ΙΕΚ, που έχουν μετατραπεί σε... μπαλάκι, προσπαθώντας να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα αιτήματά τους είτε από τον ΟΕΕΚ είτε από τα αρμόδια υπουργεία, όπως αυτό της Παιδείας.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί μέλη του ΔΣ των Συλλόγων Σπουδαστών Ιδιωτικών και Δημοσίων ΙΕΚ βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, - στο οποίο για μια ακόμη φορά υπήρχε αστυνομική δύναμη - απαιτώντας ένα άλλο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα διευρύνει, αντί να κατακερματίζει τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες, που θα τους μορφώνει αντί να τους «εκπαιδεύει». Ομως αν και βρέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας - όπως τους είχαν παραπέμψει οι υπεύθυνοι του ΟΕΕΚ σε προηγούμενη κινητοποίηση - και απαίτησαν συνάντηση με τον υπεύθυνο για θέματα κατάρτισης του υπουργείου, πάλι εκεί τους «υποδέχτηκαν» οι υπεύθυνοι του ΟΕΕΚ.

Και σε αυτή τη συνάντηση, οι σπουδαστές αυτό που «εισέπραξαν» δεν ήταν τίποτε άλλο παρά εμπαιγμός. Οι υπεύθυνοι του ΟΕΕΚ ενέμειναν και πάλι στη θέση τους ότι αρμόδιοι για να επιλύσουν τα προβλήματά τους είναι και άλλα υπουργεία. Ετσι για το αίτημα να «παγώσουν» τα δίδακτρα και όλα τα έξοδα για αναλώσιμα να καλύπτονται από το δημόσιο, τούς παρέπεμψαν στο υπουργείο Εμπορίου, ενώ για το αίτημα της χορήγησης πάσου αρμόδιο είναι το υπουργείο Συγκοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών τους οι υπεύθυνοι του ΟΕΕΚ απάντησαν ότι θα ρωτήσουν το υπουργείο Παιδείας αν υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει το συνδικαλισμό.

Πάντως, οι σπουδαστές των Ιδιωτικών και Δημοσιών ΙΕΚ δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τον αγώνα τους για δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, που θα βασίζεται σε στέρεα γενική μόρφωση και θα εξασφαλίζει δουλιά με δικαιώματα για όλους. Ηδη, έχει αποφασιστεί η επόμενη κινητοποίησή του που είναι στις 15 του μήνα έξω από τα γραφεία του ΟΕΕΚ.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ανάγκη η άμεση ανέγερση νέων σχολείων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή 

Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις γονιών, μαθητών, καθηγητών και μαζικών φορέων του Περιστερίου με αίτημα την ανέγερση νέων κτιρίων για το 10ο Λύκειο και τα Γυμνάσια 17ο και 11ο, αναφέρεται η Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Οπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ στην Επίκαιρη Ερώτηση, εδώ και μια δεκαετία οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν να χτιστούν τα νέα σχολεία. Παρότι όμως υπάρχουν σχετικές αποφάσεις για την ανέγερσή τους, λόγω της κωλυσιεργίας των αρμόδιων υπηρεσιών, οι αποφάσεις αυτές έχουν μείνει στα χαρτιά. Σήμερα διαγράφεται έντονος ο κίνδυνος να αποχαρακτηριστούν οι χώροι, αφού σε λιγότερο από τέσσερις μήνες λήγει η προθεσμία του 18μηνου που απαιτείται για να αγοραστεί η γη.

Επιπλέον, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει προχωρήσει εδώ και τρία χρόνια στην έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, οπότε δεν μπορεί να βγει άδεια για την ανέγερση των σχολείων.

Για το παραπάνω ο Αντ. Σκυλλάκος ρωτά τους υπουργούς Παιδείας και ΠΕΧΩΔΕ τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν και την άμεση ανέγερση των παραπάνω σχολικών κτιρίων.

Τεράστια τα προβλήματα του ΟΕΕΚ

Στα «ακανθώδη» προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΕΕΚ (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) ως θεσμός υπεύθυνος για την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης, αναφέρονται στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος.

Τέτοια προβλήματα είναι: α) Η απαράδεκτη και προκλητική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς των δημόσιων ΙΕΚ. β) Η προσανατολισμένη στην «απασχολησιμότητα» υποβαθμισμένη, αποσπασματική και ληξιπρόθεσμη κατάρτιση που προσφέρεται στους σπουδαστές. γ) Τα υπηρεσιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του ΟΕΕΚ (οικονομικά προβλήματα, του οργανισμού, αδιαφάνεια, αναξιοκρατικές επιλογές κλπ).

Αυτά και άλλα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους εκπαιδευτικούς, τους υπαλλήλους και τους σπουδαστές.

Οι τρεις κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των οφειλομένων στους εκπαιδευτικούς (περίπου 14 δισ.) και σε τι ενέργειες θα προβεί για την τακτική και έγκαιρη καταβολή της εκάστοτε αμοιβής τους. Επίσης, τον ρωτούν τι λύσεις θα δώσει στα προβλήματα των υπαλλήλων του ΟΕΕΚ, αλλά και στα αιτήματα των σπουδαστών των ΙΕΚ.

ΣΤΕ
Δικαίωσε προσφυγή μαθήτριας

Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας μαθήτρια του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αμαρουσίου που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις λόγω ασθενείας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 367/2001 απόφασή του δικαίωσε μαθήτρια, η οποία κατά τη διάρκεια των απολυτήριων εξετάσεων του περασμένου χρόνου παρουσίασε πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να μεταβεί εσπευσμένα στο ΚΑΤ για χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβρη πήρε το απολυτήριο με 19,2, γεγονός που της παρείχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εξετάσεις στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001.

Η μαθήτρια ζήτησε να συμμετάσχει στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ, αλλά η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας ήταν αρνητική, γιατί δεν είχε αποκτήσει μέχρι την 31/7/2000 έστω και προσωρινό τίτλο απόλυσης από το λύκειο.

Στη συνέχεια η απόφοιτος του λυκείου προσέφυγε στο ΣτΕ, προσβάλλοντας το Προεδρικό Διάταγμα 246/1998 για την αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με βάση τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της σταδιοδρομίας του καθένα ανάλογα με την προσωπική του αξία (άρθρο 4 και 5) έκρινε παράνομες τις σχετικές διατάξεις του παραπάνω Προεδρικού Διατάγματος που δε δίνουν τη δυνατότητα στους υποψήφιους να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του τρέχοντος έτους όταν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, όπως είναι η αποδεδειγμένη ασθένεια που πιστοποιείται από κρατικό νοσοκομείο.

ΟΛΜΕ
«Να σταματήσουν οι διώξεις»

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων καλεί τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη τους εκπαιδευτικούς, φοιτητές και πολίτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καθώς εκείνη τη μέρα δικάζονται εννέα εργαζόμενοι, φοιτητές και αδιόριστοι που συνελήφθησαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στα Πατήσια, τον Ιούνη του 1998.

«Με τις συνεχιζόμενες διώξεις μαθητών και εκπαιδευτικών αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η πολιτική πυγμής, που έχουν στόχο πλέον τις ίδιες τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες», σημειώνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ που ζητά να σταματήσουν όλες οι ανακρίσεις και δίκες σε βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών, να παραγραφούν όλες οι καταδικαστικές σε βάρος τους αποφάσεις, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κλπ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, φοιτητές και πολίτες της Αθήνας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους, με την παρουσία τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων τη Δευτέρα στις 9 το πρωί.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» συμμετέχει στην κινητοποίηση, καταδικάζοντας την προσπάθεια ποινικοποίησης των εκπαιδευτικών αγώνων και κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ