Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Ποιος και πώς θα το εμποδίσει;

Αίσθηση προκάλεσε το αποκαλυπτικό προχτεσινό δημοσίευμα του «Ρ», σχετικά με τις μεθοδεύσεις για ίδρυση ιδιωτικού «πανεπιστημίου» στην Κέρκυρα, με τίτλο «Καραμπινάτη καπιταλιστική επιχείρηση», το οποίο δε θα λειτουργεί ως ΙΕΚ, αλλά απευθείας ως παράρτημα του γερμανικού λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Συντήρησης».

Σε επιστολή του προς την εφημερίδα, το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται διά μέσου του Ειδικού Γραμματέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Διονύση Κλάδη, ότι «η πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από ιδιώτες στην Κέρκυρα δεν έχει, αλλά ούτε και θα μπορούσε να έχει, σχέση με δήθεν ίδρυση ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα». Αναφερόμενος στη συνταγματική απαγόρευση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων από ιδιώτες, ο Δ. Κλάδης σημειώνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται στον αέρα, τόσο από την άποψη του status λειτουργίας όσο και από την άποψη της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από το ελληνικό κράτος, εφόσον δεν εναρμονίζεται με την ελληνική νομοθεσία και το ελληνικό Σύνταγμα».

Την ίδια στιγμή όμως, οι εργασίες για το εν λόγω ίδρυμα στην Κέρκυρα προχωρούν χωρίς κανένας εκπρόσωπος του υπουργείου να παρέμβει και να ζητήσει εξηγήσεις από τους επιχειρηματίες. Αντίθετα, ο πρόεδρος του «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Συντήρησης», Ν. Μέξης, έκανε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το «πανεπιστήμιο» είναι αναγνωρισμένο στη Γερμανία και η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να το αναγνωρίσει. «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι για συνεργασία με το κράτος ως προς τη νομική μορφή, αλλά δε θα διστάσουμε να προσφύγουμε σε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα, ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν αρνηθούν να αναγνωρίσουν την πανεπιστημιακή μας υπόσταση», είπε χαρακτηριστικά. Κι όπως φαίνεται, γνωρίζει καλά ότι το Κοινοτικό Δίκαιο είναι ανώτερο ακόμα και από τα Εθνικά Συντάγματα, πράγμα που θα ισχύσει και στην Ελλάδα, μετά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 28.

Παράλληλα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην εκδήλωση παρουσίασης του ιδρύματος, είδε θετικά τη λειτουργία του, ενώ την ίδρυση και λειτουργία του ιδιωτικού πανεπιστημίου εξύμνησαν και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (θυμίζουμε ότι ο Δήμος Φαιάκων παραχώρησε στη γερμανική επιχείρηση το χώρο του «Καστέλο Μιμπέλι»).

Παραμένει λοιπόν το ερώτημα, με ποιο τρόπο σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να εμποδίσει τη λειτουργία του εν λόγω ιδρύματος, αν φυσικά θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, πράγμα που η ίδια του η τακτική δεν επαληθεύει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ