Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνία για την αποχώρηση, ενόψει του τρίτου γύρου συνομιλιών

Θρήνος στην κηδεία ενός θύματος των Ισραηλινών βομβαρδισμών στο Ν.Λίβανο

Associated Press

Θρήνος στην κηδεία ενός θύματος των Ισραηλινών βομβαρδισμών στο Ν.Λίβανο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

«Καλές προθέσεις» και «διάθεση και συνεργασία» επιδεικνύουν τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή λίγο πριν την επανάληψη των, μεταξύ τους, συνομιλιών στην Ουάσιγκτον στα μέσα της επόμενης βδομάδας. Εντούτοις, οι διαφωνίες και οι ενστάσεις, εκατέρωθεν, δε λείπουν, προοιωνίζοντας μια, μάλλον, δύσκολη έναρξη για το νέο γύρο εντατικών συνομιλιών.

Εγκρίθηκε, χτες, από το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ο χάρτης της τρίτης φάσης αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τα εδάφη της Δυτικής Οχθης, ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου. Οπως έγινε γνωστό, ο χάρτης εγκρίθηκε με 5 ψήφους υπέρ, 3 κατά και μία αποχή, και προβλέπει παραχώρηση στην Παλαιστινιακή Αρχή των χωριών Ουμπεντίγια, Μπεϊτούνιγια και Ζατάρα, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός προβλέπεται να αποχωρήσει και από τις περιοχές γύρω από την Ιεριχώ, την Τζενίν, τη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα καλύπτοντας, συνολικά, ένα ποσοστό 6,1% του εδάφους της Δυτικής Οχθης.

Τον χάρτη φέρεται να ενέκρινε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με δηλώσεις του Σάεμπ Ερακάτ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ απέσυρε, την τελευταία στιγμή, από τα προτεινόμενα, προς αποχώρηση, εδάφη το χωριό Ανάτα, που συνορεύει με την Ιερή Πόλη, μετά από τις έντονες αντιδράσεις τόσο του αντιπολιτευόμενου Λικούντ, όσο και αρκετών από τους συντηρητικούς συγκυβερνώντες του. Η αλλαγή αυτή αναμενόταν να προκαλέσει την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία, όμως, ενέκρινε το χάρτη. Οπως εκτιμούν διπλωματικοί παρατηρητές, η ήπια παλαιστινιακή αντίδραση, προφανώς, οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετά από τα εδάφη από τα οποία αποχωρεί ο ισραηλινός στρατός είναι πυκνοκατοικημένα, κυρίως, από παλαιστινιακό πληθυσμό.

Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, με την οποία ολοκληρώνεται και τυπικά ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή ή τη Δευτέρα. Αμέσως μετά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, συνοδευόμενοι από πολυμελείς αντιπροσωπείες, θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχουν 10 ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες και θα αποτελέσουν την εισαγωγή του τρίτου και, θεωρητικά, τελευταίου γύρου συνομιλιών της ισραηλινο - παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας».

«Βροχή» πυρών

Περισσότερους από 30 πυραύλους «Κατιούσα» εκτόξευσε, από επτά διαφορετικά σημεία, η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση «Χεζμπολάχ», χθες τα ξημερώματα, κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από λόφους ανάμεσα στο λιμάνι της Τύρου και στην παραλιακή πόλη Νακούρα, όπου εδρεύουν και οι 4.500 άνδρες των δυνάμεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τη βροχή των «Κατιούσα» επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι ορισμένοι πύραυλοι έπληξαν σημεία στην περίμετρο του χωριού Ζαρίτ, στο βόρειο Ισραήλ.

Ακολούθησαν οι γνωστές επιδρομές αντιποίνων της ισραηλινής αεροπορίας στην περιοχή ανάμεσα στην Τύρο και στη Νακούρα, ενώ ένα δεύτερο κύμα επιδρομών έπληξε την κοιλάδα Ικλίμ αλ Τουφάχ, νωρίς χθες το απόγευμα. Με ανακοίνωσή της, η «Χεζμπολάχ» τονίζει ότι η επίθεσή της ήταν «απάντηση για το βομβαρδισμό του χωριού Μανσούρι, τη Δευτέρα, από τη λιβανική πολιτοφυλακή, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε τη ζωή του ένας Λιβανέζος στρατιώτης και ένας πολίτης». Από την πλευρά του, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαλίμ Χος, εμμέσως πλην σαφώς, υπεράσπισε τη «Χεζμπολάχ», δηλώνοντας ότι «η λιβανική αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρις ότου απελευθερωθεί από τους Ισραηλινούς κατακτητές και το τελευταίο εκατοστό λιβανικής γης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ