ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία στο ΣΕΒ για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στα γραφεία των βιομηχάνων οργάνωσε την Παρασκευή το ΠΑΜΕ

Η διαδήλωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Η διαδήλωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
«Δε χαρίζουμε τη δουλειά και το μισθό μας σε κανέναν», διαμήνυσαν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν την Παρασκευή έξω από τον ΣΕΒ. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, που εκμεταλλευόμενη το καθεστώς του ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων και την τραπεζική «αργία» που επέβαλε η κυβέρνηση, εντείνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ. «Ακυρώνουμε τους εκβιασμούς. Πληρωμή τώρα μισθών - επιδομάτων - συντάξεων. Καμία απόλυση - διαθεσιμότητα - υποχρεωτική άδεια». «Να μην περάσει η τρομοκρατία κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων» έγραφαν τα κεντρικά πανό.

Οι πόρτες της ένωσης των μεγαλοεργοδοτών έμειναν όχι απλά κλειστές για τα σωματεία, αλλά και φρουρούμενες από αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση των εργαζομένων, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να «προφυλάξει» τους μεγαλοεργοδότες από τις διεκδικήσεις τους. Τα σωματεία θυροκόλλησαν στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ τα αιτήματά τους και έγραψαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά: «Σταματήστε τώρα τους εκβιασμούς», «Εργατιά μπροστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

Με συνθήματα «στόλισαν» οι διαδηλωτές την είσοδο των γραφείων των βιομηχάνων
Με συνθήματα «στόλισαν» οι διαδηλωτές την είσοδο των γραφείων των βιομηχάνων
«Το ψωμί δεν κερδίζεται με παρακάλια, αλλά με αγώνες», υπογράμμισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Διαβεβαίωσε ότι το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη βαρβαρότητα, είτε αυτή προέρχεται από το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είτε από το μνημόνιο της τρόικας. Σημείωσε πως το ΠΑΜΕ γνωρίζει καλά τις θυσίες, τους σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες που χρειάζονται, για ν' ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε όφελος του λαού και είναι αποφασισμένο το δρόμο αυτό να τον βαδίσει μέχρι τέλους.

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να «προστατεύσει» τους βιομηχάνους από τις εργατικές διεκδικήσεις σχολίασε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Εμείς πρέπει να προστατεύουμε τη δική μας τάξη», τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν Επιτροπές Αλληλεγγύης από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, που δε θα επιτρέψουν να βρεθεί κανένας χωρίς φαγητό, φάρμακα, χωρίς τα απαραίτητα για την οικογένειά του. Στη δημιουργία τέτοιας Επιτροπής έχει ήδη προχωρήσει κεντρικά το ΠΑΜΕ.

Την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς μετέφεραν εκπρόσωποι των σωματείων: Την άρνηση των εργοδοτών στις ιδιωτικές κλινικές να πληρώσουν τους μισθούς, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στα εργοστάσια τροφίμων και ποτών, τις αναγκαστικές άδειες στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι επιχειρήσεις που ανακοινώνουν στους εργαζόμενους αναγκαστικές άδειες, δεν καταβάλουν τη μισθοδοσία, προχωρούν σε διαθεσιμότητες, καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Το ΠΑΜΕ, συνεχίζοντας την καταγγελία των πρακτικών αυτών, δίνει στη δημοσιότητα νέες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε τέτοια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως η Ιδιωτική Υγεία, το Φάρμακο, το Εμπόριο, οι Υπηρεσίες, τα Τρόφιμα, οι Κατασκευές, η Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμός - Δέρμα. Επίσης, η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως οι εργοδότες στην περιοχή οργιάζουν με τις υποχρεωτικές άδειες.


Με τον υπουργό Οικονομικών συναντήθηκαν οι συνταξιούχοι

Τους ενημέρωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για την καταβολή όλης της σύνταξης και ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν όταν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές

Από τη διαμαρτυρία των συνταξιούχων στο υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη
Από τη διαμαρτυρία των συνταξιούχων στο υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη είχαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕ ΟΑΕΕ, σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους για να καταβληθούν άμεσα και στο ακέραιο οι συντάξεις τους, και να μην υφίστανται οι συνταξιούχοι την ταλαιπωρία στις ουρές και στα γκισέ των τραπεζών.

Ο υπουργός απάντησε ότι ενώ έχουν κατατεθεί τα χρήματα από τα Ταμεία στις τράπεζες, ωστόσο τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επιτρέπουν την καταβολή ολόκληρης της σύνταξης. Τους ενημέρωσε ακόμα ότι οι τράπεζες θα ξαναλειτουργήσουν όταν γίνει συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, με τους συνταξιούχους να απαντάνε ότι η συμφωνία αυτή θα ισοδυναμεί με τρίτο μνημόνιο και θα περιέχει νέα μέτρα σε βάρος τους και σε βάρος του λαού.

Υπογράμμισαν ακόμα στον υπουργό ότι τα χρήματα των συντάξεων είναι άμεσης ανάγκης για την υγεία τους και ταυτόχρονα πηγή ζωής για χιλιάδες νοικοκυριά άνεργων και χαμηλόμισθών, για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οτι οι συντάξεις δεν είναι κεφάλαιο που κινδυνεύει να φύγει στο εξωτερικό, αλλά ο κόπος και ο μόχθος των συνταξιούχων που τους εξασφαλίζει με δυσκολία τα ελάχιστα για να ζουν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, οι συνταξιούχοι δεν κάνουν πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους και μαζί με όλο το λαό παλεύουν για να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, να αποτραπούν τα νέα μνημόνια και να δυναμώσει το ρεύμα που διεκδικεί ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης.

Στο μεταξύ, πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι συνταξιούχοι, ενημερώνοντας τους εκατοντάδες συναδέλφους τους που περιμένουν στις ουρές των τραπεζών για ένα χαρτζιλίκι - φιλοδώρημα.

Με συνθήματα όπως «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε εσάς που τώρα κυβερνάτε», «Δώστε τώρα συντάξεις και μισθούς και αφήστε τα παζάρια με τους τροϊκανούς», κάλεσαν τους συνταξιούχους να μην υποταχθούν, να μην ανεχτούν άλλο αυτήν την κατάσταση που τους έφερε σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Διαμαρτυρία ναυτεργατών στον Οίκο Ναύτου

Την παραπέρα συρρίκνωση των ήδη δραματικά υποβαθμισμένων παροχών Υγείας σε βάρος των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, αλλά και συνολικά των ασφαλισμένων στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας του Πειραιά, προδιαγράφει η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει το ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ που στεγάζεται σε ένα μεγάλο κτίριο στην οδό Μπουμπουλίνας, στον Οίκο Ναύτου στην πλατεία Τερψιθέας.

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Νίκος Καρβούνης στη διάρκεια μαζικής παρέμβασης που διοργάνωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, την περασμένη Παρασκευή στον Οίκο Ναύτου.

Νωρίτερα, είχε γίνει σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ για το θέμα των τεράστιων ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτου σε γιατρούς και φάρμακα.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης στον Οίκο Ναύτου, ο αρχίατρος του Οργανισμού περιέγραψε το τι ακριβώς συμβαίνει με μία φράση: «Κάποιος να πέσει και να χτυπήσει μέσα στο κτίριο, δεν είμαστε σε θέση, δεν έχουμε τα υλικά να κάνουμε έστω και ένα ράμμα»! Επιπρόσθετα, όπως ειπώθηκε, «η πάρεδρος δεν έχει εγκρίνει κονδύλια για την καθαριότητα του κτιρίου και από την 1η Ιούνη είμαστε χωρίς καθαρίστριες. Δηλαδή, κινδυνεύει η υγεία και των εργαζομένων στο Ταμείο».

Από την πλευρά του, ο Ν. Καρβούνης έδωσε τα εύσημα στους υπουργούς Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας μάλιστα ότι «τους ευχαριστούμε» για την απόφασή τους να ενοποιήσουν τις υπηρεσίες. «Αυτήν την απόφαση, που για διάφορους λόγους δεν υλοποιήθηκε, θα την εφαρμόσουμε εμείς», γιατί στόχος της κυβέρνησης είναι «το νοικοκύρεμα», σημείωσε.

Από την πλευρά των ναυτεργατών επισημάνθηκε ότι συνολικά οι ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτου είναι 200.000 και η συντριπτική τους πλειοψηφία πρέπει να εξυπηρετηθεί από τις δομές του Πειραιά. Η ενοποίηση σημαίνει νέο πετσόκομμα στις όποιες υπηρεσίες είχαν απομείνει και αυτό, όπως τονίστηκε, δε θα μείνει αναπάντητο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ