Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χωρίς εκπλήξεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ναυάγησε εντελώς η προοπτική πραγματοποίησης μιας, «τελευταίας στιγμής», συνάντησης ανάμεσα στον Εχούντ Μπαράκ και στον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ το Ισραήλ μετρά εικοσιτετράωρα μέχρι το άνοιγμα της κάλπης. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά μεγάλο προβάδισμα στον ηγέτη του ακροδεξιού Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, ενώ αρκετοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν μια «εξευτελιστική ήττα» για τον Εχούντ Μπαράκ που αρνήθηκε, τελικά, να παραιτηθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σιμόν Περές.

Κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη εμφανίστηκε, χτες, ο υπηρεσιακός Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, δίνοντας τέλος στις μαραθώνιες παρασκηνιακές προσπάθειες στις οποίες είχαν αποδυθεί η ΕΕ και η αιγυπτιακή προεδρία. Ο Μπαράκ, επικαλούμενος τη νέα έξαρση της βίας που στοίχισε τη ζωή, την Πέμπτη, σε 2 Ισραηλινούς και σε 2 Παλαιστινίους, χαρακτήρισε «άνευ περιεχομένου» μια συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Επίσης, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιμείνει στην υποψηφιότητά του παρά τις ασφυκτικές πιέσεις στενών συνεργατών του να παραιτηθεί, αρκούμενος να δηλώσει «αποφασισμένος να αγωνιστεί» μέχρι τέλους για μια «ειρηνευτική διαδικασία, που δε θα ολοκληρωθεί, όμως, υπό το καθεστώς της βίας».

Ο Σιμόν Περές, από την πλευρά του, αρνούμενος να σχολιάσει τα αυξημένα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις απέναντι στον Σαρόν, υπογράμμισε ότι «η τελική απόφαση δεν μπορεί να ανήκει παρά μόνο στον Εχούντ Μπαράκ» και κάλεσε τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος να πραγματοποιήσουν «όλοι μαζί μια τεράστια προσπάθεια» αυτές τις τελευταίες 4 ημέρες που απομένουν, προκειμένου να αναστρέψουν τη διάθεση της κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν ένα μεγάλο ποσοστό του ισραηλινού λαού δυσαρεστημένο και από τους δύο υποψηφίους και αποφασισμένο είτε να μην προσέλθει στις κάλπες είτε να ψηφίσει λευκό, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι με τον τρόπο αυτό δεν καταγράφεται καν.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε, από την άλλη, ο θριαμβεύων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, Αριέλ Σαρόν. Ο ηγέτης του Λικούντ, τις ημέρες πριν τις εκλογές, φαίνεται ότι επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους και επανέλαβε την πρόθεσή του, σε περίπτωση που εκλεγεί, να προχωρήσει σε σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι «η ενότητα είναι το σημαντικότερο πράγμα». Ο Σαρόν, στο πλαίσιο αυτής της ύστατης «συμφιλιωτικής» τάσης, δε δίστασε να δηλώσει ότι θα συνεχίσει το διάλογο με τους Παλαιστινίους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα θα συναντήσει, αν χρειαστεί και τον Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο επανειλημμένως έχει χαρακτηρίσει δολοφόνο, συμπληρώνοντας ότι «σέβεται την επιλογή του παλαιστινιακού λαού». Ο όρος του Σαρόν για τις διαπραγματεύσεις αυτές είναι ο πλήρης τερματισμός της βίας.

Νέες διαδηλώσεις

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, και πάλι στη Δυτική Οχθη, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, μετά από την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, πραγματοποίησαν πορείες προς τα ισραηλινά φυλάκια και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στη Γάζα, στη Νάμπλους, στη Χεβρώνα και στη Ραμάλλα, όπου τραυματίστηκαν 4 διαδηλωτές από αληθινά πυρά. Στο περιθώριο των συγκρούσεων, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ήρεμη διεξαγωγή των εκλογών και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, εντός του Ισραήλ, αλλά και ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ