Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα παζάρια αλληλεπιδρούν με ευρύτερες ενδοαστικές διεργασίες

Αναλυτές ασχολούνται και με τις «επιλογές» όσων συντηρητικών ψηφοφόρων απογοητεύτηκαν από το AKP

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Μπορούμε να συζητήσουμε για το σχηματισμό (κυβερνητικής) συνεργασίας με το AKP, αν η ειρηνευτική διαδικασία (σ.σ. οι διαπραγματεύσεις με το PKK) εγκαταλειφθούν εντελώς, αν φτάσουν στο δικαστήριο οι υποθέσεις διαφθοράς που αποκαλύφτηκαν στις 17 και 25 Δεκέμβρη 2013 και αν ο Ερντογάν επιστρέψει στις συνταγματικές καθορισμένες αρμοδιότητές του» δήλωσε ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε συνέντευξή του, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών από τον Πρόεδρο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα εμφανίζουν το MHP να ζητά από το AKP να αναλάβει, μεταξύ άλλων, τα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, σε περίπτωση που τελικά συγκυβερνήσουν.

Επιπλέον, ο Μπαχτσελί συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε δυσκολία. Επίσης, δεν αποφεύγουμε τις ευθύνες μας, δημιουργώντας δυσκολία. Αν τα άλλα κόμματα αποτύχουν (να σχηματίσουν κυβέρνηση), δε θα αφήσουμε την Τουρκία χωρίς επιλογή».

Πάντως, ενδεικτικές των διεργασιών που αφορούν και το MHP είναι αναφορές στην αστική αρθρογραφία, που μεταξύ άλλων υπενθυμίζουν ότι το συγκεκριμένο κόμμα είχε ψηφίσει το 2002 υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, «σώζοντας» από εκτέλεση τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και εμφανίζουν τη σημερινή ηγεσία ως απρόθυμη να καταχωρηθεί για τη συμβολή της στην παρεμπόδιση της «κοινωνικής ειρήνης», που ξεκίνησε - λένε - με τις «ειρηνευτικές συνομιλίες». Σ' αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν πως ο Μπαχτσελί (πρέπει να) γνωρίζει ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» δε θα σταματήσει και αυτό ίσως γίνει ο λόγος που τελικά θα κρατήσει το MHP μακριά από τη νέα κυβέρνηση. Ενώ, προδιαθέτοντας για διεργασίες στο «συντηρητικό» χώρο του πολιτικού σκηνικού, προσθέτουν ότι «οι συντηρητικοί της Τουρκίας που έχουν απογοητευτεί από το AKP, αξίζουν περισσότερα από ένα μονοθεματικό κόμμα στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος».

Αμεσο σχηματισμό κυβέρνησης θέλουν οι βιομήχανοι

Την ίδια στιγμή, την αγωνία τους για την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής εκφράζουν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οργανώσεις της χώρας (ανάμεσά τους οι ενώσεις βιομηχάνων TUSIAD και MUSIAD, η τουρκική Ενωση Επιμελητηρίων TOBB κ.τ.λ.) ξεκίνησαν με δική τους πρωτοβουλία συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, εξηγώντας τους γιατί πρέπει άμεσα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Από τη μεριά του, ο σημερινός ηγέτης του AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε προχτές ότι «για να μη μείνει η Τουρκία χωρίς κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, μια κυβέρνηση μειοψηφίας (σ.σ. που θα είχε έστω την ψήφο ανοχής της πλειοψηφίας της Βουλής) θα δοκιμαζόταν ως τελευταία εναλλακτική», εξηγώντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα προτιμούσε την εξασφάλιση ενός σχήματος κυβερνητικής συνεργασίας ως «αποτέλεσμα μιας αντρίκειας, αν χρειαστεί έντονης, διαπραγμάτευσης». Ο ίδιος ανέφερε, μιλώντας για το HDP, ότι «δε θα μπορούσα να μη συναντήσω ένα κόμμα που έλαβε 13%», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να πω πως ένα κόμμα που δεν μπορούσε να σταματήσει τους δεσμούς του με τον τρόμο και τη βία, θα αντιμετωπίσει σύντομα ζήτημα νομιμοποίησης».

Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία MAK στο διάστημα 11-14 Ιούνη, αν η χώρα οδηγούνταν σε εκλογές, το AKP θα έπαιρνε 44%, το CHP 25% το MHP 16% και το HDP 11%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ