Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΤΕ
Δικαίωσε προσφυγή μαθήτριας

Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας μαθήτρια του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αμαρουσίου που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις λόγω ασθενείας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 367/2001 απόφασή του δικαίωσε μαθήτρια, η οποία κατά τη διάρκεια των απολυτήριων εξετάσεων του περασμένου χρόνου παρουσίασε πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να μεταβεί εσπευσμένα στο ΚΑΤ για χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβρη πήρε το απολυτήριο με 19,2, γεγονός που της παρείχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εξετάσεις στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001.

Η μαθήτρια ζήτησε να συμμετάσχει στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ, αλλά η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας ήταν αρνητική, γιατί δεν είχε αποκτήσει μέχρι την 31/7/2000 έστω και προσωρινό τίτλο απόλυσης από το λύκειο.

Στη συνέχεια η απόφοιτος του λυκείου προσέφυγε στο ΣτΕ, προσβάλλοντας το Προεδρικό Διάταγμα 246/1998 για την αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με βάση τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της σταδιοδρομίας του καθένα ανάλογα με την προσωπική του αξία (άρθρο 4 και 5) έκρινε παράνομες τις σχετικές διατάξεις του παραπάνω Προεδρικού Διατάγματος που δε δίνουν τη δυνατότητα στους υποψήφιους να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του τρέχοντος έτους όταν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, όπως είναι η αποδεδειγμένη ασθένεια που πιστοποιείται από κρατικό νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ