Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απαισιοδοξία και λακωνικότητα στη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την επιθυμία του να έχει ολοκληρωθεί με τη σύναψη μιας οριστικής συμφωνίας η ισραηλινο - παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» εξέφρασε σε όλους τους δυνατούς τόνους ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στον Λευκό Οίκο. Ο Αραφάτ παρέμεινε σιωπηλός, επιβεβαιώνοντας τη δυσαρέσκεια και την απαισιοδοξία του για το νέο τέλμα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία ειρήνης μέχρι τον Σεπτέμβρη» υπογράμμισε, χαμογελώντας προς τους δημοσιογράφους, ο Μπιλ Κλίντον αρνούμενος, όμως, να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για το κατά πόσο εκτιμά ως πιθανό το ενδεχόμενο να τηρηθεί το υπάρχον χρονοδιάγραμμα. Λίγες ώρες πριν υποδεχτεί στο οβάλ γραφείο τον Γιάσερ Αραφάτ είχε μακροσκελή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, μετά την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης κορυφής.

Σιωπηλός και κατηφής εμφανίστηκε, από την άλλη, ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του είχε την πρόθεση να ζητήσει από τον Μπιλ Κλίντον να ασκηθούν εντονότερες πιέσεις στην ισραηλινή ηγεσία, προκειμένου να άρει τα εμπόδια που φέρει στις συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινίου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, δίνοντας το στίγμα της παλαιστινιακής αρχής, τόνισε ότι επικρατεί απαισιοδοξία και πίκρα από την ισραηλινή έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, που κάνει το χρονοδιάγραμμα της 13ης Σεπτεμβρίου να φαντάζει αδύνατο να τηρηθεί.

Εξίσου, όμως, απαισιόδοξος εμφανίστηκε, με δηλώσεις του από την Ιερουσαλήμ, και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί. Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας διατύπωσε σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος και επανέλαβε ότι οι διαφορές ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικές.

Εκτός από το θέμα της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας», ο Λεβί έκανε δηλώσεις για την κρίση που σείει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Κάλεσε τόσο τον Εχούντ Μπάρακ όσο και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου «Λικούντ», Αριέλ Σαρόν, να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Η χρονική στιγμή είναι πολύ κρίσιμη για το Ισραήλ που είναι στην τελική ευθεία των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους και οφείλουμε να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ενότητα», υπογράμμισε ο Λεβί. Καμία αντίδραση δεν ακολούθησε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών. Στο παρελθόν, πάντως, ο Σαρόν είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Εργατικό Κόμμα του Εχούντ Μπάρακ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και ο Κλίντον στις συνομιλίες υπό τη σκιά νέας κλιμάκωσης της βίας (2000-12-21 00:00:00.0)
«Εκεχειρία» σε τεντωμένο σχοινί (2000-11-05 00:00:00.0)
Στην «τελική ευθεία» (2000-07-25 00:00:00.0)
Αισιοδοξεί η Ουάσιγκτον για ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία (2000-06-02 00:00:00.0)
Αισιοδοξία «λεκτικώς», στασιμότητα «πρακτικώς» (2000-04-25 00:00:00.0)
«Ναυάγιο» στη συνάντηση Μπάρακ - Αραφάτ (2000-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ