Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δολοφονικές οι αμερικανικές προθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για πρώτη φορά μετά από την επιχείρηση «Αλεπού της Ερήμου», πριν από περίπου δύο χρόνια, οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στην ιρακινή πρωτεύουσα, λίγο πριν τις εννιά τοπική ώρα. Σε λίγα, μόλις λεπτά, τα πυρά της αντιαεροπορικής ιρακινής άμυνας κάλυψαν τον ουρανό και ο ήχος εκρήξεων από τα νότια προάστια της πόλης κάλυπτε τα πάντα. Η ιρακινή τηλεόραση, σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις, διέκοψε το πρόγραμμά της για να αναγγείλει τη «νέα επίθεση των εχθρών», ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, λίγο αργότερα μετέδωσε τις πρώτες σκηνές από τραυματισμένους στρατιώτες και ιρακινές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν αρκετοί άμαχοι τραυματίες.

Την πραγματοποίηση επιδρομής επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, ανακοινώνοντας ότι στην επιχείρηση έλαβαν μέρος αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που επέστρεψαν όλα ασφαλή στις βάσεις τους. Η αμερικανική πλευρά ανακοίνωσε την ύπαρξη 5 στόχων και τη συμμετοχή 24 αεροσκαφών στην επιχείρηση, ενώ η βρετανική πλευρά αρκέστηκε να δώσει απλώς 6 στόχους.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Γκρέγκορι Νιούμπολντ, επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, η επιδρομή ήταν η «συμμαχική απάντηση στις διαρκείς και εντεινόμενες, τις τελευταίες ημέρες, προκλήσεις της ιρακινής αεράμυνας και των ιρακινών στρατευμάτων που βρίσκονται σε έντονη κινητικότητα στα όρια της νότιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και φαίνεται ότι στοχεύουν, με ιδιαίτερα συντονισμένο τρόπο, τα συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούν την περιοχή».

Ο Νιούμπολντ επιβεβαίωσε ότι η επιδρομή έγινε έξω από τα όρια του 33ου παράλληλου, που ορίζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ότι ως στόχο είχε κτίρια διοικητικού ελέγχου και επικοινωνιών. Απέφυγε πάντως να εκτιμήσει το αν υπάρχουν θύματα ή όχι. Την ίδια στιγμή, πηγές του Λευκού Οίκου διέρρεαν ότι με την έγκριση της επιχείρησης αυτής, η νέα αμερικανική ηγεσία «δίνει σαφές μήνυμα» στο ιρακινό καθεστώς και στη διεθνή κοινότητα περί της πολιτικής που έχει ήδη εξαγγείλει και προτίθεται να ακολουθήσει στον Κόλπο. Πολλάκις, άλλωστε, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κολίν Πάουελ, έχει αποσαφηνιστεί ότι επίκεντρο της πολιτικής της νέας προεδρίας στην περιοχή είναι ο Κόλπος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληγμάτων συνέχεια με νεκρούς και τραυματίες (2000-03-16 00:00:00.0)
Στόχος επιδρομών και πάλι η Μοσούλη (1999-05-12 00:00:00.0)
Επιδρομές στο Νότο, ενώ επαναλειτούργησε ο αγωγός στο Βορρά (1999-03-05 00:00:00.0)
Νέο πλήγμα στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (1999-01-13 00:00:00.0)
Θριαμβολογίες, διαβουλεύσεις και απειλές (1998-12-23 00:00:00.0)
Η "διπλωματία" των πυραύλων (1996-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ