Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολλά τα «μέτωπα» εντός και εκτός

Επίθεση της «Χεζμπολάχ» στα αμφισβητούμενα εδάφη Σεμπάα με έναν νεκρό Ισραηλινό στρατιώτη

Σφοδρές συγκρούσεις στα αυτόνομα

Λίβελοι κατά Μπαράκ από παντού για την παραμονή του σε κυβέρνηση συνασπισμού

Παλαιστίνιος προσπαθεί να προστατευτεί από τα δακρυγόνα

Associated Press

Παλαιστίνιος προσπαθεί να προστατευτεί από τα δακρυγόνα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΣΕΜΠΑΑ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΓΑΖΑ.-

Υπό τη σκιά της κλιμάκωσης της βίας σε περισσότερο από ένα μέτωπα, μετά από τη χτεσινή επίθεση της «Χεζμπολάχ» εναντίον ισραηλινής περιπόλου στα αγροκτήματα Σεμπάα, οι Αριέλ Σαρόν και Εχούντ Μπαράκ ετοιμάζονται να «σφίξουν τα χέρια» για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η προοπτική, αυτή καθαυτή, ανησυχεί τους Παλαιστινίους και αντιμετωπίζεται, κάπως θετικά, από την ισραηλινή κοινή γνώμη. Ο ίδιος, όμως, ο Εχούντ Μπαράκ δέχεται βροχή τις επικρίσεις, ενώ το Εργατικό Κόμμα ολισθαίνει σε διχασμό.

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε με αντιαρματικές ρουκέτες η λιβανική σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», χτες το μεσημέρι. Στόχος ήταν στρατιωτικό ισραηλινό όχημα που πραγματοποιούσε περιπολία στην περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967 και αρνήθηκε να παραδώσει στις λιβανικές αρχές κατά τη στρατιωτική αποχώρηση του περασμένου Μαΐου. Ακολούθησε βροχή πυρών από τα ισραηλινά στρατεύματα, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Είναι η δεύτερη επίθεση της «Χεζμπολάχ» στην περιοχή, με θύματα, μετά την ισραηλινή αποχώρηση από το Νότιο Λίβανο.

Οξυμένα τα πνεύματα στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, πολύ τεταμένη, όμως, η κατάσταση και εντός των αυτόνομων περιοχών. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που, με τη σειρά τους, χρησιμοποίησαν βαρέα όπλα, δακρυγόνα και αληθινά πυρά για να τους διαλύσουν. Πρώτος απολογισμός 14 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 2 είναι ξένοι φωτορεπόρτερς. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Λωρίδα της Γάζας με επίκεντρο τον εποικισμό Γκους Κατίφ και στην παλαιστινιακή πόλη Κχαν Γιουνίς, όπου τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι.

Σε αντεκδίκηση Παλαιστινίων συνεργατών του Ισραήλ αποδίδουν, από την άλλη, οι παλαιστινιακές αρχές τη δολοφονία Παλαιστινίου αξιωματικού ασφαλείας, στη Γάζα, καθώς είχε πρωτοστατήσει σε συλλήψεις συνεργατών του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χτες, υπέρ της συνέχισης της παλαιστινιακής εξέγερσης, στο προσφυγικό στρατόπεδο Αϊν ελ Χιλουέχ, του Λιβάνου, στο οποίο διαμένουν 70.000 πρόσφυγες.

Ετοιμοι για συγκυβέρνηση

Ελάχιστες λεπτομέρειες απομένουν να διευθετηθούν για να ανακοινωθεί η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ισραήλ. Ο Εχούντ Μπαράκ αποδέχτηκε τη θέση του υπουργού Αμυνας ενώ το όνομα του Σιμόν Πέρες προορίζεται για το υπουργείο Εξωτερικών. Τα δύο κόμματα θα μοιραστούν (7/7) τους 14 υπουργικούς θώκους. Η κυβερνητική σύμπραξη μοιάζει να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Ο Αριέλ Σαρόν εξασφαλίζει μια «καλύτερη» διεθνή εικόνα με πρόσωπα όπως ο Σιμόν Πέρες, ενώ το Εργατικό Κόμμα θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική επιρροή. Η σύμπραξη αυτή δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στην Κνεσέτ, αλλά είναι η βιωσιμότερη πρόταση και αναμένεται ο Σαρόν να εκμεταλλευτεί το γεγονός αφού καμία άλλη καλύτερη λύση δεν υπάρχει.

Η προοπτική αυτή, πάντως, δε φαίνεται να ενθουσιάζει το σύνολο του Εργατικού Κόμματος. Πολλά στελέχη απειλούν με αποχώρηση από το Κόμμα ενώ εντείνεται η φημολογία περί πλήρους διάσπασης. Ο Εχούντ Μπαράκ είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει την μήνιν των πάντων. Ενδεικτικά, ίσως, είναι τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου που δε σχολιάζουν τη συγκυβέρνηση αλλά την παραμονή Μπαράκ. «Χλευάζει τις ηθικές αρχές της πολιτείας» διατείνεται η «Ha'aretz». «Πρωταθλητή ασυνέπειας» τον χαρακτηρίζει η «Maariv» ενώ η «Yediot Ahoronot» τον εγκαλεί «τουλάχιστον να ντραπεί, που δεν αντέχει τις συνέπειες της συντριπτικής του ήττας».

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, διά στόματος του Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωνε ότι «δεν περιμένει τίποτε καλό από μια κυβέρνηση δύο στρατηγών».

Πιέζει για τον αποκλεισμό η ΕΕ

«Καλύτερη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης», χαρακτήρισε την προοπτική συγκυβέρνησης ο Οβάντια Σοφέρ, απεσταλμένος του Αριέλ Σαρόν στην ΕΕ. Ο Σοφέρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον επίτροπο αρμόδιο για εξωτερικά θέματα Κρις Πάτεν, που ζήτησαν άμεση άρση του αποκλεισμού στα παλαιστινιακά εδάφη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής. Επίσης, συναντήθηκε με τον Χαβιέ Σολάνα, που μίλησε για «αμοιβαίες προσπάθειες». Στο περιθώριο των συναντήσεων έγινε γνωστό ότι η ΕΕ αποδέσμευσε 13,8 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια προς τους Παλαιστινίους πρόσφυγες μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Ανακούφισης του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλυδωνίζονται επικίνδυνα οι ισορροπίες (2001-02-18 00:00:00.0)
Προς αναμενόμενο αποτέλεσμα με «αγκάθι» τη συμμετοχή (2001-02-07 00:00:00.0)
Χωρίς εκπλήξεις (2001-02-03 00:00:00.0)
Με όλα τα σενάρια ανοιχτά η τελική εκλογική ευθεία (2001-02-01 00:00:00.0)
Και ο Κλίντον στις συνομιλίες υπό τη σκιά νέας κλιμάκωσης της βίας (2000-12-21 00:00:00.0)
Απαισιοδοξία και λακωνικότητα στη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ (2000-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ