Τρίτη 7 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σκληρά παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή

Από τη συνάντηση των διαπραγματευτών στη Βιέννη
Από τη συνάντηση των διαπραγματευτών στη Βιέννη
ΒΙΕΝΝΗ.--

Κορυφώνονται το τελευταίο 48ωρο τα σκληρά παζάρια με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διεθνούς συμφωνίας στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δίχως να αποκλείεται μία ακόμη παράταση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, όταν εκπνεύσει απόψε η πιο πρόσφατη «προθεσμία».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στη Βιέννη εκτίμησε ότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος τις τελευταίες λίγες μέρες», αλλά ότι τα εμπόδια «παραμένουν σε αρκετά θέματα», τα οποία απέφυγε να διευκρινίσει. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο τραπέζι της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης ξεχώρισαν ένα από τα ζητήματα «τριβής» κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν την απαίτηση της ιρανικής ομάδας διαπραγματευτών να πετύχουν μία ξεχωριστή, παράλληλη συμφωνία και για την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων έναντι της Τεχεράνης. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να διστάζουν και να αντιδρούν επειδή θεωρούν πως μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τη στρατιωτική υποστήριξη που δίνει η ιρανική κυβέρνηση στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, στη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου και στις πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτι στην Υεμένη.

Ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι, εκτίμησε, ομοίως ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος τις τελευταίες μέρες», καλώντας εντούτοις ΗΠΑ και Ιράν να «βγάλουν τις τελικές αποφάσεις τους το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», χτες μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων έγινε μόνον μεταξύ των μελών της λεγόμενης ομάδας των 5+1, δηλαδή μεταξύ των μόνιμων χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας που συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών παρουσία της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ