ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δολοφονικές οι αμερικανικές προθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για πρώτη φορά μετά από την επιχείρηση «Αλεπού της Ερήμου», πριν από περίπου δύο χρόνια, οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στην ιρακινή πρωτεύουσα, λίγο πριν τις εννιά τοπική ώρα. Σε λίγα, μόλις λεπτά, τα πυρά της αντιαεροπορικής ιρακινής άμυνας κάλυψαν τον ουρανό και ο ήχος εκρήξεων από τα νότια προάστια της πόλης κάλυπτε τα πάντα. Η ιρακινή τηλεόραση, σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις, διέκοψε το πρόγραμμά της για να αναγγείλει τη «νέα επίθεση των εχθρών», ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, λίγο αργότερα μετέδωσε τις πρώτες σκηνές από τραυματισμένους στρατιώτες και ιρακινές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν αρκετοί άμαχοι τραυματίες.

Την πραγματοποίηση επιδρομής επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, ανακοινώνοντας ότι στην επιχείρηση έλαβαν μέρος αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που επέστρεψαν όλα ασφαλή στις βάσεις τους. Η αμερικανική πλευρά ανακοίνωσε την ύπαρξη 5 στόχων και τη συμμετοχή 24 αεροσκαφών στην επιχείρηση, ενώ η βρετανική πλευρά αρκέστηκε να δώσει απλώς 6 στόχους.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Γκρέγκορι Νιούμπολντ, επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, η επιδρομή ήταν η «συμμαχική απάντηση στις διαρκείς και εντεινόμενες, τις τελευταίες ημέρες, προκλήσεις της ιρακινής αεράμυνας και των ιρακινών στρατευμάτων που βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα στα όρια της νότιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και φαίνεται ότι στοχεύουν, με ιδιαίτερα συντονισμένο τρόπο, τα συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούν την περιοχή».

Ο Νιούμπολντ επιβεβαίωσε ότι η επιδρομή έγινε έξω από τα όρια του 33ου παράλληλου, που ορίζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ότι ως στόχο είχε κτίρια διοικητικού ελέγχου και επικοινωνιών. Απέφυγε πάντως να εκτιμήσει το αν υπάρχουν θύματα ή όχι. Την ίδια στιγμή, πηγές του Λευκού Οίκου διέρρεαν ότι με την έγκριση της επιχείρησης αυτής, η νέα αμερικανική ηγεσία «δίνει σαφές μήνυμα» στο ιρακινό καθεστώς και στη διεθνή κοινότητα περί της πολιτικής που έχει ήδη εξαγγείλει και προτίθεται να ακολουθήσει στον Κόλπο. Πολλάκις, άλλωστε, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κολίν Πάουελ, έχει αποσαφηνιστεί ότι επίκεντρο της πολιτικής της νέας προεδρίας στην περιοχή είναι ο Κόλπος.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολλά τα «μέτωπα» εντός και εκτός

Επίθεση της «Χεζμπολάχ» στα αμφισβητούμενα εδάφη Σεμπάα με έναν νεκρό Ισραηλινό στρατιώτη

Σφοδρές συγκρούσεις στα αυτόνομα

Λίβελοι κατά Μπαράκ από παντού για την παραμονή του σε κυβέρνηση συνασπισμού

Παλαιστίνιος προσπαθεί να προστατευτεί από τα δακρυγόνα

Associated Press

Παλαιστίνιος προσπαθεί να προστατευτεί από τα δακρυγόνα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΣΕΜΠΑΑ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΓΑΖΑ.-

Υπό τη σκιά της κλιμάκωσης της βίας σε περισσότερο από ένα μέτωπα, μετά από τη χτεσινή επίθεση της «Χεζμπολάχ» εναντίον ισραηλινής περιπόλου στα αγροκτήματα Σεμπάα, οι Αριέλ Σαρόν και Εχούντ Μπαράκ ετοιμάζονται να «σφίξουν τα χέρια» για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η προοπτική, αυτή καθαυτή, ανησυχεί τους Παλαιστινίους και αντιμετωπίζεται, κάπως θετικά, από την ισραηλινή κοινή γνώμη. Ο ίδιος, όμως, ο Εχούντ Μπαράκ δέχεται βροχή τις επικρίσεις, ενώ το Εργατικό Κόμμα ολισθαίνει σε διχασμό.

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε με αντιαρματικές ρουκέτες η λιβανική σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», χτες το μεσημέρι. Στόχος ήταν στρατιωτικό ισραηλινό όχημα που πραγματοποιούσε περιπολία στην περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967 και αρνήθηκε να παραδώσει στις λιβανικές αρχές κατά τη στρατιωτική αποχώρηση του περασμένου Μαΐου. Ακολούθησε βροχή πυρών από τα ισραηλινά στρατεύματα, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Είναι η δεύτερη επίθεση της «Χεζμπολάχ» στην περιοχή, με θύματα, μετά την ισραηλινή αποχώρηση από το Νότιο Λίβανο.

Οξυμένα τα πνεύματα στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, πολύ τεταμένη, όμως, η κατάσταση και εντός των αυτόνομων περιοχών. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που, με τη σειρά τους, χρησιμοποίησαν βαρέα όπλα, δακρυγόνα και αληθινά πυρά για να τους διαλύσουν. Πρώτος απολογισμός 14 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 2 είναι ξένοι φωτορεπόρτερς. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Λωρίδα της Γάζας με επίκεντρο τον εποικισμό Γκους Κατίφ και στην παλαιστινιακή πόλη Κχαν Γιουνίς, όπου τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι.

Σε αντεκδίκηση Παλαιστινίων συνεργατών του Ισραήλ αποδίδουν, από την άλλη, οι παλαιστινιακές αρχές τη δολοφονία Παλαιστινίου αξιωματικού ασφαλείας, στη Γάζα, καθώς είχε πρωτοστατήσει σε συλλήψεις συνεργατών του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χτες, υπέρ της συνέχισης της παλαιστινιακής εξέγερσης, στο προσφυγικό στρατόπεδο Αϊν ελ Χιλουέχ, του Λιβάνου, στο οποίο διαμένουν 70.000 πρόσφυγες.

Ετοιμοι για συγκυβέρνηση

Ελάχιστες λεπτομέρειες απομένουν να διευθετηθούν για να ανακοινωθεί η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ισραήλ. Ο Εχούντ Μπαράκ αποδέχτηκε τη θέση του υπουργού Αμυνας ενώ το όνομα του Σιμόν Πέρες προορίζεται για το υπουργείο Εξωτερικών. Τα δύο κόμματα θα μοιραστούν (7/7) τους 14 υπουργικούς θώκους. Η κυβερνητική σύμπραξη μοιάζει να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Ο Αριέλ Σαρόν εξασφαλίζει μια «καλύτερη» διεθνή εικόνα με πρόσωπα όπως ο Σιμόν Πέρες, ενώ το Εργατικό Κόμμα θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική επιρροή. Η σύμπραξη αυτή δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στην Κνεσέτ, αλλά είναι η βιωσιμότερη πρόταση και αναμένεται ο Σαρόν να εκμεταλλευτεί το γεγονός αφού καμία άλλη καλύτερη λύση δεν υπάρχει.

Η προοπτική αυτή, πάντως, δε φαίνεται να ενθουσιάζει το σύνολο του Εργατικού Κόμματος. Πολλά στελέχη απειλούν με αποχώρηση από το Κόμμα ενώ εντείνεται η φημολογία περί πλήρους διάσπασης. Ο Εχούντ Μπαράκ είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει την μήνιν των πάντων. Ενδεικτικά, ίσως, είναι τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου που δε σχολιάζουν τη συγκυβέρνηση αλλά την παραμονή Μπαράκ. «Χλευάζει τις ηθικές αρχές της πολιτείας» διατείνεται η «Ha'aretz». «Πρωταθλητή ασυνέπειας» τον χαρακτηρίζει η «Maariv» ενώ η «Yediot Ahoronot» τον εγκαλεί «τουλάχιστον να ντραπεί, που δεν αντέχει τις συνέπειες της συντριπτικής του ήττας».

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, διά στόματος του Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωνε ότι «δεν περιμένει τίποτε καλό από μια κυβέρνηση δύο στρατηγών».

Πιέζει για τον αποκλεισμό η ΕΕ

«Καλύτερη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης», χαρακτήρισε την προοπτική συγκυβέρνησης ο Οβάντια Σοφέρ, απεσταλμένος του Αριέλ Σαρόν στην ΕΕ. Ο Σοφέρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον επίτροπο αρμόδιο για εξωτερικά θέματα Κρις Πάτεν, που ζήτησαν άμεση άρση του αποκλεισμού στα παλαιστινιακά εδάφη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής. Επίσης, συναντήθηκε με τον Χαβιέ Σολάνα, που μίλησε για «αμοιβαίες προσπάθειες». Στο περιθώριο των συναντήσεων έγινε γνωστό ότι η ΕΕ αποδέσμευσε 13,8 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια προς τους Παλαιστινίους πρόσφυγες μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Ανακούφισης του ΟΗΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

«Το παλαιστινιακό πρόβλημα και η ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο Κυριακή 18 Φλεβάρη, η Επιτροπή Ειρήνης Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους Δήμους Θέρμης, Μίκρας και Επανωμής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης στις 6 το απόγευμα. Θα μιλήσει ο Α. Αμπντάλα, πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στη χώρα μας.

Την εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στηρίζουν με τη συμμετοχή τους η Δ` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσημερίου, ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Τριάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τριλόφου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μηχανιώνας.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Συντριπτικό «ναι» για εκδημοκρατισμό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΑΧΡΕΪΝ.-

Εορταστική η ατμόσφαιρα στο μικρό εμιράτο, χτες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διήμερου δημοψηφίσματος για τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 98% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης συντάγματος και μετατροπής του πολιτεύματος από απόλυτη μοναρχία σε συνταγματική, υπέρ της εκλογής, από το λαό, της κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου, την ανεξαρτητοποίηση του δικαστικού σώματος, αλλά και την εξασφάλιση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όσον αφορά στην κάτω Βουλή, για τις γυναίκες. Στο διήμερο δημοψήφισμα προσήλθαν στις κάλπες οι 196.262 από τους 217.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του εμιράτου, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Ο μονάρχης του Μπαχρέιν, Σέικ Χαμάντ Μπιν Ισα αλ Κχαλίφα, ο οποίος και εισηγήθηκε τις αλλαγές, δήλωσε ότι «νιώθει να τον τιμά ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη του λαού στην προσπάθεια για εκδημοκρατισμό της χώρας». Ο αλ Κχαλίφα είχε, ήδη, από το 1999 που διαδέχτηκε τον πατέρα του, προχωρήσει σε απελευθέρωση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων και σε σταδιακή αποκατάσταση των ατομικών ελευθεριών. Οι πολιτικές αυτές μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2004, μετατρέπουν το Μπαχρέιν στη μοναδική χώρα, της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής, που αποκτά σύνταγμα και προχωρά σε εκδημοκρατισμό.

ΠΑΜΕ
Αντίσταση στη βαρβαρότητα

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την απρόκλητη επιδρομή των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών σε βάρος του λαού της Βαγδάτης. Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εναντιωθούν με κάθε τρόπο στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων», που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες αμάχους νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους άνεργους και δεινά για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Η αντίσταση σ' αυτήν την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού πρέπει να είναι καθολική και η εργατική τάξη πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της επίθεσης.

Επίσης, η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, εκφράζοντας την οργή και αγανάκτηση χιλιάδων ναυτεργατών, καταγγέλλει τη νέα δολοφονική επίθεση των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ