Τρίτη 7 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα συνάντηση στο Μινσκ εν μέσω μαχών και προκλήσεων

Ενώ σήμερα προετοιμάζεται στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας άλλη μια συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπροσώπων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, εκπροσώπων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, του πρέσβη της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) συνεχίζονται οι μαζικοί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ όπως το προάστιο Κιέβσκι.

Στην ατζέντα της συνάντησης που θα προεδρεύσει για πρώτη φορά ο νέος εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Μάρτιν Σάιντικ θα συζητηθεί η λεγόμενη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη 2015 (που ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, αφού το αιματοκύλισμα και οι καταστροφές υποδομών συνεχίζονται). Πριν την συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι, θα συνεδριάσουν οι λεγόμενες υποομάδες σχετικά με την ασφάλεια, τα οικονομικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Πάντως, οι εκπρόσωποι των δύο λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, και Λουγκάνσκ ,Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, υπογράμμισαν ότι ενώ έχουν στείλει τις τροποποιήσεις τους για τη λεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση για την αποκέντρωση και το καθεστώς αυτονομίας όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ αυτές δε συνεκτιμήθηκαν και δε συμπεριλήφθηκαν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Ο Πουσίλιν, επίσης, πρόσθεσε ότι ήδη έχουν αποφασίσει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών (στις 18 Οκτώβρη) και ότι περιμένουν να υπάρξει συντονισμός με την κυβέρνηση του Κιέβου. Είναι φανερό, ωστόσο, ότι το ζήτημα της αυτονομίας των περιοχών είναι κομβικό και ταυτόχρονα θα είναι ένα βασικό σημείο αντιπαράθεσης, αφού παρά τις επαφές ακόμα και τις υπογραφές σε συμφωνίες, η αντιδραστική κυβέρνηση στην ουσία δεν θέλει να αναγνωρίσει τις αρχές των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών.

Προκλητική η στάση του Σαακασβίλι

Με ιδιαίτερη σημασία είναι και η δράση του Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην Προέδρου της Γεωργίας, που διώκεται για σειρά εγκλημάτων στη χώρα του, και έχει διοριστεί από τον περασμένο Μάη κυβερνήτης της Οδησσού, αφού πρώτα η κυβέρνηση του Κιέβου του έδωσε και την ουκρανική υπηκοότητα. Οπως ανακοίνωσε ίδιος, υπήρξε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει αυτή τη μισθοδοσία για τη λεγόμενη «ομάδα ενάντια στην διαφθορά» που έχει συγκροτήσει. Σε συνάντηση του Σαακασβίλι με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζέφρι Πιάτ, - γνωστό για τη συμβολή του στην πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς - ανακοινώθηκε ακόμα ότι αστυνομικοί από την Καλιφόρνια θα αναλάβουν την εκπαίδευση της νέας αστυνομίας της Οδησσού. Το ζήτημα αυτό, όπως και η αποστολή στρατιωτικών από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό και τα εθελοντικά τάγματα που είναι «φωλιές» των φασιστών του «Δεξιού Τομέα», δημιουργούν συχνά λαϊκές αντιδράσεις που συνήθως αντιμετωπίζουν την κρατική καταστολή. Μια τέτοια διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε χτες από λαϊκές δυνάμεις που αντιδρούν στις αποφάσεις της αντιδραστικής κυβέρνησης. Μάλιστα, συμβολικά φόρεσαν μια γραβάτα σε μια κατσίκα που κουβαλούσε την αμερικανική σημαία για να δείξουν ακριβώς το ρόλο του Σαακασβίλι. Η διαμαρτυρία αυτή στο κέντρο της Οδησσού, γρήγορα χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ