Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Είναι μόνον η αρχή»!

Εργατοτεχνίτες της Ζώνης έκοψαν τους κάβους του παροπλισμένου πλοίου «Αγία Τριάς», στο μόλο της Δραπετσώνας, απαιτώντας ελεύθερο χώρο για επισκευαστικές εργασίες

Το πλοίο «Αγία Τριάς» του οποίου έκοψαν τους κάβους
Το πλοίο «Αγία Τριάς» του οποίου έκοψαν τους κάβους
Την υπόθεση της σωτηρίας και ανάπτυξης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πήραν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου χώρου. Χτες το πρώτο παροπλισμένο «έφυγε» από το μόλο της Δραπετσώνας, καθώς οι εργαζόμενοι, στα πλαίσια μιας μαχητικής και μαζικής κινητοποίησης, έκοψαν τους κάβους του πλοίου «Αγία Τριάς» που βρίσκεται δεμένο εκεί για πάνω από 4 χρόνια! Η οργή, η αγανάκτηση και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων ήταν έκδηλες. Το μήνυμα στάλθηκε: «Αυτή η κινητοποίηση ήταν μόνον η αρχή»!

Το αίσχος των παροπλισμένων πλοίων στη Ζώνη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με το πρόσχημα της εκτέλεσης επισκευών οι εφοπλιστές, σε αγαστή συνεργασία με τους αρμόδιους, κάνουν κατάχρηση των χώρων της Ζώνης, με αποτέλεσμα να φεύγουν πλοία προς άλλες χώρες για επισκευές! Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με το αδικαιολόγητο κλείσιμο της δεξαμενής για πάνω από τρεις μήνες, χωρίς να γίνονται εργασίες επισκευής, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική διάλυσης της ναυπηγικής βιομηχανίας της κυβέρνησης, με εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εργατοτεχνίτες, χτες, μετά από κάλεσμα των σωματείων της Ζώνης και με κεντρικό αίτημα να σταματήσει η μετατροπή της σε «νεκροταφείο» πλοίων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και μαχητική πορεία, που ξεσήκωσε τη γύρω περιοχή. Παρά το γεγονός ότι είχαν κληθεί οι αρμόδιοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να δώσουν τις απαντήσεις που έπρεπε να έχουν δώσει εδώ και αρκετό καιρό, κανείς δεν εμφανίστηκε! Ετσι, με «όπλο» τα χέρια τους, τα οξυγόνα που ήρθαν επιτόπου και άλλα εργαλεία, οι αγανακτισμένοι εργατοτεχνίτες «όρμηξαν» στο «Αγία Τριάς», το οποίο να σημειωθεί ότι είναι κατασχεμένο από τον ίδιο τον ΟΛΠ, και έκοψαν τους κάβους! Το πλοίο «αναχώρησε» ακυβέρνητο. Οι ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος δεν εμπόδισαν τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης να διώξουν το πρώτο παροπλισμένο.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ι. Πουντίδης, αναφέρθηκε στην ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί και δε θα σταματήσει μέχρι να επιβληθούν λύσεις. Στο πλευρό των εργατοτεχνιτών βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και ο Β. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Γ. Τούσσας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Σε δηλώσεις τους καυτηρίασαν την κυβερνητική πολιτική για τη Ζώνη, η οποία, όπως τόνισαν, εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια για διάλυση της ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ υπογράμμισαν ότι είναι στο πλευρό των εργατοτεχνιτών της Ζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ