Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προσωρινή ανάπαυλα εν αναμονή νέων επεισοδίων στη Μιτρόβιτσα;

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η επιφανειακή ηρεμία που επικρατούσε χτες στην άτυπα διαιρεμένη πόλη της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα δεν αποκλείεται να διαταραχτεί εντός του Σαββατοκύριακου από νέες -και ενδεχομένως επεισοδιακές- διαδηλώσεις των Κοσσοβάρων Αλβανών του νότιου τμήματος της πόλης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως προγραμματίζεται σήμερα νέα διαδήλωση Αλβανών κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ, μόνον που οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες όσον αφορά στο χαρακτήρα αυτής της κινητοποίησης. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων του ΟΗΕ στο σερβικό ραδιοσταθμό Β-92, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί σήμερα μία ειρηνική πορεία με αφορμή τα περσινά βίαια επεισόδια που είχαν προκαλέσει το θάνατο εννιά Αλβανών, ενώ άλλες πηγές πληροφοριών αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί κατά το... μεσημέρι η εκδήλωση μαζικών βίαιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Αυτά, βέβαια, μέλλει να διαψευστούν ή να επιβεβαιωθούν συντόμως. Για την ώρα πάντως φαίνεται πως η χτεσινή επιφανειακή ηρεμία δεν είναι παρά αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων που έχει επιβάλει η ΚΦΟΡ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικά τανκς με τα διακριτικά της ΚΦΟΡ έχουν σταθμεύσει από το περασμένο 48ωρο έξω από το στρατηγείο της πολυεθνικής δύναμης στην πόλη, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα ισχύσει και σήμερα η πολύωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

ΓΓ του ΝΑΤΟ: «Να απομονωθούν οι Αλβανοί εξτρεμιστές»!

Εν αναμονή, λοιπόν, του επόμενου ξεσπάσματος βίας στην περιοχή, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο εβδομαδιαίο σερβικό έντυπο ΝΙΝ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι Αλβανοί εξτρεμιστές πρέπει να απομονωθούν, να αποκοπούν οι δίοδοι προμήθειας όπλων και πολεμοφοδίων, να εξαλειφθεί η πολιτική υποστήριξη»! Ενα, επίσης, ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης του Ρόμπερτσον στο ΝΙΝ είναι και το ακόλουθο... Καλωσορίζει, όπως είπε, την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στην ΕΕ και στο Πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την Ειρήνη» αμέσως μετά την έναρξη της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το δικαστήριο της Χάγης...

Επιστολή αυτονομιστών του UCPMB προς την... αλβανική αστυνομία!

Μετά την προ ημερών σύλληψη στα Τϊρανα «αξιωματικού» του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια και Μπουγιάνοβατς» (UCPMB) τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες επιστολή που απέστειλε το επιτελείο του 24χρονου Αλβανού αυτονομιστή Τριτάν Γκότζαϊ στην πόλη Τσαρ προς την... Αλβανική Αστυνομία με την οποία διεκδικούν την άμεση απελευθέρωσή του.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στα Τίρανα, στην επιστολή του UCPMB που φέρει την υπογραφή του «αρχηγού» του «γενικού επιτελείου των αυτονομιστών», Μουχάμεντ Τζεμάιλι, ο Γκοτζάι χαρακτηρίζεται «ανώτατος αξιωματικός» που «πρέπει να απελευθερωθεί γιατί έφυγε από το μέτωπο πολέμου με ειδική άδεια στις 25 Γενάρη και πρέπει να επιστρέψει εκεί στις 4 Φλεβάρη»! Δεν έγινε γνωστή η άμεση αντίδραση της αλβανικής αστυνομίας στην παραπάνω επιστολή...

Ο Τριτάν Γκότζαι, ένας 24χρονος από τα Τίρανα, συνελήφθη στην αλβανική πρωτεύουσα από τις εκεί αρχές με την κατηγορία ότι ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Αλβανίας- Γιουγκοσλαβίας. Εκτός από τον Γκότζαϊ, (ο οποίος ήταν ανώτατος αξιωματικός και του... «UCK»), η Αλβανική Αστυνομία έχει συλλάβει άλλα τρία πρώην μέλη της ίδιας οργάνωσης, μετά από συνέντευξή τους σε τηλεοπτικό κανάλι των Τιράνων όπου αποκάλυψαν ονόματα και επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ