Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ
Αισιοδοξία για τις εξελίξεις

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών

Associated Press

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-

Στη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης κορυφής των ηγετών της Κορεατικής Χερσονήσου, Κιμ Γιονγκ Ιλ (ΛΔ Κορέας) και Κιμ Ντάε Γιουνγκ (Ν. Κορέα) συζητήθηκαν ορισμένα «ευαίσθητα θέματα ασφάλειας», αποκάλυψε στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε χτες φθάνοντας στη Σεούλ ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ αυτών των «ευαίσθητων ζητημάτων ασφαλείας που συζητήθηκαν αποδοτικά και με ειλικρίνεια», ήταν η παραμονή των 37.000 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σε στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Κορέα και το πρόγραμμα βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων της ΛΔ Κορέας. Πάντως ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ δεν αποκάλυψε το αποτέλεσμα ή τα συμπεράσματα των πρώτων συζητήσεων γύρω από αυτά τα «ευαίσθητα ζητήματα», μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με ανώνυμους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, ήταν και ο περιβόητος νοτιοκορεατικός «Νόμος Εθνικής Ασφάλειας» που αναφέρεται στην καταστολή κομμουνιστικών κομμάτων.

Οσον αφορά τώρα στην τελευταία ημέρα της συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αυτή σφραγίστηκε με κορυφαίες και πολυποίκιλες εκδηλώσεις ενθουσιασμού από δεκάδες χιλιάδες κόσμου και στις δύο πλευρές της κορεατικής χερσονήσου.

Πολλές χιλιάδες Βορειοκορεάτες αποχαιρέτισαν το Νοτιοκορεάτη ηγέτη με θερμές εκδηλώσεις ενθουσιασμού, κρατώντας στα χέρια μπουκέτα και επευφημώντας τον. Παρόμοιες εκδηλώσεις ενθουσιασμού διαδραματίστηκαν και στο αεροδρόμιο της Σεούλ μέχρι το προεδρικό μέγαρο.

Η επίτευξη πολύπλευρης συμφωνίας σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Σεούλ, σφράγισε τη συνάντηση κορυφής προκαλώντας ως επί το πλείστον τις θετικές αντιδράσεις αρκετών ξένων χωρών. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία επαίνεσαν τους ηγέτες και των δύο χωρών για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με τη χαρακτηριστική εσπευσμένη «υποσημείωση» της Ουάσιγκτον πως δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων από τη Νότια Κορέα...

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε πως ολόκληρος ο κόσμος ενθαρρύνθηκε από τη συνάντηση κορυφής, δηλώνοντας μάλιστα άγνοια για το εάν η διαιρεμένη Κορεατική Χερσόνησος θα ολοκληρώσει μία διαδικασία επανένωσης. Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούσερ, δήλωσε πως «η επιτυχία της συνάντησης κορυφής δε θα επηρεάσει τις συζητήσεις στις ΗΠΑ, σε σχέση με την οικοδόμηση ενός εθνικού πυραυλικού συστήματος», μιας που το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας είχε χρησιμοποιηθεί από ορισμένους ως «επιχείρημα» για το πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ