Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» - NMD
Αρχισαν να ηχούν τα τύμπανα;
  • Σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων προχώρησε χτες η Ρωσία
  • Προειδοποιήσεις για «σενάριο Δευτέρας Παρουσίας» από τον Βρετανό στρατηγό Τσαρλς Γκάρθι

Φωτογραφία αρχείου από εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Associated Press

Φωτογραφία αρχείου από εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Απαντες έχουν επιστρατευτεί στον «πόλεμο της προπαγάνδας» για τη συνειδητοποίηση του αμερικανικού εγχειρήματος της υλοποίησης του «πολέμου των Αστρων». Από τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και τους αρμόδιους υπουργούς, μέχρι και όλες τις «δεξαμενές σκέψεις» και τους παροικούντες την Ουάσιγκτον. Πάντως, οι ανησυχίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζουν να αυξάνονται, ειδικά υπό το πρίσμα της χτεσινής δοκιμαστικής εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων.

Μέρα τη μέρα κορυφώνεται η ένταση, όσον αφορά τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής άμυνας», καθώς ουδένα εκ των «δολίων κρατών», όπως τα φωτογραφίζει η Ουάσιγκτον, δείχνει να είναι διατεθειμένο να παραμείνει βωβό και άπρακτο στις «επιθετικές ενέργειες» των Αμερικανών, που θέλουν να θέσουν όλο τον πλανήτη όμηρο της «ομπρέλας» τους.

Τα σχέδια των Αμερικανών επισήμως έχουν γίνει γνωστά, αν και οι λεπτομέρειες εκλείπουν. (Ισως για να μας κρατούν σε αγωνία;). Μάλλον όχι... εξάλλου έχουν τις «δεξαμενές σκέψεις» να φροντίσουν για τις λεπτομέρειες, που μπορεί να λειτουργούν φυσικά και «σκοταδιστικά» ως προς τις πραγματικές τους επιδιώξεις. Αυτή τη φορά, ήταν το «Κέντρο Νίξον» - μία ιδιωτική αμερικανική ομάδα πολιτικών αναλύσεων - που συνέστησε στην κυβέρνηση του Προέδρου Μπους να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία, ώστε να σταματήσει να βοηθά το Ιράν στο πρόγραμμα ανάπτυξης πυραυλικών συστημάτων και πυρηνικών όπλων.

Στη σχετική έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το ενδιαφέρον που έχει η Ρωσία για τη σύναψη συμβολαίων στον τομέα της τεχνολογίας με αμερικανικές εταιρίες, ώστε να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τη συνεργασία της με την Τεχεράνη. Παράλληλα συνιστούν στην Ουάσιγκτον να προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι παρέχοντας βοήθεια στην Τεχεράνη, καθιστούν πιο εφικτό το στόχο του Ιράν για την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς!

Οσο για το NMD δεν τίθεται κανένας προβληματισμός... «Εφόσον οι ΗΠΑ διαθέτουν την τεχνολογία, τα χρήματα και την πολιτική βούληση, θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανάπτυξη του εθνικού συστήματος πυραυλικής άμυνας, ανεξάρτητα από τις απόψεις της Ρωσίας», αναφέρουν οι αναλυτές του «Κέντρου Νίξον» στην έκθεσή τους, αδιαφορώντας φυσικά για τις επιπτώσεις που θα έχει στις διεθνείς συνθήκες και κυρίως για τη Συνθήκη Απαγόρευσης Ανάπτυξης Αντιβαλλιστικών Πυραύλων (ΑΒΜ), που υπογράφτηκε το 1972 μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ.

Ρωσική «αντεπίθεση»

Φιλοπόλεμες οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις του «Κέντρου Νίξον», που μάλλον θέλει να δικαιολογήσει... το όνομά του. Δεδομένες οι προθέσεις της κυβέρνησης Μπους. Δε θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η «άλλη πλευρά της στρατηγικής ισορροπίας» θα παρέμενε με σταυρωμένα τα χέρια.

Μάλλον αναμενόμενες, αν και επίφοβες οι χτεσινές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, στις οποίες προχώρησαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Οπως συγκεκριμένα δήλωσε ο ΙλσμάτΜπαμτσούριν, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Topol-M» εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ εναντίον στόχου στη Χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή. Οπως διευκρίνισε η εκτόξευση ήταν μέρος εκπαιδευτικής άσκησης. Επίσης, ο στόλος της Βόρειας Θάλασσας εκτόξευσε έναν άλλο βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο στη θάλασσα Μπάρεντς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στόλου Ιγκόρ Ντιγκάλο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων και βομβαρδιστικών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, πραγματοποίησαν ασκήσεις, που δεν είχαν προαναγγελθεί, κοντά στην Ιαπωνία και τη Νορβηγία.

Παράλληλα, ο αντιστράτηγος Λεονίντ Ιβασόφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ανέφερε ότι η δημαγωγία του Προέδρου Τζορτζ Μπους είναι «αντιρωσική» και στοχεύει στη μείωση του γοήτρου και της ισχύος της Ρωσίας διεθνώς. Ο Ιβασόφ ηγείται της ρωσικής εκστρατείας αντιμετώπισης των αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία προσφέρει τεχνολογία πυρηνικών πυραύλων σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν και τόνισε ότι η Ρωσία εκπλήρωσε τις διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της και διέψευσε τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι η Ρωσία προχώρησε ήδη ή σχεδιάζει να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, στη θάλασσα της Βαλτικής.

«Σενάριο Δευτέρας Παρουσίας»

Τα κελεύσματα του «Ιδρύματος Νίξον» μάλλον θα πρέπει να ανησυχούν ακόμη περισσότερο τον στρατηγό Τσαρλς Γκάρθι, επικεφαλής του αρχηγείου Αμυνας της Βρετανίας, ειδικά μάλιστα όταν συνειδητοποίησε, πριν καν στεγνώσει το μελάνι του τυπογραφείου, ότι οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν. Φόβοι ότι η αλλαγή πλεύσης της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών - και κυρίως το αμυντικό δόγμα όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο Μπους, δηλαδή η ριζική αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το σχέδιο για την αντιπυραυλική ασπίδα - θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο στη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ηδη χτες από τις σελίδες της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» ο Γκάρθι στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή την αποχώρησή του από το αρχηγείο, τόνισε ότι «οι Αμερικανοί επιθυμούν ευέλικτα στρατεύματα που θα είναι σε θέση να επεμβαίνουν τάχιστα στις περιοχές κρίσης και να φεύγουν εξίσου γρήγορα». Και ομιλούν για την ηθική του πολεμιστή και ότι τα «ειρηνευτικά στρατεύματα είναι για τους δειλούς», ενώ σημείωσε με πολλή έμφαση ότι η υλοποίηση του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος» των ΗΠΑ, το γνωστό NMD, θα οδηγήσει Ευρώπη και Αμερική σε διαφορετικά στρατόπεδα και προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε «ένα σενάριο Δευτέρας Παρουσίας».

Ο Γκάρθι επίσης σημείωσε ότι η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαφορετικές προτεραιότητες και ότι «η Ταϊβάν, η Κορέα και ο ισλαμιστής εξτρεμιστής Οσάμα Μπιν Λάντεν που ζει στο Αφγανιστάν είναι πιο σημαντικά από τα Βαλκάνια», ενώ πρόσθεσε ότι αυτές οι νέες προτεραιότητες συμπίπτουν με αυτές της ρωσικής κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον δήλωσε ότι τις εξέθεσε πρόσφατα κατά τη συνάντηση τους, ο Ρώσος ομόλογός του Ανατόλι Κβασίν, ο οποίος «δε μίλησε για τίποτα άλλο από την επικίνδυνη εξάπλωση του Ισλάμ στο Αφγανιστάν, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του Καυκάσου».

Συνεπώς, βάσει των ανωτέρω στοιχείων, ο Γκάρθι θεωρεί ότι η υλοποίηση της αντιπυραυλικής άμυνας θα δημιουργήσει πολύ σοβαρούς κινδύνους κυρίως στη Γηραιά Ηπειρο και θα «αποδειχτεί εξαιρετικά διχαστικό για την υπερατλαντική συμμαχία, εάν οι Ρώσοι σκεφτούν ότι οι Ευρωπαίοι συντάσσονται μαζί τους», αναφερόμενος στις οξύτατες αντιθέσεις που έχουν εκφραστεί τόσο από τη γερμανική κυβέρνηση, όσο και από τη γαλλική.

Τέλος, ο Γκάρθι αποκάλυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει πολύ σύντομα να απαντήσει στο αίτημα που θα τεθεί εκ μέρους των ΗΠΑ, για την αναβάθμιση του ραντάρ της βάσης του Φάιλινκγντέιλς, στο Νορθ Γιόρκσάιρ, προκειμένου να ενταχθεί στο σχέδιο NMD και επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εγχωρίως και διεθνώς πολλά ερωτηματικά, ενώ το θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού θα βρισκόταν και πάλι στο προσκήνιο. «Θα ήταν τραγικό», σημειώνει ο Γκάρθι, «εάν η Ρωσία γινόταν όλο και περισσότερο εθνικιστική και να λάβουν τόσο ακραίες θέσεις ώστε να "τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή" μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ