ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αυξημένα στρατεύματα στη συρο-τουρκική μεθόριο

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη συρο-τουρκική μεθόριο, όπου έχουν παραταχθεί περίπου 54.000 Τούρκοι στρατιώτες και μέλη των Ειδικών Δυνάμεων με πρόσχημα την αντιμετώπιση πιθανού νέου κύματος Σύρων προσφύγων. Πρόσχημα που σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού Τύπου ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η τουρκική πλευρά για να πραγματοποιήσει χερσαία επέμβαση δημιουργώντας στο συριακό έδαφος «ουδέτερη ζώνη» μήκους 110 χλμ.

Πληροφορίες του αντικυβερνητικού Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφεραν χτες το απόγευμα πως σημειώθηκαν «σφοδρές συγκρούσεις» ανάμεσα σε Κούρδους μαχητές των δυνάμεων «ΥPG» της Συρίας και Τούρκους στρατιώτες κοντά στο Ταλ Αμπιάντ, το οποίο ανακατέλαβε η κουρδική πλευρά πριν από μερικές βδομάδες διώχνοντας τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι κατά τις «σφοδρές συγκρούσεις» σκοτώθηκαν «αρκετοί Κούρδοι μαχητές». Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλη πηγή.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού διέψευσε τις προχτεσινές πληροφορίες της εφημερίδας «Χουριέτ» ότι ορίστηκε έκτακτη συνάντηση των διοικητών του τουρκικού στρατού στην Αγκυρα εντός της βδομάδας. Διέψευσε επίσης τα σενάρια πιθανής επέμβασης του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος.

Οσον αφορά στη συριακή βορειοανατολική πόλη Αΐν Ισα, τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν οι Κούρδοι των δυνάμεων «YPG» πριν από περίπου δύο βδομάδες, επιβεβαιώθηκε από δυτικά ειδησεογραφικά δίκτυα πως έπεσε ξανά χτες στα χέρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις.

Στη Μόσχα, πάντως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, προέβλεπε ως πιθανή την πραγματοποίηση και τρίτου γύρου ενδο-συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στη ρωσική πρωτεύουσα, δίχως να ανακοινώσει ημερομηνία.

Συναντήσεις Ομπάμα στο Πεντάγωνο

Το ίδιο 24ωρο, στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποίησε μία σπάνια (για τα δεδομένα του αξιώματός του) επίσκεψη στο Πεντάγωνο, όπου επρόκειτο να ενημερωθεί για τις τελευταίες επιχειρήσεις σε βάρος των τζιχαντιστών «του "Ισλαμικού Κράτους" στη Μέση Ανατολή». Στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας παρουσία του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος αργότερα σκόπευε να προχωρήσει σε δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της έως τώρα στρατηγικής και τα σχέδια για την περαιτέρω αντιμετώπιση των τζιχαντιστών σε Συρία, Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Πριν ένα μήνα ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν μία συνολική, πλήρη στρατηγική» όσον αφορά στην αντιμετώπιση του «ΙΚ» και ότι αντιμετωπίζουν αδυναμίες στην εκπαίδευση δυνάμεων του ιρακινού στρατού αλλά και Σύρων «αντικαθεστωτικών».

Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου, το ημερήσιο κόστος των αεροπορικών επιδρομών που κάνουν οι ΗΠΑ εναντίον τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ είναι περίπου 9.200.000 δολάρια και το συνολικό τους κόστος έως τις 18 Ιούνη υπολογιζόταν σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την επίσκεψη του Ομπάμα στο Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, επρόκειτο να καταθέσει στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας προκειμένου να παρουσιάσει τα έως τώρα «αποτελέσματα» των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ».

Κατά λάθος βομβαρδισμός στο κέντρο της Βαγδάτης

Στο Ιράκ, πάντως, προκάλεσε σάλο η είδηση πως ο πιλότος ενός ρωσικού μαχητικού τύπου «Sukhoi» έριξε λόγω τεχνικών προβλημάτων μία βόμβα ενώ βρισκόταν πάνω από προάστιο της Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων (τα τρία παιδιά) και τον τραυματισμό άλλων 25.

Η ρίψη της βόμβας στο ανατολικό προάστιο «Νέα Βαγδάτη» προκάλεσε πανικό και κατάπληξη αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές σε δεκάδες σπίτια. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, το αεροσκάφος αντιμετώπισε «τεχνικό πρόβλημα» ενώ επέστρεφε από αποστολή βομβαρδισμού θέσης τζιχαντιστών.

Το Ιράκ πήρε πέρυσι αεροσκάφη «Sukhoi Su-25» από τη Ρωσία και το Ιράν για να ενισχύσει τις δυνάμεις της Πολεμικής του Αεροπορίας οι οποίες πολεμούν κατά του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα εδάφους στη χώρα αυτή και στη Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στην πώληση 36 μαχητικών «F-16» στο Ιράκ αλλά έως σήμερα δεν έχουν παραδώσει κανένα καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών σιιτών και σουνιτών.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σκληρά παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή

Από τη συνάντηση των διαπραγματευτών στη Βιέννη
Από τη συνάντηση των διαπραγματευτών στη Βιέννη
ΒΙΕΝΝΗ.--

Κορυφώνονται το τελευταίο 48ωρο τα σκληρά παζάρια με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διεθνούς συμφωνίας στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δίχως να αποκλείεται μία ακόμη παράταση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, όταν εκπνεύσει απόψε η πιο πρόσφατη «προθεσμία».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στη Βιέννη εκτίμησε ότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος τις τελευταίες λίγες μέρες», αλλά ότι τα εμπόδια «παραμένουν σε αρκετά θέματα», τα οποία απέφυγε να διευκρινίσει. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο τραπέζι της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης ξεχώρισαν ένα από τα ζητήματα «τριβής» κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν την απαίτηση της ιρανικής ομάδας διαπραγματευτών να πετύχουν μία ξεχωριστή, παράλληλη συμφωνία και για την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων έναντι της Τεχεράνης. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να διστάζουν και να αντιδρούν επειδή θεωρούν πως μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τη στρατιωτική υποστήριξη που δίνει η ιρανική κυβέρνηση στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, στη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου και στις πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτι στην Υεμένη.

Ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι, εκτίμησε, ομοίως ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος τις τελευταίες μέρες», καλώντας εντούτοις ΗΠΑ και Ιράν να «βγάλουν τις τελικές αποφάσεις τους το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», χτες μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων έγινε μόνον μεταξύ των μελών της λεγόμενης ομάδας των 5+1, δηλαδή μεταξύ των μόνιμων χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας που συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών παρουσία της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Επέμβαση της αστυνομίας στο Ερεβάν

Επέμβαση της αστυνομίας έγινε χτες στην πλατεία Ελευθερίας του Ερεβάν, όπου εδώ και δυο βδομάδες γίνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έως και κατά 22%. To τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα, μειωνόταν σταδιακά, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναστολή του μέτρου και ότι θα διεξαγάγει μειοδοτικό διαγωνισμό για να βρεθεί εταιρεία που θα αναλάβει τη βελτίωση του αρμενικού δικτύου ηλεκτροδότησης που ουσιαστικά ανήκει στη ρωσική εταιρεία ηλεκτρισμού Ιnter RAO UES.

Ωστόσο και χτες η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές που είχαν απομείνει ότι θα προχωρούσε στην εκκένωση της πλατείας αν δεν αποσυρθούν τα οδοφράγματα, πράγμα που έκανε προχωρώντας σε 46 συλλήψεις διαδηλωτών που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η Αρμενία είναι σύμμαχος της Ρωσίας (κυρίως στο ζήτημα της ασφάλειας, συμφωνώντας με την παρουσία ρωσικών βάσεων στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ), ενώ έχει καθεστώς χώρας - παρατηρητή στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, τη διακρατική καπιταλιστική ένωση που προωθεί η Ρωσία και επίσης ρωσικά μονοπώλια έχουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αυτή. Ταυτόχρονα, η Αρμενία συμμετέχει και στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι και η φιλοδυτική αντιπολίτευση, προσπαθεί να αξιοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση του Σερζ Σαρκισιάν.

ΙΣΡΑΗΛ
Αθωώνουν φονιάδες Παλαιστινίων

TΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε χτες πως ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Ισραήλ Σόμερ, που σκότωσε το 17χρονο Παλαιστίνιο Μοχάμεντ αλ Κούσμπαχ, την περασμένη βδομάδα, στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, επειδή πετούσε πέτρες σε ισραηλινές δυνάμεις, έκανε χρήση φονικού πυρός στο νεαρό, επειδή τάχα «αισθάνθηκε θανάσιμο κίνδυνο», όταν έπεσαν πέτρες στο παρμπρίζ του στρατιωτικού τζιπ που οδηγούσε...

Ωστόσο, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας στο πρακτορείο «Associated Press», αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του Ισραηλινού συνταγματάρχη, λέγοντας ότι σταμάτησε το αυτοκίνητο και πυροβόλησε εν ψυχρώ το νεαρό, παρόλο που ο τελευταίος, μόλις τον είδε, τράπηκε σε φυγή.

Το θύμα πέθανε ακαριαία, καθώς δέχτηκε θανάσιμα τραύματα στο κεφάλι και στην πλάτη.

Η υπόθεση έχει πάρει αρκετή δημοσιότητα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, καθώς φαίνεται πως λειτουργεί ως «πρότυπο» για τη χρήση φονικού πυρός σε Παλαιστίνιους, ακόμη και όταν αντιστέκονται στις ισραηλινές κατοχικές αρχές μόνο με πέτρες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν χτες 11 Βεδουίνους από την κωμόπολη Χούρα της ερήμου Νεγκέβ, με την κατηγορία ότι επιχειρούσαν να δημιουργήσουν στο Ισραήλ πυρήνα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης πως από τους έξι, οι τέσσερις ήταν δάσκαλοι που επιχειρούσαν να κάνουν «πλύση εγκεφάλου» σε μαθητές με τις απόψεις του «Ισλαμικού Κράτους», ώστε να τους στρατολογήσουν στη συνέχεια υπέρ της οργάνωσης.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία που επικαλούνται Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι έξι συλληφθέντες σκόπευαν να μεταβούν στη Συρία και να πολεμήσουν στο πλευρό των άλλων ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ