Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κύμα φονικών επιθέσεων των παραστρατιωτικών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Συνεχίζουν το δολοφονικό τους έργο τα «τάγματα θανάτου», που δρουν όχι μόνο ανενόχλητα, αλλά και με την αρωγή πολλών μονάδων και αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

Ακόμη επτά αθώες ψυχές προστέθηκαν την Τρίτη στους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που έχουν σφαγιαστεί τα τελευταία χρόνια από τη «μάχαιρα» των παραστρατιωτικών. Οι επτά χωρικοί βρήκαν φρικτό θάνατο από τις παραστρατιωτικές ομάδες, που πραγματοποίησαν επιδρομή σε τρεις αγροτικές κοινότητες της επαρχίας Μαγκνταλένα, στη Βόρειο Κολομβία, όπως ανακοινώθηκε χτες από την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι παραστρατιωτικοί θεώρησαν ότι τα θύματά τους συνεργάζονταν με τα αριστερά ανταρτικά κινήματα, και τα «καταδίκασαν σε θάνατο».

Επιπλέον απήχθησαν άλλοι πέντε αγρότες. Κατά αυτόν τον τρόπο, με τις προχτεσινές αυτές δολοφονίες, στους 24 ανέρχεται ο αριθμός των χωρικών που έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης της Ακρας Δεξιάς «Μονάδες Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC)» από το τέλος της περασμένης βδομάδας, που ξεκίνησε το νέο αιματηρό κύμα επιθέσεων και επιδρομών των ταγμάτων θανάτου.

Πάντως, το τελευταίο αυτό φονικό κύμα κατά αθώων χωρικών προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς μόλις στα τέλη Φλεβάρη, το «Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» έδωσε στη δημοσιότητα στην αμερικανική πρωτεύουσα την τελευταία έκθεσή του για την Κολομβία, όπου σαφέστατα καταδεικνύει την άμεση σχέση, ως συγκοινωνούντα δοχεία, των παραστρατιωτικών ομάδων της Ακρας Δεξιάς, με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας. Σε ένα από τα συμπεράσματα που καταλήγει η έκθεση - με τίτλο «οι Δεσμοί που δένουν -στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί» - είναι ότι μεγάλο τμήμα της βοήθειας, ύψους 1.3 δισ. δολαρίων που δίνουν οι ΗΠΑ προς την Κολομβία, με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» καταλήγει στα χέρια των ακροδεξιών παραστρατιωτικών, καθώς -όπως κατονομάζονται στην έκθεση - περίπου το ένα δεύτερο των 16 ταγμάτων του κολομβιανού στρατού, που θεωρούνται «εκλεκτές» και λαμβάνουν βοήθεια, εκπαίδευση και ειδικό υπερσύγχρονο εξοπλισμό, έχουν άμεση διασύνδεση και κοινή δράση με τους παραστρατιωτικούς στα κρεσέντα βιαιοτήτων που διαπράττουν κατά αθώων αγροτών και πολιτών.

Παράλληλα κατονομάζονται συγκεκριμένα τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι του Στρατού, οι οποίοι ηγούνται και κατευθύνουν αυτές τις επιχειρήσεις στα τρία στρατιωτικά τάγματα που έχουν τη βάση στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Το πιο χαρακτηριστικό για την ανεξέλεγκτη δράση, αλλά και το μέγεθός της είναι ότι η έκθεση αυτή βασίζεται σε κυβερνητικά στοιχεία, καθώς και σε συνεντεύξεις που πάρθηκαν από αξιωματικούς εν δράσει του Κολομβιανού Στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ