Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αντιρατσιστική διαδήλωση

Πολλές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν να διαδηλώσουν ενάντια στο ρατσισμό

Associated Press

Πολλές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν να διαδηλώσουν ενάντια στο ρατσισμό
ΟΣΛΟ.-

Χιλιάδες Νορβηγοί, τόσο στην πρωτεύουσα Οσλο όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας του βορρά, πήραν μέρος το βράδυ της Πέμπτης σε πορείες για να καταδικάσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, όπως εκδηλώθηκε με τη δολοφονία ενός 15χρονου Νορβηγού πολίτη, αλλά μιγάδα...

Με κεντρικό σύνθημα «Νορβηγία για όλους», δεκάδες χιλιάδες Νορβηγοί, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας, καταδίκασαν οποιαδήποτε εκδήλωση ρατσιστικού φαινομένου, όπως τη δολοφονία του αφρο-νορβηγού Μπέντζαμιν Χάρμανσεν, 15 χρόνων, στην περιοχή Χολμλία του Ανατολικού Οσλο, που όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έργο νεοναζιστών. Για τη δολοφονία, έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι δυο Νορβηγοί, ένας 21χρονος στον οποίο έχει αποδοθεί η κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης και μία 17χρονη ως συνεργός σε φόνο, που πιστεύεται ότι ανήκουν στη νεοναζιστική οργάνωση «Τα αγόρια με τις μπότες» -(Bootς boys), μία εκ των οργανώσεων που δρουν στη χώρα και οι οποίες σύμφωνα με την αστυνομία αριθμούν πάνω 150 ενεργά μέλη σε σύνολο 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Αυτό πρέπει να είναι ένα σημείο καμπής για τη Νορβηγία. Είναι η στιγμή που αλλάζουμε κατεύθυνση. Απόψε όλοι μαζί δημιουργούμε μια Νορβηγία για όλους, ανεξάρτητα από φυλή και χρώμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στους 30.000 συγκεντρωμένους. Επικεφαλής της πορείας είχαν τεθεί οι συμμαθητές του Μπέντζαμιν κρατώντας αναμμένα κεριά. «Είναι μια από τις μεγαλύτερες πορείες που έχουν γίνει ποτέ στο Οσλο. Η προηγούμενη μεγάλη πορεία ήταν αυτή για να μην ενταχθεί η Νορβηγία στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο αστυνομικός, Αρβε Λοέβαας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ