ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Στρατιωτικές ασκήσεις με ΗΠΑ και Ιαπωνία

Από τις πρώτες κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων, στις αρχές του περασμένου Μάη
Από τις πρώτες κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων, στις αρχές του περασμένου Μάη
ΜΑΝΙΛΑ.--

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες (22-25 Ιούνη, σύμφωνα με το «Σινχουά») οι Φιλιππίνες. Πρόκειται για την ετήσια άσκηση με τον κωδικό CARAT (Cooperation Afloat Readiness and Training), για τη διεξαγωγή της οποίας τα πλοία θα αναχωρήσουν από το λιμάνι Πρινσέσα της επαρχίας Παλάουαν, στα δυτικά.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων, Λιέζλ Βινταγιόν, δήλωσε ότι οι ασκήσεις αποσκοπούν στην «ενίσχυση της διαλειτουργικότητας» μεταξύ των δύο Πολεμικών Ναυτικών. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, άσκηση βολών, συντριβή και διάσωση ελικοπτέρων, αξιολόγηση διαδικασίας προσγείωσης, επίσκεψης, έρευνας και κατάσχεσης ελικοπτέρων, εισαγωγή οπλικών συστημάτων.

Επίσης, τις επόμενες μέρες, οι Φιλιππίνες θα προχωρήσουν ξανά σε κοινές ασκήσεις με την Ιαπωνία. Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο χώρες προχωρούν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και μάλιστα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Ενώ πρόσφατα, θυμίζουμε ότι οι δύο χώρες ανακοίνωσαν (στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου των Φιλιππίνων στην Ιαπωνία) ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας «επίσκεψης (ιαπωνικών) στρατιωτικών δυνάμεων» σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Φιλιππίνων.

Για τις μεν ασκήσεις με τις ΗΠΑ, αξιωματούχοι των Φιλιππίνων διευκρίνισαν ότι θα γίνουν εντός θαλάσσιων υδάτων της χώρας και όχι στη διαφιλονικούμενη με την Κίνα περιοχή, ενώ για τις ασκήσεις με την Ιαπωνία, ανέφεραν ότι θα εστιάσουν σε πλευρές της διάσωσης και της αντιμετώπισης καταστροφών. Ωστόσο, είναι φυσικό ότι τέτοιες ασκήσεις γίνονται στο πλαίσιο ενίσχυσης μιας «ετοιμότητας» και κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με τη συμμετοχή της Κίνας και το «ζωηρό ενδιαφέρον» και των ΗΠΑ.

Φυσικά, παράλληλα με την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, τα διάφορα μέρη δυναμώνουν και τις μπίζνες. Ετσι, οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου των Φιλιππίνων αναχώρησαν χτες για την Ουάσιγκτον ως επικεφαλής ευρείας εμπορικής αποστολής, για να πάρουν μέρος σε επιχειρηματικές συναντήσεις που διοργανώνονται με τη στήριξη τραπεζικών ιδρυμάτων όπως οι Citibank, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley.

ΗΠΑ
Ρατσιστής ο ύποπτος δράστης της σφαγής στο Τσάρλεστον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υποστηρικτής του πρώην ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική φαίνεται πως ήταν ο 21χρονος λευκός Αμερικανός Ντίλαν Ρουφ, που συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης ως βασικός ύποπτος για το άγριο φονικό στο εσωτερικό μίας από τις παλιότερες εκκλησίες Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, στο Τσάρλεστον του αμερικάνικου νότου, σκοτώνοντας εν ψυχρώ 6 γυναίκες και 3 άνδρες.

Ο ύποπτος δράστης είχε αναρτήσει στο λογαριασμού του στον ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook φωτογραφία όπου απεικονίζεται να φοράει ένα μπουφάν με τις σημαίες της Νότιας Αφρικής και της Ροδεσίας (σημερινή Ζιμπάμπουε και Ζάμπια) την εποχή του απαρτχάιντ. Ο Ρουφ είχε ποινικό μητρώο για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά και καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας στη Νότια Καρολίνα.

Ο 21χρονος φέρεται πως διέπραξε το έγκλημα μίσους, μία ώρα αφότου παρέμεινε στο εσωτερικό της Αφρικανικής επισκοπικής εκκλησίας, Μεθοδιστών, Εμμανουήλ. Στη συνέχεια, δίχως προφανή αφορμή, γάζωσε με σφαίρες θανάσιμα εννιά άτομα, όλοι τους Αφροαμερικανοί.

Συνελήφθη με τη συνδρομή του FBI και της αστυνομίας της Ουάσιγκτον. Ο τόπος του άγριου ρατσιστικού φονικού ήταν ένας ναός από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους στην περιοχή. Είχε κτιστεί το 1816, λίγα χρόνια μετά κάηκε και ξανακτίστηκε το 1834.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναμένονται οι «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Οι δύο ηγέτες εισέρχονται πλέον σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα μη επιληφθέντα βασικά ζητήματα» δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά την προχτεσινή συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Την ίδια στιγμή, από τα Κατεχόμενα μεταδόθηκε πως ο Ακιντζί δήλωσε ότι «είναι στόχος όλων μας να δημιουργηθεί στην Κύπρο άμεσα μια ομοσπονδιακή δομή, που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και θα προέλθει από τις δύο συνιστώσες πολιτείες, εντάσσοντας στο διεθνές δίκαιο την τουρκοκυπριακή κοινότητα και λυτρώνοντας από την αβεβαιότητα τις νέες γενιές».

Στο μεταξύ, χτες αναμενόταν στη Λευκωσία για διήμερη επίσκεψη η βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλόατ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος επρόκειτο να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, με θέμα τόσο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και «ένα ευρύ φάσμα διμερών και περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την προώθηση της ευημερίας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Νέες πιέσεις σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης για την επίτευξη «ειρηνευτικής συμφωνίας» και τη συγκρότηση κυβέρνησης «ενότητας» μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που έχει έδρα το Τομπρούκ, και της παράλληλης ισλαμικής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, άσκησε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Βέβαια, αποκρύβεται ότι το σημερινό χάος στη χώρα είναι το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης πριν από τέσσερα χρόνια, που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι και αιματοκύλισε το λιβυκό λαό, η οποία είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας στο ΣΑ.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Γερμανία καταργεί από την 1η Ιούλη τους περιορισμούς στην είσοδο Κροατών εργαζομένων στη γερμανική αγορά εργασίας. Η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της, καθώς δε θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει για συνέχιση του περιορισμού έως το 2017.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Σε μακελειό 40 χωρικών (ανάμεσά τους πολλά παιδιά) σε δύο χωριά του Νίγηρα επιδόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης ένοπλοι Νιγηριανοί τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ», σε αντίποινα για τη συμμετοχή του στρατού της χώρας σε πενταμελή περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό που επιχειρεί να πατάξει τη δράση της οργάνωσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός πεζοναύτης Λόρενς Χάτσινς Γ' κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία το 2006 του 52χρονου Ιρακινού πολίτη Ιμπραΐμ Αουάντ επειδή διέπραξε την ανθρωποκτονία ενός αθώου μόνο και μόνο για να «σταλεί ένα μήνυμα» στο χωριό Χαμντάνια που αντιστεκόταν.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Στην απαγόρευση της ένδυσης γυναικών με μπούρκα και νικάμπ (μπούρκα που έχει μία σχισμή μπροστά από τα μάτια) προχώρησαν οι αρχές του Τσαντ μετά την πολύνεκρη επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντζαμένα, από τζιχαντιστές βομβιστές αυτοκτονίας που είχαν ντυθεί με μπούρκες και νικάμπ, προκαλώντας το θάνατο 23 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ενας καθολικός ναός κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας υπέστη χτες σοβαρές υλικές ζημιές από εμπρησμό, που αποδίδεται σε νεαρούς Εβραίους ακροδεξιούς.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-- Το εμπόριο ανταλλαγής ρύπων είναι «μία πρόχειρη λύση που θα μπορούσε να προκαλέσει κερδοσκοπία και να υπονομεύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων» που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανέφερε χτες ο πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιο που εξέδωσε για το περιβάλλον ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα διεξαχθεί το Δεκέμβρη στο Παρίσι.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αυξάνονται τα θύματα του MERS

ΣΕΟΥΛ.--

Στα 23 έχουν φτάσει τα θύματα από τον ιό MERS στη Νότια Κορέα, όπου οι διαστάσεις του φαινομένου προκαλούν πλέον μια σειρά ερωτήματα για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο που ανήκει στο μονοπωλιακό όμιλο της «Σάμσουνγκ», στη Σεούλ, ανέστειλε τη λειτουργία του μετά την ανησυχία που προκάλεσαν τα απανωτά κρούσματα μόλυνσης από τον ιό που εντοπίστηκαν σε άτομα που νοσηλεύονταν στο ίδρυμα.

Τον περασμένο Μάη, δεν έγινε έγκαιρη διάγνωση του ιού σε έναν άντρα που νοσηλευόταν στο συγκεκριμένο κέντρο με αποτέλεσμα ο ίδιος να περιφέρεται στο Τμήμα Επειγόντων και να εκθέτει σε κίνδυνο περίπου 900 άτομα, εργαζόμενους και ασθενείς. Καθόλου τυχαία, ακολούθησαν μια σειρά από κρούσματα. Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα του MERS στη χώρα του.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Απορρίφθηκε η πρόταση της κεντρικής κυβέρνησης

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Με 28 ψήφους κατά και 8 υπέρ, το Νομοθετικό Συμβούλιο απέρριψε χτες το πρωί την πρόταση για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του τοπικού κυβερνήτη που είχε υποβάλει η κεντρική κινεζική κυβέρνηση. Για να γίνει η πρόταση δεκτή έπρεπε να εγκριθεί από τουλάχιστον 47 βουλευτές. Την ώρα της ψηφοφορίας οι περισσότεροι από τους συνολικά 70 βουλευτές έλειπαν από την αίθουσα. Η συζήτηση διήρκεσε πάνω από 9 ώρες.

Σύμφωνα με την πρόταση της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα μπορούν να παίρνουν μέρος σε καθολική ψηφοφορία για να εκλέξουν τον τοπικό κυβερνήτη από μια λίστα με 2 ή 3 υποψηφίους που θα καταρτιζόταν με τη σύμφωνη γνώμη της κεντρικής κυβέρνησης. Ο τρόπος ανάδειξης των τοπικών αρχών βρέθηκε στο επίκεντρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στο Χονγκ Κονγκ όλη την προηγούμενη χρονιά, κάτι που εκφράστηκε και μέσα από κινητοποιήσεις με το σύνθημα «περισσότερη δημοκρατία» που έγιναν στο οικονομικό κέντρο της πόλης.

Θυμίζουμε ότι το Χονγκ Κονγκ αποτελούσε βρετανική κτήση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο το «παράδωσε» στην Κίνα, στο πλαίσιο όμως ειδικής συμφωνίας που υπογράφτηκε για τη διατήρηση όρων που ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη μιας σειράς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αλλωστε δεν είναι τυχαία ένα από τα σημαντικότερα, σε Ασία αλλά και διεθνώς, χρηματοπιστωτικά κέντρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ