ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
Να σταματήσουν οι έρευνες για χρυσό

Το αίτημα των φορέων της περιοχής μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Κυριακή, στα σύνορα των νομών Εβρου - Ροδόπης

Δεν έχει δοθεί ακόμα άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης στην εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης» για εξόρυξη χρυσού σε περιοχές του Εβρου και της Ροδόπης, αλλά μία απλή προέγκριση χωροθέτησης που δε συνιστά άδεια λειτουργίας. Αυτά δήλωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, ο οποίος ζήτησε να ανακληθεί η άδεια έρευνας και εξόρυξης χρυσού. Ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι για να χορηγηθεί άδεια, πρέπει να υπάρξει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με αυστηρούς όρους που θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία των κατοίκων και δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ανέφερε δε ότι το υπουργείο θα λάβει υπόψη του τις ανησυχίες των φορέων της περιοχής και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι όροι ασφάλειας θα κατατεθούν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της περιοχής για να αποφανθεί και αυτό.

Ο Α. Τζέκης είπε ότι πρέπει να σταματήσει κάθε έρευνα στην περιοχή και ο υπουργός να πάρει υπόψη του το παλλαϊκό μέτωπο απέναντι και σε αυτήν ακόμα την τυπική έρευνα που διενεργείται σήμερα. «Εχουμε, τόνισε, την εμπειρία και από άλλες εταιρίες, όπως TVX στην περιοχή Χαλκιδικής, όπου όχι μόνο δε σεβάστηκε το περιβάλλον, όχι μόνο έκοψε χιλιάδες δέντρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες, αλλά δε δημιούργησε ούτε θέσεις εργασίας». Καταλήγοντας, τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι ανάπτυξης και το ΚΚΕ είναι υπέρ του δημόσιου τομέα που μπορεί να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Κινητοποιούνται

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνεται αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί, με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των δύο νομών. Η συγκέντρωση θα γίνει στο σύνορο των δύο νομών, πάνω στην Εθνική οδό, στη διασταύρωση των δρόμων από τα χωριά Αύρα και Κομάρο. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα 45 φορέων του Εβρου και η Συντονιστική Επιτροπή Ροδόπης, στην οποία συμμετέχουν η ΤΑ, φορείς, Οικολογικές Κινήσεις, Αγροτικοί Σύλλογοι και άλλες οργανώσεις, τις τελευταίες μέρες οργώνουν την περιοχή και καλούν το λαό να πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην υλοποιηθούν οι μεταλλουργίες χρυσού που θέλουν να στήσουν με την απλόχερη στήριξη της κυβέρνησης, η «Μεταλλευτική Θράκης» και η «Χρυσωρυχεία Θράκης».

Το κλίμα που αντικρίζουν από τις περιοδείες στα χωριά και στις πόλεις, φανερώνει πως οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους αγρότες, δε θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα. Αντίθετα θα μπουν μπροστά για να υπερασπίσουν τον τόπο τους και την ίδια τη ζωή των παιδιών τους από τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν εξαιτίας της χρήσης κυανίου. Μάλιστα δηλώνουν πως αν τυχόν η κυβέρνηση επιχειρήσει να στηρίξει τα σχέδια των εταιριών, με τον ίδιο τρόπο που ακολούθησε στην περίπτωση της μεταλλουργίας της TVX, θα τους βρει μπροστά της μαχητικά, όπως και τους κατοίκους της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής.

Ηδη οι κάτοικοι από τα χωριά Αύρα, Ατάρνη, Κομάρο, Πέραμα Συκορράχη, Αριανά, Δίκαιο, Μάκρη, αλλά και από την Κομοτηνή, τις Σάπες και την Αλεξανδρούπολη σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση με κάθε μέσο, από λεωφορεία, αυτοκίνητα ως και τρακτέρ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τους πρόσφυγες

Αλλο ένα βήμα έκανε το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Συνάντηση της Στοκχόλμης της Σουηδίας (8-9 Φεβρουαρίου), στην κατεύθυνση να μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών που εισέρχονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιβληθεί αυστηρός έλεγχος κατά την παραμονή τους σ' αυτές.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης της Στοκχόλμης, όπου τη χώρα μας εκπροσωπούσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (Μ. Σταθόπουλος και Μ. Χρυσοχοΐδης, αντίστοιχα), συζητήθηκαν θέματα, σχετικά με την ποινική και αστυνομική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, όπως η δημιουργία Eurojust, η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Europol, η δικαστική συνδρομή σε ποινικά, η αναγνώριση εκτέλεσης των αποφάσεων κλπ.

Η χτεσινή συνάντηση είναι συνέχεια εκείνης του Τάμπερε της Φινλανδίας το Δεκέμβρη του 1999 και σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένα «φρούριο» στην Ευρώπη, κλειστό για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, προκειμένου να γίνεται μια επιλεκτική είσοδος, σύμφωνα με τις ανάγκες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, γίνεται προσπάθεια να κλείσουν οι πόρτες ακόμη και σ' αυτούς που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, στη διάρκεια της συνάντησης, επισήμανε τον κίνδυνο «υπερβολικής αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος», όταν κάποιες από αυτές τις χώρες που εξάγουν μετανάστες σήμερα, ενταχθούν αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε ακόμη πιο ...δραστικά μέτρα και συγκεκριμένα «τη στενότερη συνεργασία και την αμοιβαία τεχνική βοήθεια μεταξύ των υπηρεσιών συνοριακού ελέγχου των κρατών - μελών, καθώς και τη συνεργασία με άλλες χώρες, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Επίσης, σε σχέση με την ανάπτυξη κοινής πολιτικής ασύλου, ο Ελληνας υπουργός τόνισε «την ανάγκη επεξεργασίας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ενωσης ως αναγκαίο συμπλήρωμα της κοινής πολιτικής για το άσυλο».

Αντίθετα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Ρουντ Λούμπερς έκανε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα σε όσους ζητούν άσυλο και σε «κάθε περίπτωση, όπως είπε, κανένα τείχος, όσο ψηλό και αν είναι, δε θα εμποδίσει τους ανθρώπους να έρχονται».

Τέλος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να διαθέσει ένα μικρό ποσοστό από τα αναπτυξιακά της κονδύλια για «μια πιο στρατηγική και περιεκτική προσέγγιση» προς τους πρόσφυγες.

Φόρεσαν τ' «αποκριάτικά» τους

Τα «γιορτινά» τους φορούν αυτές τις μέρες δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα και «επιστρατεύουν» τη φαντασία για να προσφέρουν στους δημότες τους - και όχι μόνο - λίγη απ' την ξεγνοιασιά και το κέφι των Αποκριών.

Στην Αθήνα ο δήμος που κάθε χρόνο, αυτές τις ημέρες, κερδίζει τις εντυπώσεις είναι το Μοσχάτο. Φέτος ο δήμος υπόσχεται πως το 15ο Καρναβάλι που διοργανώνει θα είναι «το πιο εφηβικό» και καλεί όλους τους Αθηναίους να «φορέσουν την πιο χαρούμενη διάθεση και να ντυθούν έναν... άλλον εαυτό». Οι εκδηλώσεις στο Μοσχάτο έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα και θα κορυφωθούν την Κυριακή 18 Φλεβάρη, με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων. Στα πλαίσια αυτά σήμερα Σάββατο, στην «τέντα» του Δήμου Μοσχάτου, θα τραγουδήσει το νεανικό συγκρότημα «Ονειροπαγίδα», ενώ στο φουαγιέ των Λυκείων Ταύρου - και πάντα στα πλαίσια των καρναβαλικών εκδηλώσεων του δήμου - συναυλία θα δώσουν σήμερα και οι γνωστοί «Τσοπάνα Rave».

Τις Απόκριες υποδέχεται από αυτό το Σαββατοκύριακο και ο Δήμος Αργυρούπολης, ο οποίος ετοιμάζει αύριο Κυριακή δύο εκπλήξεις για τους μικρούς δημότες του. Στις 11 το πρωί στην πλατεία Βάρναλη, αλλά και στο Πάρκο Ανεξαρτησίας (Παναγίτσα) θα γίνουν συγχρόνως δύο μεγάλα παιδικά πάρτι με κλόουν, ταχυδακτυλουργούς, τρελούς επιστήμονες, με πολλά παιχνίδια και φυσικά χορό και τραγούδια.

Μια ξεχωριστή αποκριάτικη γιορτή υπόσχεται ότι θα προσφέρει, αύριο στις 11 το πρωί στην Πλάκα, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Η συγκεκριμένη γιορτή θα επικεντρωθεί στον πεζόδρομο της οδού Κυδαθηναίων και οργανώνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Τέλος αύριο ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Στις 11 το πρωί, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Ελένης Φωκά» (Χανίων και Ηρακλείου), θα αναβιώσουν παραδοσιακά παιχνίδια του λαού μας, ενώ θα γίνει και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 10-2-2001 και ώρα 2 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού.

Ο σύζυγος: Νίκος. Τα παιδιά: Μάρκος και Νταίζη Γεωργίου. Τα εγγόνια: Βασούλα, Νίκος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο

ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΑΒΡΑΝΙΤΣ

ετών 82

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 10-2-2001 και ώρα 1.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Γ' Κοιμητηρίου.

Η σύζυγος: Μερόπη. Τα παιδιά του: Ελένη και Ιωάννης, Κωνσταντίνος και Αικατερίνη. Τα εγγόνια: Σπύρος, Αντωνία, Ανδρέας Αντώνης. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Μόνο ο μετακλητός νομάρχης λείπει

Προϋπολογισμό που αφορά μόνο κρατικές αρμοδιότητες ενέκρινε η πλειοψηφία

Μειωμένος κατά περίπου 25 δισ. δραχμές είναι ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας Αθηνών για το 2001. Στην περικοπή αυτή προέβη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να προσαρμοστεί ο νομαρχιακός προϋπολογισμός στον κρατικό.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που όπως παραδέχτηκε και η Νομαρχιακή Αρχή - στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου - ίσα που ανταποκρίνεται στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της Νομαρχίας, ενώ αποκλείει κάθε δυνατότητα για αυτοτελή δράση. Κοινή ήταν επίσης η διαπίστωση πως τα χρήματα που δίνονται στη Νομαρχία καλύπτουν απλά κρατικές αρμοδιότητες. Γεγονός που αντιμετωπίζει μοιρολατρικά η πλειοψηφία των συμβούλων, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά παρά να ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Τον προϋπολογισμό και το νέο πετσόκομμα στα έσοδα της Νομαρχίας καταψήφισαν οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, Σπύρος Χαλβατζής και Χάρης Παπαμάργαρης. «Πρόκειται για έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό, προσαρμοσμένο πλήρως στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της δημοσιονομικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση», σημείωσε ο Χ. Παπαμάργαρης.

Καταψήφισαν επίσης δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ενώ απείχαν της ψηφοφορίας τρεις σύμβουλοι επίσης της πλειοψηφίας.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιά, Θ. Κατριβάνος, τη μέθοδο αποστολής των νομαρχιακών προϋπολογισμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εν συνεχεία το πετσόκομμά τους, ξεχνώντας ωστόσο ότι ο ίδιος ως πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας καμία ουσιαστική διαμαρτυρία επ' αυτού δεν έκανε. Οπως και καμία ουσιαστική διεκδίκηση να αυξηθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που λαμβάνουν οι νομαρχίες της χώρας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων 1944-'67 (ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ) διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους της, συνεστίαση, σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην Καστέλλο, Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη 26 - Πατήσια. Τηλ.: 22.36.600).

Επέτειος

Το Παράρτημα Κολωνού της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή 11-2-01, στις 10.30 π.μ., θα τελέσει το μνημόσυνο των 25 εκτελεσμένων ΕΠΟΝιτών το Φλεβάρη του 1944 από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Γενικές Συνελεύσεις

Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν αύριο Κυριακή 11-2-01 τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Καλλιθέας, στις 10 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καλλιθέας(Μαντζαγριωτάκη 76). Θα ακολουθήσει κοπή πίτας.
  • Αγίου Δημητρίου, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του παρ/τος (Σοφοκλέους 8.). Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.
  • Αλίμου, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του παρ/τος (Δωδεκανήσου 57, Α. Καλαμάκι). Θα γίνει και κοπή πίτας.
  • Νομού Ροδόπης, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Θα ακολουθήσει κοπή πίτας.

Επίσης:

  • Ζωγράφου, σήμερα στις 5 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Ανακρέοντος 60). Θα γίνει και η κοπή πίτας.
  • Βούλας - Βουλιαγμένης - Βάρης, την Παρασκευή 16-2-01, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία του παρ/τος.
ΑΙΓΙΟ
Δυναμική απάντηση στην τρομοκρατία

Διαδήλωση αγροτών μετά από απόφαση δικαστηρίου που καταδίκασε 84 αγρότες σε 26 χρόνια συνολικής ποινής

Με ένα δυναμικό συλλαλητήριο απάντησαν χτες το βράδυ αγρότες του Αιγίου και κάτοικοι της περιοχής στην απόφαση δικαστηρίου που καταδίκασε 84 αγρότες της Αιγιάλειας σε 26 χρόνια συνολικής ποινής. Απάντηση στη δικαστική απόφαση δόθηκε με τα συνθήματα «Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς» και «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα». Κρατώντας πανό που έγραφε «Οχι στα αγροτοδικεία, η τρομοκρατία δε θα περάσει» διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγίου.

«Είμαστε εδώ διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του δικαστηρίου, που ουσιαστικά υπαγορεύτηκε από την κυβέρνηση. Αντί να σκύψει στα προβλήματα της αγροτιάς προσπαθεί με τη βία και την τρομοκρατία να κάμψει τον αγώνα μας» δήλωσε στο «Ρ», ο αγρότης Στ. Παυλόπουλος. «Ηρθα για να συμπαρασταθώ στους αγρότες» μας δήλωσε ο συνταξιούχος Στ. Καζαμαριώτης. «Το ζήτημα, συνέχισε, είναι πολιτικό. Οι αγρότες δεν έκαναν τίποτα κακό. Τη γη τους υπερασπίστηκαν και το δικαίωμα να ζήσουν στην περιοχή».

Η διαδήλωση σταμάτησε συμβολικά μπροστά στο κτίριο της Αστυνομίας. Ο Κ. Κερκουλάς, πρόεδρος της Συντονιστικής, δήλωσε στο «Ρ»: «Η σημερινή μαζική κινητοποίηση αποδεικνύει πως ο κόσμος δεν τρομοκρατείται. Είναι η αρχή νέων αγώνων της αγροτιάς για να μπορέσει να παραμείνει στη γη της και μια απάντηση στην τρομοκρατία. Ο αγώνας θα κλιμακωθεί με καινούριες μορφές πάλης και η απάντηση θα είναι καταλυτική με το μέτωπο που χτίζουμε με άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από αυτή την πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ