Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Στρατιωτικές ασκήσεις με ΗΠΑ και Ιαπωνία

Από τις πρώτες κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων, στις αρχές του περασμένου Μάη
Από τις πρώτες κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων, στις αρχές του περασμένου Μάη
ΜΑΝΙΛΑ.--

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες (22-25 Ιούνη, σύμφωνα με το «Σινχουά») οι Φιλιππίνες. Πρόκειται για την ετήσια άσκηση με τον κωδικό CARAT (Cooperation Afloat Readiness and Training), για τη διεξαγωγή της οποίας τα πλοία θα αναχωρήσουν από το λιμάνι Πρινσέσα της επαρχίας Παλάουαν, στα δυτικά.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων, Λιέζλ Βινταγιόν, δήλωσε ότι οι ασκήσεις αποσκοπούν στην «ενίσχυση της διαλειτουργικότητας» μεταξύ των δύο Πολεμικών Ναυτικών. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, άσκηση βολών, συντριβή και διάσωση ελικοπτέρων, αξιολόγηση διαδικασίας προσγείωσης, επίσκεψης, έρευνας και κατάσχεσης ελικοπτέρων, εισαγωγή οπλικών συστημάτων.

Επίσης, τις επόμενες μέρες, οι Φιλιππίνες θα προχωρήσουν ξανά σε κοινές ασκήσεις με την Ιαπωνία. Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο χώρες προχωρούν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και μάλιστα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Ενώ πρόσφατα, θυμίζουμε ότι οι δύο χώρες ανακοίνωσαν (στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου των Φιλιππίνων στην Ιαπωνία) ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας «επίσκεψης (ιαπωνικών) στρατιωτικών δυνάμεων» σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Φιλιππίνων.

Για τις μεν ασκήσεις με τις ΗΠΑ, αξιωματούχοι των Φιλιππίνων διευκρίνισαν ότι θα γίνουν εντός θαλάσσιων υδάτων της χώρας και όχι στη διαφιλονικούμενη με την Κίνα περιοχή, ενώ για τις ασκήσεις με την Ιαπωνία, ανέφεραν ότι θα εστιάσουν σε πλευρές της διάσωσης και της αντιμετώπισης καταστροφών. Ωστόσο, είναι φυσικό ότι τέτοιες ασκήσεις γίνονται στο πλαίσιο ενίσχυσης μιας «ετοιμότητας» και κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με τη συμμετοχή της Κίνας και το «ζωηρό ενδιαφέρον» και των ΗΠΑ.

Φυσικά, παράλληλα με την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, τα διάφορα μέρη δυναμώνουν και τις μπίζνες. Ετσι, οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου των Φιλιππίνων αναχώρησαν χτες για την Ουάσιγκτον ως επικεφαλής ευρείας εμπορικής αποστολής, για να πάρουν μέρος σε επιχειρηματικές συναντήσεις που διοργανώνονται με τη στήριξη τραπεζικών ιδρυμάτων όπως οι Citibank, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ