Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πληγμάτων συνέχεια με νεκρούς και τραυματίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό από επιδρομές αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών κατήγγειλε, χτες, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο της μιας βδομάδας, η Βαγδάτη.

Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι 6 τραυματίστηκαν από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που κατάφεραν κατά «πολιτικών και υπηρεσιακών στόχων» στο Νότιο Ιράκ συμμαχικά αεροσκάφη. Το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου της ιρακινής αεράμυνας, δε διευκρινίζει το ακριβές είδος των στόχων, αλλά τονίζει ότι οι επιθέσεις της Τρίτης επικεντρώθηκαν στις περιοχές Βασόρα, Ντχικάρ, Μούθανα, Ουρσίτ, Νατζάφ και Καντίσιγια, δηλαδή στην περιοχή που καλύπτει η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ. Σύμφωνα, πάντα, με το πρακτορείο, τα συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 19 εξόδους και 36 πλήγματα. Η Βαγδάτη, μόλις το Σάββατο, είχε ανακοινώσει ότι 8 πολίτες τραυματίστηκαν στο νότιο Ιράκ από βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών, το Σάββατο. Από την πλευρά του, το επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων στον Κόλπο δε σχολίασε καμία από τις δύο καταγγελθείσες επιδρομές.

«Ντροπή για τη Βρετανία»

Δριμεία επίθεση κατά της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως κατά της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε, χτες, ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζορτζ Γκάλοουγεϊ. Ο Βρετανός βουλευτής έφθασε, χτες, οδικώς στην ιρακινή πρωτεύουσα, μεταφέροντας μεγάλα φορτία φαρμάκων και ιατρικών βιβλίων. Ο Γκάλοουεϊ, ο οποίος επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, είχε ζητήσει άδεια για πραγματοποίηση απευθείας πτήσης από το Λονδίνο στη Βαγδάτη.

Αν και η βρετανική κυβέρνηση αρχικά έδωσε σχετική άδεια, ήταν απαραίτητη η έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία μπλοκάρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Βρετανός βουλευτής χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιμονή της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου στη «γενοκτονία ενός λαού» και τόνισε ότι είναι ντροπή για τη Βρετανία να εξαρτάται από τη θέληση και τις εντολές των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ