Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ - «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Καλύπτει αυτούς που θα απειθαρχήσουν

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την κάλυψη κάθε δημόσιου υπάλληλου που δε θα καταθέσει τη δήλωση «πόθεν έσχες» και η Ομοσπονδία του έχει πάρει ανάλογη απόφαση

«Να στηρίξει, σε κάθε περίπτωση η ΑΔΕΔΥ, την ατομική επιλογή των εργαζομένων με βάση τις ειδικότερες κατευθύνσεις των Ομοσπονδιών» αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή σχετικά με το «πόθεν έσχες». Το επόμενο βήμα εναπόκειται σε εκείνες τις ομοσπονδίες που δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση για τη μη κατάθεση της δήλωσης, ώστε να πάρουν αποφάσεις και να καλέσουν τους εργαζόμενους να εντείνουν την ανυπακοή και την απειθαρχία τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΔΕΔΥ είχε θέσει 4 άξονες: Ανωνυμία μέσω κωδικού. Αντικειμενικά κριτήρια για εξέταση των δηλώσεων. Αντικειμενική παραπέρα διερεύνηση για ζητήματα ελέγχου. Δέσμευση για αναθεώρηση του συστήματος. Υπήρξε προφορική απάντηση προς τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Καμπέλη, όπου: Για το θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων, τέθηκε όριο ακίνητης περιουσίας -αποταμιεύσεων, για το αν θα γίνεται έλεγχος. Δεν ξεκαθαρίστηκε εάν το δικαίωμα αποσφράγισης των δηλώσεων θα το έχει ο προϊστάμενος ή το υπηρεσιακό συμβούλιο.

Τελικά η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι και με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου και με τα παραπάνω, η κυβέρνηση «παραμένει στα όρια των μέχρι τώρα επιλογών και τελικά δεν εξασφαλίζει, στον επιθυμητό βαθμό για το κοινό αίσθημα των απλών Δημοσίων υπαλλήλων, σύστημα υψηλών εγγυήσεων για την εφαρμογή και τον έλεγχο του "πόθεν έσχες"». Επίσης κρίνει ότι «η ανωνυμία, σε συνδυασμό με την αποστολή συμπληρωματικής εγκυκλίου καθιέρωσης αντικειμενικών διαδικασιών διερεύνησης, επιτρέπει την κατάθεση της δήλωσης από τον υπόχρεο δημόσιο υπάλληλο και μόνο. Είναι σαφές ότι η κατεύθυνση αυτή παραπέμπει σε τυπική ή άτυπη παράταση του χρόνου υποβολής προκειμένου να γνωστοποιηθεί και νέα εγκύκλιος».

Τέλος η ΑΔΕΔΥ θα υποβάλει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αίτηση αναστολής και ακύρωσης των πράξεων του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης.

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να επιβάλουν στα συνδικαλιστικά τους όργανα να πάρουν αποφάσεις απειθαρχίας κι ανυπακοής στο αίσχος του "πόθεν έσχες"».

Για τα οικογενειακά επιδόματα, αποφασίστηκε «ενιαία, ειδική και καθολική ρύθμιση». Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των εργαζομένων και να δοθούν τα αναδρομικά από το '84 σ' όλους.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ είναι ενάντια στη μετατροπή του νομικού καθεστώτος του ΟΑΕΔ και θα στηρίξει τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ