Τρίτη 7 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΓΕΤΕΣ ΧΩΡΩΝ BRICS
Ξεκινά αύριο η τριήμερη συνάντησή τους

Στην Ούφα της Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ.--

Σχέδιο «συνολικής ανάπτυξης» της συμμαχίας αναμένεται να εξετάσει η 7η Σύνοδος Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, στην Ούφα της Ρωσίας, στην ίδια πόλη όπου θα συγκληθεί και η Σύνοδος της Οργάνωσης για την Ασφάλεια της Σαγκάης (αυτή την περίοδο, χρέη προέδρου εκτελεί και στις δύο οργανώσεις η Μόσχα).

Η συνάντηση των BRICS γίνεται, ενώ από την περσινή 6η συνάντηση μια σειρά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για τις προτεραιότητες που η συγκεκριμένη διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση ιεραρχεί (με την Αργεντινή να έχει συγκαταλεχθεί στα πιθανά επόμενα κράτη-μέλη της) στα «ανοίγματα» που επιχειρεί. Η ίδια η συμμετοχή στις BRICS δυνάμεων που πρωταγωνιστούν σε μια σειρά κρίσιμες (διεθνείς και περιφερειακές) αντιπαραθέσεις και ανακατατάξεις, αναζωπυρώνει διαρκώς τις συζητήσεις για τον προσανατολισμό τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Λιχατσόφ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η ρωσική προεδρία θα καταθέσει σχέδιο «οδικού άξονα» για τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, ένα σχέδιο που εγκρίθηκε στην περσινή συνάντηση των ηγετών στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

Στο μεταξύ, στην ατζέντα της Συνόδου αναμενόταν να μπει και το ζήτημα της Ελλάδας, ενώ χτες ενισχύονταν μέχρι και σενάρια πρόσκλησης στη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, στα οποία ορισμένοι έδιναν προεκτάσεις, μιλώντας μέχρι και για ενδεχόμενο ελληνικής ένταξης στη συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική συμμαχία. Ασφαλώς, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις όσον αφορά μια σειρά ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες», αφού είναι λογικό κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο να μη θέλει μία αλλαγή στις δικές τους κολεγιές να λειτουργήσει προς (έστω πιθανό) όφελος των ανταγωνιστών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ