Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
Να σταματήσουν οι έρευνες για χρυσό

Το αίτημα των φορέων της περιοχής μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Κυριακή, στα σύνορα των νομών Εβρου - Ροδόπης

Δεν έχει δοθεί ακόμα άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης στην εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης» για εξόρυξη χρυσού σε περιοχές του Εβρου και της Ροδόπης, αλλά μία απλή προέγκριση χωροθέτησης που δε συνιστά άδεια λειτουργίας. Αυτά δήλωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, ο οποίος ζήτησε να ανακληθεί η άδεια έρευνας και εξόρυξης χρυσού. Ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι για να χορηγηθεί άδεια, πρέπει να υπάρξει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με αυστηρούς όρους που θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία των κατοίκων και δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ανέφερε δε ότι το υπουργείο θα λάβει υπόψη του τις ανησυχίες των φορέων της περιοχής και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι όροι ασφάλειας θα κατατεθούν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της περιοχής για να αποφανθεί και αυτό.

Ο Α. Τζέκης είπε ότι πρέπει να σταματήσει κάθε έρευνα στην περιοχή και ο υπουργός να πάρει υπόψη του το παλλαϊκό μέτωπο απέναντι και σε αυτήν ακόμα την τυπική έρευνα που διενεργείται σήμερα. «Εχουμε, τόνισε, την εμπειρία και από άλλες εταιρίες, όπως TVX στην περιοχή Χαλκιδικής, όπου όχι μόνο δε σεβάστηκε το περιβάλλον, όχι μόνο έκοψε χιλιάδες δέντρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες, αλλά δε δημιούργησε ούτε θέσεις εργασίας». Καταλήγοντας, τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι ανάπτυξης και το ΚΚΕ είναι υπέρ του δημόσιου τομέα που μπορεί να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Κινητοποιούνται

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνεται αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί, με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των δύο νομών. Η συγκέντρωση θα γίνει στο σύνορο των δύο νομών, πάνω στην Εθνική οδό, στη διασταύρωση των δρόμων από τα χωριά Αύρα και Κομάρο. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα 45 φορέων του Εβρου και η Συντονιστική Επιτροπή Ροδόπης, στην οποία συμμετέχουν η ΤΑ, φορείς, Οικολογικές Κινήσεις, Αγροτικοί Σύλλογοι και άλλες οργανώσεις, τις τελευταίες μέρες οργώνουν την περιοχή και καλούν το λαό να πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην υλοποιηθούν οι μεταλλουργίες χρυσού που θέλουν να στήσουν με την απλόχερη στήριξη της κυβέρνησης, η «Μεταλλευτική Θράκης» και η «Χρυσωρυχεία Θράκης».

Το κλίμα που αντικρίζουν από τις περιοδείες στα χωριά και στις πόλεις, φανερώνει πως οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους αγρότες, δε θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα. Αντίθετα θα μπουν μπροστά για να υπερασπίσουν τον τόπο τους και την ίδια τη ζωή των παιδιών τους από τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν εξαιτίας της χρήσης κυανίου. Μάλιστα δηλώνουν πως αν τυχόν η κυβέρνηση επιχειρήσει να στηρίξει τα σχέδια των εταιριών, με τον ίδιο τρόπο που ακολούθησε στην περίπτωση της μεταλλουργίας της TVX, θα τους βρει μπροστά της μαχητικά, όπως και τους κατοίκους της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής.

Ηδη οι κάτοικοι από τα χωριά Αύρα, Ατάρνη, Κομάρο, Πέραμα Συκορράχη, Αριανά, Δίκαιο, Μάκρη, αλλά και από την Κομοτηνή, τις Σάπες και την Αλεξανδρούπολη σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση με κάθε μέσο, από λεωφορεία, αυτοκίνητα ως και τρακτέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ