ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Να συγκληθεί η ολομέλεια της ΓΣΕΕ

Επιστολή 11 μελών της Διοίκησης, με την οποία ζητούν την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας, για να εξεταστεί το ασφαλιστικό

Την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, για να εξετάσει την αντιασφαλιστική θύελλα που έρχεται, ζητάνε 11 μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν για συζήτηση την πρόταση της Επιτροπής Αγώνα, που υιοθετήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα.

Στην επιστολή τους, τα 11 μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, αφού σημειώνουν ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα «πόρισμα», για τις ανατροπές που σχεδιάζει στην κοινωνική ασφάλιση, υπογραμμίζουν τη σημασία της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ και της συγκρότησης πλατιάς ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα με τη συμμετοχή συνδικάτων, συνδικαλιστών, ακόμα και από το χώρο των ΕΒΕ και των αγροτών. Στόχος της Επιτροπής είναι να οργανώσει την πάλη και να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων και, ταυτόχρονα, να διεκδικήσει τη λύση αιτημάτων, που σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων βάζουν στην ημερήσια διάταξη.

«Επειδή, με βάση την εμπειρία - σημειώνεται στην επιστολή - από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ θα επιχειρήσουν ξανά να στήσουν το παιχνίδι του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, για να νομιμοποιήσουν την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και επειδή βάσιμα εκτιμούμε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα προστρέξει να δώσει άλλοθι σε κυβέρνηση και βιομηχάνους, ζητάμε να συγκληθεί έκτακτα η Διοίκηση της ΓΣΕΕ και να συζητήσει για το χαρακτήρα και την ουσία της αντιασφαλιστικής επίθεσης που θα πάρει διαστάσεις θύελλας».

Σαν βάση για συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων, τα 11 στελέχη καταθέτουν την πρόταση της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι, με βελτιώσεις και εμπλουτισμό, δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάσει το συνδικαλιστικό κίνημα για τις σκληρές συγκρούσεις που έρχονται.

Την επιστολή υπογράφουν οι: Γ. Μαυρίκος, Γ. Σταυρόπουλος, Χ. Κατσιώτης, Κ. Αρτεμίου, Α. Τσώλης, Α. Ζαζόπουλος, Σ. Ραυτόπουλος. Α. Αντύπας, Φ. Γεωργουδάκης, Ζ. Σώκου και Δ. Τσιόγκας.

Στην Πάτρα

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδωσε χτες η Επιτροπή Αγώνα Πάτρας για την κοινωνική ασφάλιση, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό δράσης και τους στόχους της. Στην Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας είναι ανοιχτή, συμμετέχουν ήδη 14 συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων, που, όπως υπογραμμίζεται, «δεν είναι διατεθειμένοι να παζαρέψουν στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" πόσα και ποια θα μας κόψουν». Που δεν επιτρέπουν στις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να νομιμοποιήσουν τις νεοφιλελεύθερες αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Η πολύμορφη καμπάνια για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, που σχεδιάζει, περιλαμβάνει την έκδοση φυλλαδίου, που θα μοιραστεί σε όλους τους χώρους δουλιάς, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις σε επιχειρήσεις και εργοστάσια, καθώς και πρωτοβουλίες για κοινή δράση των ΕΒΕ και των αγροτών του νομού, για να μην περάσουν οι τερατώδεις ανατροπές. Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους ΕΒΕ και τους αγρότες να συντονιστούν με αυτόν τον ταξικό βηματισμό για να μην μπορέσουν κυβέρνηση - εργοδοσία και ΕΕ να επιβάλουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους.

ΑΔΕΔΥ - «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Καλύπτει αυτούς που θα απειθαρχήσουν

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την κάλυψη κάθε δημόσιου υπάλληλου που δε θα καταθέσει τη δήλωση «πόθεν έσχες» και η Ομοσπονδία του έχει πάρει ανάλογη απόφαση

«Να στηρίξει, σε κάθε περίπτωση η ΑΔΕΔΥ, την ατομική επιλογή των εργαζομένων με βάση τις ειδικότερες κατευθύνσεις των Ομοσπονδιών» αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή σχετικά με το «πόθεν έσχες». Το επόμενο βήμα εναπόκειται σε εκείνες τις ομοσπονδίες που δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση για τη μη κατάθεση της δήλωσης, ώστε να πάρουν αποφάσεις και να καλέσουν τους εργαζόμενους να εντείνουν την ανυπακοή και την απειθαρχία τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΔΕΔΥ είχε θέσει 4 άξονες: Ανωνυμία μέσω κωδικού. Αντικειμενικά κριτήρια για εξέταση των δηλώσεων. Αντικειμενική παραπέρα διερεύνηση για ζητήματα ελέγχου. Δέσμευση για αναθεώρηση του συστήματος. Υπήρξε προφορική απάντηση προς τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Καμπέλη, όπου: Για το θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων, τέθηκε όριο ακίνητης περιουσίας -αποταμιεύσεων, για το αν θα γίνεται έλεγχος. Δεν ξεκαθαρίστηκε εάν το δικαίωμα αποσφράγισης των δηλώσεων θα το έχει ο προϊστάμενος ή το υπηρεσιακό συμβούλιο.

Τελικά η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι και με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου και με τα παραπάνω, η κυβέρνηση «παραμένει στα όρια των μέχρι τώρα επιλογών και τελικά δεν εξασφαλίζει, στον επιθυμητό βαθμό για το κοινό αίσθημα των απλών Δημοσίων υπαλλήλων, σύστημα υψηλών εγγυήσεων για την εφαρμογή και τον έλεγχο του "πόθεν έσχες"». Επίσης κρίνει ότι «η ανωνυμία, σε συνδυασμό με την αποστολή συμπληρωματικής εγκυκλίου καθιέρωσης αντικειμενικών διαδικασιών διερεύνησης, επιτρέπει την κατάθεση της δήλωσης από τον υπόχρεο δημόσιο υπάλληλο και μόνο. Είναι σαφές ότι η κατεύθυνση αυτή παραπέμπει σε τυπική ή άτυπη παράταση του χρόνου υποβολής προκειμένου να γνωστοποιηθεί και νέα εγκύκλιος».

Τέλος η ΑΔΕΔΥ θα υποβάλει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αίτηση αναστολής και ακύρωσης των πράξεων του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης.

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να επιβάλουν στα συνδικαλιστικά τους όργανα να πάρουν αποφάσεις απειθαρχίας κι ανυπακοής στο αίσχος του "πόθεν έσχες"».

Για τα οικογενειακά επιδόματα, αποφασίστηκε «ενιαία, ειδική και καθολική ρύθμιση». Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των εργαζομένων και να δοθούν τα αναδρομικά από το '84 σ' όλους.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ είναι ενάντια στη μετατροπή του νομικού καθεστώτος του ΟΑΕΔ και θα στηρίξει τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Εχουν κάθε λόγο να ανησυχούν

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις κυβερνητικές προθέσεις σε σχέση με την ασφάλισή τους. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε χτες από τη συζήτηση της σχετικής Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή για το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς.

«Τα χρήματα των ασφαλισμένων της ΔΕΗ βοήθησαν επί χρόνια και σε επενδύσεις και στο να μην έχει το δανεισμό που θα είχε, και τελικά στο να φτάνουμε να έχουμε φθηνότερο ρεύμα», σημείωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, προσθέτοντας ότι σήμερα «βλέπουμε ανατροπή αυτής της κατάστασης, θέμα που προέκυψε με την προοπτική της απελευθέρωσης και της ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Επισήμανε, παράλληλα, ότι ευθύνη για την πορεία αυτή έχει και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που συνέχισε την πολιτική της. Αναφερόμενος στο θέμα της μετοχοποίησης, ο Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι «πηγαίνουμε σε υποτιμολόγηση της αξίας της ΔΕΗ για να αγοράσουν φθηνά αυτοί που θέλουν να αγοράσουν». Παράλληλα, αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης για την ασφάλιση των εργαζομένων, σημείωσε ότι με έμμεσους - για την ώρα - τρόπους «βάζετε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του τι θα δίνει το κράτος στο ταμείο της ΔΕΗ», λέγοντας ότι αυτό ενισχύεται από την πρακτική της κυβέρνησης και σε άλλους κλάδους. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δε δικαιούται τώρα να παίζει το ρόλο του επικριτή».

Ως εγγυητής της απρόσκοπτης πορείας της ΔΕΗ προς τη μετοχοποίηση εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, τονίζοντας απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, ότι «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε κλίμα ανασφάλειας» και προσθέτοντας ότι το ασφαλιστικό «είναι καθοριστικής σημασίας για το ζήτημα της μετοχοποίησης», όμως «το πρόβλημα είναι λυμένο».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κεντρικός εισηγητής της, Γιώργος Βουλγαράκης, επισήμανε στην παρέμβασή του ότι τίθεται το ερώτημα του «πόσο σοβαρός είναι ο προϋπολογισμός της υπό μετοχοποίηση ΔΕΗ όταν είναι προφανές ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί το τεράστιο ζήτημα των απαιτήσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ ύψους 2,5 περίπου τρισεκατομμυρίων», καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται ως «αφερέγγυος συνομιλητής» με τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
ΟΧΙ στη μείωση θέσεων εργασίας

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της επιχείρησης για μείωση του προσωπικού. Σε συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αποφασίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία (379 υπέρ - 5 κατά) να μη γίνει δεκτή η μείωση των θέσεων εργασίας και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Η διοίκηση της επιχείρησης, μπροστά στις νέες εξελίξεις με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, δε θέλει να μείνει «έξω» από το κυνήγι της αύξησης ακόμα περισσότερο των κερδών της. Συγκεκριμένα, κατέθεσε στο σωματείο των εργαζομένων τρεις προοπτικές της επιχείρησης, οι οποίες αποτελούν καθαρά εκβιαστικά και ψεύτικα διλήμματα. Παρουσίασε ως αβέβαιο το μέλλον της επιχείρησης αν δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο με την πολυεθνική «Φίλιπ Μόρις», καθώς δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον εργοστάσιο. Η άλλη προοπτική είναι να μετεγκατασταθεί στο Αγρίνιο, αλλά επειδή τη διοίκηση διακρίνουν «ευαισθησίες», προτείνει τη μετεγκατάσταση στον Ασπρόπυργο με βασική προϋπόθεση και στις τρεις περιπτώσεις τη μείωση του προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι και μέσα από τις τοποθετήσεις τους στη συνέλευση φάνηκαν αποφασισμένοι και ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν καμία αλλαγή σε βάρος τους, όπως και καμία χαμένη θέση εργασίας. Αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης της συνέλευσης των εργαζομένων στη διοίκηση της επιχείρησης, αλλά και η στάση που θα κρατήσει με τη σειρά της η διοίκηση της επιχείρησης.

Ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης κατά της κατεδάφισης του υπάρχοντος κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση, συγκαλεί αύριο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, θα μιλήσουν ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Θωμάς Κακκαβάς, μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ