Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και ο Κλίντον στις συνομιλίες υπό τη σκιά νέας κλιμάκωσης της βίας

Τρέχουν για να σωθούν από τις ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Τρέχουν για να σωθούν από τις ισραηλινές σφαίρες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΑΖΑ.-

Νέα ονόματα προστέθηκαν στον ατελείωτο αιματηρό κατάλογο των θυμάτων της δεύτερης Ιντιφάντα, χτες, ενώ ένταση επικράτησε σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Αναμένοντας την «είσοδο» του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στις, εν εξελίξει, ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εκτιμούσε ότι η «νέα ισραηλινή κλιμάκωση της βίας κάθε άλλο παρά βοηθά τις απόπειρες επανέναρξης ενός διαλόγου». Την ίδια στιγμή, νέα αναταραχή επικρατεί στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός και πρωτεργάτης της συμφωνίας του Οσλο, Σιμόν Πέρες, έκανε γνωστή, αν και όχι δεδομένη, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, θέτοντας ένα νέο, ιδιαίτερα σημαντικό, εμπόδιο στην προσπάθεια του Εχούντ Μπαράκ να διατηρηθεί στην εξουσία και μετά από τις πρόωρες πρωθυπουργικές εκλογές της 6ης Φλεβάρη.

Από μία σφαίρα στο κεφάλι άφησε την τελευταία του πνοή, χτες το πρωί, ένας 10χρονος Παλαιστίνιος, προφανώς άλλη μια «συνέπεια της ισραηλινής αυτοάμυνας» κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών, που σημειώθηκε κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο με την Αίγυπτο, στη Ράφα. Κατά τη διάρκεια της μάχης, άλλοι 40 Παλαιστίνιοι φέρονται να τραυματίστηκαν, εκ των οποίων, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, οι 4 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παλαιστινιακές πηγές επισήμαιναν ότι η ένταση μεταφέρθηκε και στο κοντινό προσφυγικό παλαιστινιακό στρατόπεδο, εναντίον του οποίου έβαλλαν ισραηλινά τανκς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 25 άνθρωποι.

Οι Μπαράκ, Πέρες σε συζήτηση στην Κνεσσέτ

Associated Press

Οι Μπαράκ, Πέρες σε συζήτηση στην Κνεσσέτ
Την ίδια περίπου ώρα, στο σημείο που ενώνονται οι δρόμοι που συνδέουν το νότιο και το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην περίμετρο του οικισμού Νετζαρίμ, παλαιστινιακό πυροσβεστικό όχημα δέχτηκε, απροειδοποίητα, βροχή από σφαίρες από το παρακείμενο ισραηλινό φυλάκιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 28χρονος οδηγός του και να τραυματιστούν οι άλλοι δύοεπιβαίνοντες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή όχι το συγκεκριμένο περιστατικό.

Προβληματισμένος και απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, μετά και από τις χτεσινές συγκρούσεις που ανέβασαν το συνολικό αριθμό των νεκρών των δύο αυτών μηνών σε 335, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν, πλέον, τους 10.000. «Το Ισραήλ επιμένει να κλιμακώσει τη στρατιωτική βία και αυτό υποσκάπτει τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου που πραγματοποιούνται στην Ουάσιγκτον», τόνισε ο Γιάσερ Αραφάτ, αποφεύγοντας να προχωρήσει στην οποιαδήποτε εκτίμηση. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την επιστροφή του Παλαιστινίου ηγέτη από το Κάιρο, όπου ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε, επίσης, συνάντηση με απεσταλμένο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τον πρώην υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιόσι Σαρίντ.

Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον επρόκειτο να συνεχιστούν, χτες το απόγευμα, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, που άρχισαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Μέχρι χτες, οι δύο αντιπροσωπείες δεν είχαν άμεσες συνομιλίες, αλλά είχαν, μόνο, αλλεπάλληλες ξεχωριστές επαφές με τον Ντένις Ρος και τον βοηθό του Ααρόν Μίλερ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σιούερτ, ο οποίος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Κλίντον, προσπάθησε να «ψαλιδίσει» τυχόν υπεραισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να «δει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες και αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για παροχή περαιτέρω βοήθειας που θα οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών».

Νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό

Ούτε καν ανάσα ανακούφισης δεν πρόλαβε να πάρει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη του Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο πρώην πρωθυπουργός και στενός συνεργάτης του δολοφονημένου Γιτζάκ Ραμπίν, Σιμόν Πέρες, εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις πρόωρες εκλογές του Φλεβάρη, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την επίτευξη του «στρατηγικού στόχου της ειρήνης με τους Παλαιστινίους», αν και δεν έκρυψε τους φόβους του ότι η υποψηφιότητά του θα διασπάσει το εκλογικό σώμα του Εργατικού Κόμματος και πιθανώς να ανοίξει το δρόμο για την πρωθυπουργία στον ηγέτη του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν.

Ο Πέρες εμφανίζεται, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», να προηγείται του Εχούντ Μπαράκ και μάλιστα φέρεται να είναι σε θέση, στον δεύτερο εκλογικό γύρο, να επικρατήσει και του Αριέλ Σαρόν. Οι προθέσεις του Πέρες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οριστικά μέχρι σήμερα το βράδυ, οπότε και θα πρέπει επισήμως να καταθέσει την υποψηφιότητά του. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές 10 νυν βουλευτών, στόχος διόλου δύσκολος, καθώς το αριστερό κόμμα Μέρετζ, που τώρα συμμετέχει στον εκλογικό συνασπισμό του Μπαράκ, εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει τον Πέρες. Ο Εχούντ Μπαράκ επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με τον ηγέτη του Μερέτζ, Γιόσι Σαρίντ, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον αποτρέψει να στηρίξει τον Πέρες, ενώ, το βράδυ της Τρίτης, είχε καλέσει δημόσια τον Σιμόν Πέρες να συμπαραταχτεί με το Εργατικό Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ