Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σχεδιασμένη επίθεση με στόχο τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή
  • Βομβιστική επίθεση σε κομβόι Σέρβων προσκυνητών από το Νις στην Γκρατσάνιτσα, με τουλάχιστον 10 νεκρούς και 40 τραυματίες
  • Αλλοι τέσσερις Σέρβοι απήχθησαν από αυτονομιστές του UCPMB στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο
  • Σέρβα δολοφονήθηκε από αυτοκίνητο σε μπλόκο διαδηλωτών στην πόλη Καγκλάβιτσα του Κοσσυφοπεδίου
  • Σήμερα προγραμματισμένη διαδήλωση Σέρβων στη Μιτρόβιτσα

Συντρίμμια από το λεωφορείο που δέχτηκε την επίθεση

Associated Press

Συντρίμμια από το λεωφορείο που δέχτηκε την επίθεση
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην εύφλεκτη περιοχή της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Με βατήρα τη ΝΑΤΟική τακτική των «ίσων» πιέσεων προς Βελιγράδι και Αλβανούς αυτονομιστές του UCPMB, οι τελευταίοι εξαπολύουν ανενόχλητοι μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων για να εδραιώσουν τη θέση τους στην τάχα «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη, αλλά και να αποτρέψουν αχνές προσδοκίες επαναπατρισμού Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου...

Ετσι, οι άγνωστοι δράστες (πιθανόν αντάρτες του «UCPMB») προκάλεσαν χτες το μεσημέρι στο Ποντούγεβο του Κοσσυφοπεδίου το θάνατο τουλάχιστον 10 Σέρβων και τον τραυματισμό άλλων σαράντα... Τα ανυποψίαστα θύματα, μεταξύ των περίπου 250 συμπατριωτών τους, φονεύτηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, «τινάχτηκε» στον αέρα, λίγο αφότου πέρασε την πύλη εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο. Οι «άγνωστοι δράστες» είχαν -λίγα δευτερόλεπτα πριν- πυροδοτήσει με τηλεχειριστήριο εκρηκτικά 50 έως 100 κιλών, τα οποία βρίσκονταν (κατά πάσα πιθανότητα) κάτω από ένα εκ των πέντε λεωφορείων που μετέφεραν τους περίπου 250 Σέρβους προσκυνητές, από τη νότια σερβική πόλη Νις με κατεύθυνση μοναστήρια και νεκροταφεία της κοσσοβάρικης πόλης Γκρατσάνιτσα! Ολα αυτά έγιναν και μπροστά στα μάτια ένοπλων ανδρών της ΚΦΟΡ που επέβαιναν σε πέντε σουηδικά στρατιωτικά οχήματα, τα οποία έπαιζαν ρόλο... προστασίας των προσκυνητών!

Είχαν σχεδιάσει την επίθεση!

Η χτεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Ποντούγεβο κατά της αυτοκινητοπομπής Σέρβων προσκυνητών μπορούσε να συγκριθεί αναλογικά μόνον με την εν ψυχρώ εκτέλεση 13 Σέρβων αγροτών του Κοσσυφοπεδίου τον Ιούλη του 1999, από πυρά ανταρτών του ΟΥΤΣΕΚΑ.

«Πρόκειται για πράξη άγριας βίας, για προσχεδιασμένο φόνο», δήλωσε ο Βρετανός λοχαγός Μάικ Τέιλορ, που υπηρετεί σε μονάδα της ΚΦΟΡ στο Ποντούγεβο, διαβεβαιώνοντας πως δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη είχαν προηγηθεί του σερβικού λεωφορείου δύο σουηδικά στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Βρετανός ΝΑΤΟικός φρουρεί την περιοχή όπου έγινε η επίθεση στο λεωφορείο

Associated Press

Βρετανός ΝΑΤΟικός φρουρεί την περιοχή όπου έγινε η επίθεση στο λεωφορείο
Γύρω στις 11.30 το πρωί, οπότε το πρώτο από τα πέντε οχήματα της αυτοκινητοπομπής των Σέρβων προσκυνητών πέρασε την πύλη 3 για να εισέλθει στο Ποντούγεβο, έγινε μία ισχυρότατη έκρηξη. Πολλά λεπτά μετά ένας καπνός ύψους τριάντα μέτρων υψώθηκε από το σημείο της δολοφονικής επίθεσης, όπου πολλά από τα μέταλλα του λεωφορείου και τα άψυχα κορμιά των 10 προσκυνητών που σκοτώθηκαν ακαριαία είχαν γίνει ένα...

Από τους τουλάχιστον 40 Σέρβους που τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν αμέσως σε νοσοκομείο της περιοχής, δέκα νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Νοσοκομειακές πηγές του Ποντούγεβο εξέφραζαν μάλιστα φόβο για πιθανή αύξηση του αριθμού των θυμάτων μέσα στις επόμενες ώρες...

Ακόμη και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο σημείο της έκρηξης ομολογούσαν πως η επίθεση είχε μοναδικό στόχο τους Σέρβους προσκυνητές και όχι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης. Επιπλέον, ανεπίσημες πληροφορίες, που μεταδίδει το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ από το Βελιγράδι, αναφέρουν πως μετά την έκρηξη άνδρες της ΚΦΟΡ εξουδετέρωσαν τουλάχιστον έξι βόμβες, που είχαν τη δυνατότητα να πυροδοτηθούν με τηλεχειριστήριο από απόσταση τουλάχιστον... ενός χιλιομέτρου, σε σερβική γειτονιά της πόλης Στρπτσε!

Πολλά ξένα πρακτορεία, πάντως, αναφερόμενα στην τρομοκρατική επίθεση κατά των Σέρβων προσκυνητών, εκτιμούσαν πως η χτεσινή, δεύτερη μέσα στη βδομάδα, επίθεση κατά κομβόι Σέρβων είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των Αλβανών αυτονομιστών για ραγδαία κλιμάκωση της βίας μέσα στο προσεχές διάστημα.

Και δεν έχουν άδικο... Προ της επίθεσης στο Ποντούγεβο, Αλβανοί αυτονομιστές του UCPMB, σε αυτοσχέδιο σημείο ελέγχου που είχαν στήσει, σταμάτησαν όχημα που μετέφερε Αλβανούς και Σέρβους από το Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο και απήγαγαν τους τέσσερις Σέρβους επιβάτες... Η τύχη των τεσσάρων Σέρβων έκτοτε αγνοείται. Ο υπουργός Εσωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς σχολίασε την απαγωγή των τεσσάρων ως εξής: «Είναι φανερό πως οι Αλβανοί τρομοκράτες και εξτρεμιστές έχουν αποφασίσει να αυξήσουν την ένταση με ανώτερο στόχο να ανατρέψουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου».

Διαδηλώσεις οργής


Associated Press

Το άγριο φονικό των Σέρβων προσκυνητών στο Ποντούγεβο προκάλεσε την οργή των Σέρβων κατοίκων της κοσσοβάρικης πόλης Γκρατσάνιτσα (τελικό προορισμό της αυτοκινητοπομπής), αλλά και στην πόλη Καγκλάβιτσα (νότια της Πρίστινα). Εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν, διαδήλωσαν, έστησαν μπλόκα στους δρόμους αντιδρώντας για τις ανελέητες πράξεις βίας που υφίστανται από τους Αλβανούς εξτρεμιστές, μπροστά στα μάτια των ανδρών της πολυεθνικής δύναμης. Σε ένα από τα μπλόκα που έστησαν Σέρβοι διαδηλωτές στην Καγκλάβιτσα, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν την παρέσυρε αυτοκίνητο που προσπέρασε με φόρα το μπλόκο.

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, επικεφαλής της σερβικής κοινότητας στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ανακοίνωσε πως σήμερα (Σάββατο) προγραμματίζεται μία «μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας» για τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις κατά της σερβικής μειονότητας, ενώ αναφερόμενος στη χτεσινή επίθεση δήλωσε:«Στόχος είναι ο εκφοβισμός του εναπομείναντα σερβικού πληθυσμού στο Κόσσοβο και ο εξαναγκασμός όλων μας σε μαζική αποχώρηση από την περιοχή».

Η αντίδραση του ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έκανε χτες έκκληση για τερματισμό της βίας στη Νότια Σερβία καλώντας... «όλες τις πλευρές» να δείξουν ψυχραιμία και να ξεκινήσουν συνομιλίες!

Ο προεδρεύων του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, Λιβιού Μπότα, λίγο μετά τη συνάντησή του χτες στη Βιέννη με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόιτσα Τσόβιτς και το Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς δήλωσε πως ο «οργανισμός «καλωσορίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Βελιγραδίου, θεωρώντας το καλή βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση της σύρραξης στη Νότια Σερβία».

Ο Τσόβιτς από την πλευρά του είπε πως οι επίσημες συνομιλίες με τους Αλβανούς θα μπορούσαν να αρχίσουν σε δέκα μέρες «και με πλήρη σεβασμό σε ευρωπαϊκά στάνταρ».

Για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»
και όχι για απόπειρα, μιλάει ο Σέρβος υπουργός

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ντούσαν Μιχαήλοβιτς αρνήθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, να επιβεβαιώσει ότι έγινε εναντίον του δολοφονική απόπειρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, από την οποία δεν τραυματίστηκε κανείς.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή των γεγονότων, άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα προσπάθησαν να κλείσουν το δρόμο στο αυτοκίνητο του υπουργού και άνοιξαν πυρ εναντίον του. Ο Μιχαΐλοβιτς επισήμανε την πιθανότητα να πρόκειται «για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες και πως εκείνος βρέθηκε τυχαία στο δρόμο τους». Ο Σέρβος υπουργός δήλωσε πως οι πέντε άντρες που αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον συνόδευαν, βρίσκονται στη φυλακή. «Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα... είμαστε αντιμέτωποι με το οργανωμένο έγκλημα και ο καθένας ξέρει πως αποτελούμε στόχους. Αυτή τη φορά όμως δεν τα κατάφεραν», πρόσθεσε ο Μιχαΐλοβιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίσματα και σχέδια.... (2004-03-27 00:00:00.0)
Συμφωνία για μεικτή αστυνομική δύναμη; (2001-04-06 00:00:00.0)
Η αποπομπή Μιλόσεβιτς και ο κλώνος του «ΟΥΤΣΕΚΑ» στο Πρέσεβο (2001-03-24 00:00:00.0)
«Κουτσό» το τραπέζι του προαναγγελθέντος διαλόγου για το Πρέσεβο... (2001-02-11 00:00:00.0)
Τραυματισμός Σέρβου στρατιώτη σε νέο ένοπλο επεισόδιο στο Πρέσεβο... (2001-01-27 00:00:00.0)
Ανησυχία για την ανάφλεξη συγκρούσεων στο Πρέσεβο... (2000-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ