ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Μήνυμα ότι η λυκοσυμμαχία «είναι εδώ και είναι έτοιμη» για νέα εγκλήματα

Αποφάσεις παραπέρα προώθησης της περιβόητης «Αιχμής του Δόρατος» και της αυξημένης ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη στο επίκεντρο της Συνόδου

Από τις πρόσφατες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Πολωνία
Από τις πρόσφατες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Πολωνία
Στο φόντο της όξυνσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με τη ρωσική αστική τάξη, συνέρχεται αύριο και μεθαύριο, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, χτες, σχετικά με τα αντικείμενα της Συνόδου, ήταν σαφής σχετικά με τα επόμενα στάδια κλιμάκωσης των στρατιωτικών - επιχειρησιακών προετοιμασιών και της ενδοϊμπεριαλιστικής έντασης.

Οπως είπε, κύριο θέμα της Συνόδου θα είναι η «προσαρμογή» του ΝΑΤΟ σε ένα «νέο και πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας».«Το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, «ανταποκρίνεται σε αυτό το νέο περιβάλλον ασφαλείας με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, επισκέφτηκα την Πολωνία και εκεί είδα να ασκείται η "Αιχμή του Δόρατος"(σ.σ. η νέα δύναμη υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ)». «Η σύσταση αυτής της δύναμης και η άσκηση στην Πολωνία, στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα, ότι το ΝΑΤΟ είναι εδώ. Και ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο» συμπλήρωσε, κάνοντας αναφορά και στα έξι νέα μικρά στρατηγεία που στήνονται καθ' όλο το μήκος της ανατολικής συνοριογραμμής του ΝΑΤΟ.

«Στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας αυτή την εβδομάδα, θα λάβουμε και νέα μέτρα για να ενισχύσουμε τη συλλογική μας Αμυνα. Ετσι, θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Κατ' αρχάς, θα λάβουμε αποφάσεις για την περαιτέρω αύξηση της ισχύος και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. Ολο μαζί το προσωπικό της θα ανέρχεται μεταξύ 30.000 και 40.000 στρατιώτες - το διπλάσιο από το προηγούμενο μέγεθός της» είπε παραπέρα ο Στόλτενμπεργκ.

Οπως εξήγησε, η «Αιχμή του Δόρατος» θα είναι ο πυρήνας αυτής της ενισχυμένης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, με δύναμη ταξιαρχίας περίπου 5.000 ανδρών, ενώ στη Σύνοδο αύριο και μεθαύριο, θα εγκριθούν οι αεροπορικές και θαλάσσιες μονάδες, όπως και οι ειδικές δυνάμεις που θα την πλαισιώνουν.

Πρόσθεσε:

-- «Η δεύτερη απόφαση που αναμένω από τους υπουργούς να πάρουν, σχετίζεται με το πώς θα αυξήσουμε την ετοιμότητα και τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης των δυνάμεών μας, πώς θα επιταχύνουμε τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, για να καθίσταται δυνατή η ταχεία ανάπτυξη της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη πολιτικό έλεγχο». Σε αυτή τη βάση, «δίνουμε στον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή (SACEUR), περισσότερη εξουσία στην προετοιμασία των στρατευμάτων μας για ανάπτυξή τους, ώστε να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να "φύγουν", μόλις παρθεί η πολιτική απόφαση».

-- «Και τρίτον, θα δημιουργήσουμε ένα νέο στρατηγείο "logistics", στο πλαίσιο της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, για τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας των δυνάμεών μας σε όλη την επικράτεια της Συμμαχίας και των κεντρικών προμηθειών τους».

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι την Πέμπτη, η υπουργική Σύνοδος θα συναντηθεί με το νέο υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας:«Θα επαναβεβαιώσουμε ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευσή μας για μια ανεξάρτητη, ειρηνική και ευημερούσα Ουκρανία. Για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

«Αμυντικές» δαπάνες: Στους καλύτερους «πελάτες» και η νέα ελληνική κυβέρνηση

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην ίδια ρότα με τους προκατόχους της, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (χαρακτηριστική η πρόσφατη άσκηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, με σενάριο ΝΑΤΟικής επέμβασης στην Εσθονία, απέναντι σε χώρα που «φωτογραφίζει» τη Ρωσία...). Σε αυτά τα πλαίσια, μάλιστα, την ίδια ώρα που προωθεί τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές, εξακολουθεί να είναι από τους καλύτερους «πελάτες» στον τομέα των «επενδύσεων για την Αμυνα» που υπηρετούν αυτούς τους σχεδιασμούς, με το λογαριασμό βέβαια να πηγαίνει και πάλι στο λαό.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, για να βρεθούν πόροι για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, πρέπει να υπάρξει «αύξηση των επενδύσεων στην Αμυνα». «Φέτος», πρόσθεσε, «περιμένουμε πέντε σύμμαχοι να δαπανήσουν 2% του ΑΕΠ για την Αμυνα και αυτές οι σύμμαχοι είναι η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκαοκτώ σύμμαχοι αναμένεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε πραγματικούς όρους»...

ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επισκέψεις στην Αθήνα, εμπλοκές και αερομαχίες στο Αιγαίο...

Με συναντήσεις στο πλαίσιο των περιβόητων «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ) και ταυτόχρονες εμπλοκές και αερομαχίες μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο «προχωρούν» οι αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, με επίδικο την παραπέρα προώθηση των «μπίζνες» τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, αλλά και το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει περισσότερο ωφελημένο από αυτές.

Συγκεκριμένα, στις 15 με 17 Ιούνη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας (ένας ταξίαρχος και ένας συνταγματάρχης) της Διοίκησης των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων στο ΓΕΣ, στο πλαίσιο των ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η τουρκική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Α΄ υπαρχηγό ΓΕΣ και ενημερώθηκε επί γενικών θεμάτων αρμοδιότητας του Στρατού Ξηράς. Επίσης, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο του και ξεναγήθηκε στους χώρους εκπαίδευσης.

Κι ενώ επισήμως στο Πεντάγωνο και στον Αυλώνα ...οικοδομούσαν «εμπιστοσύνη», στις 16 Ιούνη στο Αιγαίο καταγράφησαν 2 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία μάλιστα σε δύο περιπτώσεις ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με ελληνικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν. Την επομένη, στις 17 Ιούνη, καταγράφηκαν 4 παραβάσεις και 23 παραβιάσεις, ενώ σημειώθηκε άλλη μία εμπλοκή, καθώς η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης συνεχίζει να εκδηλώνεται αμείωτη, ενθαρρυμένη μάλιστα εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, που χαρακτηρίζει το όλο θέμα ως «διμερείς διαφορές»...

Σημειωτέον, τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ προηγήθηκε μέσα Μάη το ταξίδι του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Τουρκία όπου έθεσε και το θέμα των ΜΟΕ. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προωθεί τώρα ΜΟΕ και με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ο δε Ν. Κοτζιάς αναμένεται να ξανασυζητήσει το θέμα στην επίσκεψή του αύριο στα Σκόπια.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νομοσχέδιο για όρια συνταξιοδότησης και «αξιοποίηση» ακίνητης περιουσίας

Την κατάθεση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου που θα ανεβάζει στα 58 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ανήγγειλε ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στο MEGA. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι επίκειται κλείσιμο στρατοπέδων και παραχώρηση υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων για περιόδους έως και 100 χρόνια.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θα γίνει περιορισμός των εξόδων, παραδείγματος χάριν, στη διατήρηση στρατοπέδων, θα γίνει ομογενοποίηση των μέσων, γίνονται ήδη πολλές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη συνταξιοδότηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν θα φεύγει κανείς πριν από τα 58. Δεν μπορεί να έχουμε αποστράτους 40 χρόνων, 45 χρόνων, οι άνθρωποι δεν έχουν και τι να κάνουν».

Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έγιναν σχετικά με το εάν το όριο των 58 ετών θα ισχύει για όλους, επέμεινε «για όλους», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι δεδομένο, είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου. Κατατίθεται το σχέδιο νόμου, έχει κατατεθεί ήδη στην κυβερνητική επιτροπή, δεν θα υπάρχουν πλέον αποστρατείες στα 40 και στα 45».

Για δε τα στρατόπεδα, εξήγησε ότι «εάν σε μια πόλη υπάρχουν τρία στρατόπεδα, με τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς εξόδων για τη διατήρησή τους, θα γίνει ένα στρατόπεδο (...) Θα κλείσουν τα άλλα δύο. Θα συμμαζευτούν τα τρία στρατόπεδα σε ένα».

Τέλος, στα περί «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είπε: «Τριάντα πέντε δισεκατομμύρια περιουσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν εκποιείται, αλλά το προϊόν της ενοικίασής τους για 50 χρόνια ή 100 κ.λπ. θα διατεθεί σε όφελος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στις Φυλακές της Αίγινας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής διοργανώνει η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ στις Φυλακές της Αίγινας, όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές, το πρωί της Κυριακής 28 Ιούνη, με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ραντεβού έχει δοθεί στις 7 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά, από όπου με πλοίο της γραμμής θα γίνει η μετάβαση στο νησί της Αίγινας και με πορεία οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στον ιστορικό χώρο των φυλακών.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, εκτός από την ομιλία, καλλιτεχνικό μέρος, καθώς και έκθεση αρχειακού υλικού από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ σε ειδικές προθήκες. Επίσης, θα γίνει ξενάγηση στους χώρους της φυλακής. Μετά την εκδήλωση, στεφάνια θα κατατεθούν στον τόπο εκτελέσεων του νησιού, στην παραλία του Τούρλου, καθώς και στο κενοτάφιο των εκτελεσμένων, στο νεκροταφείο της Αίγινας.

ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση της έκδοσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 25/6, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Την έκδοση των θέσεων θα παρουσιάσει η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ