Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ
«Διπλωματία των σεισμών» και φορολόγηση σεισμοπαθών...

Κάτοικοι της πόλης Μπατσάου μεταφέρουν από κακοτράχαλους δρόμους έναν τραυματία σε στρατιωτικό νοσοκομείο

Associated Press

Κάτοικοι της πόλης Μπατσάου μεταφέρουν από κακοτράχαλους δρόμους έναν τραυματία σε στρατιωτικό νοσοκομείο
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μια «διπλωματία των σεισμών» προσπαθούν να αρχίσουν ο στρατηγός-διοικών το Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, με την αμερικανική τεχνοκρατική και πολιτική ηγεσία να εκφράζει την ικανοποίησή της. Ο στρατηγός και ο πρωθυπουργός είχαν χτες τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία ο Μουσαράφ εξέφρασε τη λύπη του για την τραγωδία που έπληξε την Ινδία και συλλυπήθηκε τον Βάτζπαϊ. Από την πλευρά του ο Βάτζπαϊ ευχαρίστησε τον Μουσαράφ για τη βοήθεια που απέστειλε με αεροπλάνο του στρατού στις πληγείσες περιοχές. Η συνομιλία έκλεισε με αμοιβαίες διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει εφεξής μια προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, που έχουν διεξαγάγει τρεις πολέμους από την αποαποικιοποίησή τους.

Πέρα από αυτή την πολιτική εξέλιξη, για την οποία η Ουάσιγκτον εκφράζει την ικανοποίησή της, οι ειδήσεις από τις περιοχές της Ινδίας που έπληξε ο σεισμός, την περασμένη Παρασκευή, στην επαρχία Γκουτζαράτ, εξακολουθούσαν να συνθέτουν μια αλγεινή εικόνα. Ο αριθμός των ανασυρθεισών σορών ξεπέρασε τις 16.000, η εκτίμηση των αρχών έκανε λόγο για συνολικό αριθμό θυμάτων περί τις 35.000 και ο υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες, επέμενε ότι ο αριθμός των νεκρών θα φθάσει τις 100.000, αν και δήλωσε ότι «εάν διαψευστώ κανένας δε θα είναι πιο ευτυχής από μένα». Το ιατρικό προσωπικό αδυνατεί να αντιμετωπίσει το κύμα των τραυματισμένων ανθρώπων, παρότι ο Ερυθρός Σταυρός έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο υπαίθριο νοσοκομείο στην ισοπεδωμένη πόλη Μπουτζ και το ινδικό ναυτικό έχει μεταφέρει ένα πλωτό νοσοκομείο στο λιμάνι της πόλης Κάντλα. Οι ανησυχίες ότι ο πληθυσμός βρίσκεται προ του κινδύνου επιδημιών εντείνονται. Γιατροί προειδοποιούν συνεχώς για κινδύνους ξεσπάσματος επιδημιών τύφου, γαστρεντερίτιδας και χολέρας, καθώς δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και συνθήκες υγιεινής απλώς δεν υφίστανται...

Σε ό,τι αφορά στις αρχές, χτες άρχισαν έρευνες από την αστυνομία, εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις εργολάβων, οι οποίοι - όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην Τουρκία... - πλούτισαν καταπατώντας βάναυσα όλους τους κανόνες ανέγερσης κτιρίων. Μόνο η αστυνομία της πόλης Αχμενταμπάντ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 12 εργολάβων για εγκληματική συνωμοσία και φόνους κατά συρροή, κατηγορίες που σε περίπτωση καταδίκης επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η οργή των σεισμοπαθών για την ανεπάρκεια των αρχών όσον αφορά στην παροχή βοήθειας έγινε ακόμη πιο εμφανής χτες, όταν ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών, Λ. Κ. Αντβάνι, περικυκλώθηκε από οργισμένους χωρικούς, οι οποίοι φώναζαν ότι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η ινδική κυβέρνηση είχε άλλες προτεραιότητες: αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε νέο πακέτο φόρων για την αντιμετώπιση των ζημιών από το σεισμό - φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν και οι σεισμοπαθείς (ναι!) προκειμένου να αντληθούν 300 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα στα άλλα στο νέο πακέτο φόρων περιλαμβάνει και 2% αύξηση φορολογίας εισοδήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ