Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
«Επίθεση φιλίας» από τον Μπους

ΣΑΝ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ - ΠΟΛΗ του ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ως κυβερνήτες ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και ο Βιτσέντε Φοξ είχαν μια «αρμονική συνεργασία», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι που έχουν παρακολουθήσει την πορεία τους, και ως Πρόεδροι των ΗΠΑ και του Μεξικού, αντιστοίχως, θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο. Μόνο, που οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών έκλεψαν την παράσταση στη χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στο ράντσο του Φοξ, στο κεντρικό Μεξικό.

Οι δύο άνδρες, κατά το Associated Press, αναμενόταν να επικεντρωθούν στα ζητήματα των οικονομικών μεταναστών - πρόβλημα που πολλές φορές στο παρελθόν έχει προκαλέσει εντάσεις - αλλά και στο ενεργειακό. Η ατζέντα, πάντως, των δύο πολιτικών έχει αρκετές διαφορές: Ο μεν Μπους θέλει από τον Φοξ να προκρίνει τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας στο Μεξικό που θα διαθέτουν ενέργεια στις ΗΠΑ, ενώ, από την άλλη, ο Φοξ θέλει από τον Μπους να διευρύνει και να αυξήσει ποσοτικά το πρόγραμμα παροχής αδειών παραμονής - εργασίας (visas) για τους Μεξικανούς οικονομικούς μετανάστες, που κατακλύζουν τα σύνορα των ΗΠΑ κάθε χρόνο -1,25 εκατ. ετησίως, σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters περί τα τέλη του 2000. Αλλο ένα θέμα ήταν το εμπόριο των ναρκωτικών, καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Μεξικό ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει τη ροή και παίζει το ρόλο της «χώρας τράνζιτ» των ναρκεμπόρων.

Η συνάντηση των δύο, που κατά το επίσημο πρόγραμμα επρόκειτο να ξοδέψουν μαζί εφτάμισι ώρες, σηματοδοτεί το πρώτο ταξίδι του Μπους στο εξωτερικό, από τη στιγμή που έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και τις προτεραιότητές του, δηλαδή τη «διόρθωση» των ισορροπιών στη Λατινική Αμερική, που οι ΗΠΑ θεωρούν «πίσω αυλή» τους. Ο Μπους έδωσε τον τόνο: «Πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις στο δικό μας ημισφαίριο», δήλωσε, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τους διπλωματικούς ανταποκριτές ως πρελούδιο μιας προσπάθειας δημιουργία «στενών σχέσεων» Ουάσιγκτον - Μεξικού.

Ωστόσο, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που πηγάζει από την υψηλότατη ανεργία που πλήττει τους νέους του Μεξικού, δε θα καμφθεί, ακόμη κι αν ο Μπους, που, ως κυβερνήτης του Τέξας, είχε δει το αποτέλεσμα του προβλήματος (τους λαθρομετανάστες) και το είχε αντιμετωπίσει κατασταλτικά, «επιτύχει» να πείσει τον Φοξ να δημιουργήσει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στο Μεξικό για τις ΗΠΑ (Εξάλλου η καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ πέφτει...)

Οι ελπίδες των Μεξικανών ότι ο Μπους θα προχωρήσει σε νομιμοποίηση των Μεξικανών σε ένα «προσωρινό πρόγραμμα», που μοιάζει να έχει στήριξη από το Κογκρέσο, ενδέχεται να διαψευστούν, αφού οι αριθμοί που έχει υπ' όψιν του ο Αμερικανός Πρόεδρος απέχουν πολύ από τις μεξικανικές προσδοκίες.

Στην εσωτερική επικαιρότητα του Μεξικού, εξακολουθεί να προκαλεί αίσθηση η προχθεσινή σφαγή 12 χωρικών από ντυμένους με στολές παραλλαγής, μαύρες μάσκες του σκι και οπλισμένους με αυτόματα «αγνώστους». Σε αστυνομικό επίπεδο, οι αρχές δηλώνουν πως «ερευνούν» το συμβάν. Σε πολιτικό, υπάρχουν υπόνοιες περί «ανοχής» της δράσης εγκληματιών από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ