Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Συγκέντρωση αύριο στην Αθήνα

Συγκέντρωση σήμερα και στα Χανιά

Δυναμική συνεχίζει να είναι η πολύμορφη εκδήλωση έμπρακτης συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της Τουρκίας. Ηδη, για την Αθήνα, μετά την προχτεσινή πρώτη άμεση αντίδραση έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας, εξαγγέλθηκε νέα συγκέντρωση στα Προπύλαια για αύριο Παρασκευή στις 5 το απόγευμα, ενώ σήμερα ανάλογη συγκέντρωση γίνεται στα Χανιά, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στην αυριανή συγκέντρωση καλούν με ανακοινώσεις τους δεκάδες φορείς, ειδικά τα εργατικά σωματεία της πόλης. Τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης φτάνουν με μορφή χιονοστιβάδας από σωματεία και φορείς, που εκφράζουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την άνανδρη και δολοφονική επίθεση του στρατού και της αστυνομίας ενάντια στους εκατοντάδες απεργούς πείνας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και την επιχείρηση εγκλεισμού τους στα διαβόητα «λευκά κελιά».

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας υπογραμμίζει πως «τα λευκά κελιά-φέρετρα για τους πολιτικούς κρατούμενους, θεωρούμε πως αποτελούν "μνημείο πολιτισμού" για την Τουρκία του 2000, καθώς και για όσους ανέχονται και στηρίζουν το στρατοκρατικό της καθεστώς (ΗΠΑ-ΕΕ), που με αυτές του τις ενέργειες έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο στις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους οικοδόμους και όλο το λαό να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο Παρασκευή στις 5 μ.μ.

Ηδη με ανακοίνωση-καταγγελία, που έχει εκδώσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αξιώνεται η κατάργηση αμέσως των «λευκών κελιών» και η απελευθέρωση χωρίς καμιά καθυστέρηση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Καταγγέλλεται επίσης το γεγονός πως το στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας έχει όχι απλά την ανοχή αλλά τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκλονισμένοι από τις εξελίξεις οι Ελληνες φυλακισμένοι και εξόριστοι της περιόδου 1967-'74 σε ανακοίνωση του ΣΦΕΑ σημειώνουν: «Με την προσυπογραφή του συνόλου των μελών μας, που βιώσαμε τις φυλακές και τα κολαστήρια των βασανιστηρίων της απριλιανής χούντας, ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑΣ ΑΓΩΝΙΑΣ για τα όσα συμβαίνουν στην ανατολή της 3ης χιλιετηρίδας στις φυλακές της Τουρκίας, που προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτισμό μας, μα κύρια το αγαθό της ανθρώπινης ζωής». Ο ΣΦΕΑ ζητά να εκφραστεί η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των φορέων και της κοινής γνώμης της πατρίδας μας για να εκδηλωθεί όσο πιο μαζικά γίνεται η συμπαράσταση.

Καταγγελίες εξέδωσαν επίσης: Η ΕΣΑΚ των Εργαζομένων στις Τράπεζες, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων της Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, το Νέο Αριστερό Ρεύμα, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών κ.ά.

Στην Κρήτη, μαζικοί φορείς της πόλης καλούν το χανιώτικο λαό να πάρει μαζικά μέρος στην πικετοφορία που θα γίνει σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ