Τρίτη 7 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Διπλό μακελειό με δεκάδες νεκρούς

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Δύο νέες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, σε κατάμεστο από κόσμο τέμενος και εστιατόριο της κεντρικής νιγηριανής πόλης Τζος, πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής τζιχαντιστές της εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», προκαλώντας το θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 65 άλλων.

Στο στόχαστρο επίθεσης των τζιχαντιστών βρέθηκε αρχικά το τέμενος Γιαντάγια, οι ιεροκήρυκες του οποίου υποστήριζαν ένθερμα την ανεξιθρησκεία στη Νιγηρία και την ειρηνική συμβίωση των Νιγηριανών ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τηλεχειρισμό, ένοπλοι τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» «γάζωσαν» με καταιγιστικά πυρά το τέμενος από τρία σημεία, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα. Λίγη ώρα μετά, πυροδότησαν τα εκρηκτικά στο εστιατόριο Σαγκαλίνκου, όπου σύχναζαν κυρίως Μουσουλμάνοι πολιτικοί, προκαλώντας ακόμη ένα μακελειό.

Η διπλή επίθεση στην πόλη Τζος καταδικάστηκε άμεσα από το Νιγηριανό Πρόεδρο Μοχαμάντου Μπουχάρι, που επανέλαβε ότι πρόκειται για «ειδεχθή εγκλήματα, απάνθρωπες και βάρβαρες πράξεις», διαβεβαιώνοντας πως τάχα ο στρατός είναι σε θέση να εγγυηθεί την «ασφάλεια». Ωστόσο, μόνο μέσα στις τελευταίες πέντε μέρες, έχουν σφαχτεί «σαν αρνιά» πάνω από 400 Νιγηριανοί, στη διάρκεια ιδιαίτερα άγριων επιθέσεων που εξαπολύουν οι τζιχαντιστές σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Βορειοανατολικής Νιγηρίας, παρά την υποτιθέμενη κινητοποίηση του στρατού.

Πάντως, αργότερα χτες το απόγευμα, οι νιγηριανές αρχές απελευθέρωσαν τουλάχιστον 180 άτομα που κρατούνταν επί μήνες στις φυλακές ως «ύποπτοι συνεργάτες της "Μπόκο Χαράμ"». Μεταξύ των δεκάδων ήταν και μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά...

Τις τελευταίες επιθέσεις καταδίκασε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, Τζον Κίρμπι, που πρόσθεσε με νόημα πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να παρέχουν αντιτρομοκρατική βοήθεια» στη Νιγηρία, με στόχο την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ