ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Να γίνει η ανησυχία δράση

Εντείνεται η δράση των Επιτροπών Αγώνα, μετά και τη δημοσιοποίηση των θέσεων του ΚΚΕ, ενώ στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ οι ταξικές δυνάμεις θα θέσουν θέμα απεργιακών κινητοποιήσεων

Πιο δραστήρια, πιο αποφασιστικά, συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι περνούν στη δράση για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργατικών δικαιωμάτων τους. Ηδη οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί ξεκινούν τη δράση τους, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, παίρνουν πρωτοβουλίες για την πιο πλατιά συσπείρωση εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Σημαντική ώθηση στη δράση αυτή έδωσε η δημοσιοποίηση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι από την Κυριακή το πρωί, χτύπησαν πόρτες, μπήκαν σε επιχειρήσεις και εργοστάσια, συζήτησαν και έγιναν αποδέκτες της έντονης ανησυχίας που διακατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Μια ανησυχία που πρέπει όμως να «βγει στο δρόμο», να πάρει συγκεκριμένη μορφή, να κινητοποιήσει, να γίνει οργή και ταυτόχρονα να κλείσει κάθε ενδεχόμενο για έναν ακόμη γύρο «κοινωνικού διαλόγου» που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Με την κατάθεση των θέσεών του για την κοινωνική ασφάλιση, το ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν σήμερα πιστεύουν ή συμφωνούν με τη συνολική προοπτική που προβάλει, να συγκεντρωθούν στον αγώνα, να συσπειρωθούν άμεσα σε ενιαίο μέτωπο πάλης και να διεκδικήσουν τα ώριμα και αναγκαία αιτήματά τους».

Και ενώ η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, διαψεύδοντας όσα δημοσιεύματα αναφέρονται στα επικείμενα σχέδιά της, ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το χαρακτήρα και την ουσία των μέτρων που προτίθεται να πάρει. Σε χτεσινή συνέντευξή του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης υποστήριξε ότι η μελέτη του βρετανικού οίκου θα είναι στα χέρια της κυβέρνησης ύστερα από 5-10 ημέρες, έθεσε δε ως στόχο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης «να μην υπάρξει πρόβλημα στην εθνική οικονομία από τα σοβαρά ελλείμματα και δυσλειτουργίες του ασφαλιστικού συστήματος».

Σήμερα συνεδριάζει από το πρωί η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ με κύρια θέματα το ασφαλιστικό και την προετοιμασία του 30ού Συνεδρίου, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα και η μελέτη που για λογαριασμό της συνέταξε επιστημονική επιτροπή. Στην Ολομέλεια τα στελέχη της ΔΑΣ θα καταθέσουν την πρόταση του ΠΑΜΕ για την κοινωνική ασφάλιση και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν από το σώμα ν' αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με τη μορφή της απεργίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Κάλεσμα αγώνα για το Ασφαλιστικό
Περιοδείες και εξορμήσεις αντιπροσωπειών του ΚΚΕ σε εργασιακούς χώρους

Στη «μάχη» της ενημέρωσης των εργαζομένων για την κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης του υπάρχοντος κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος, έχουν ριχτεί οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας, προβάλλοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου δράσης για την υπεράσπιση και αναβάθμισή του. «Οπλισμένοι» με τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση, πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοστάσια και σε άλλους χώρους δουλιάς, συζητώντας με τους εργαζόμενους για τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προτείνοντας το μονόδρομο του αγώνα.

Περιοδείες σε εργασιακούς χώρους πραγματοποίησαν χτες αντιπροσωπείες του ΚΚΕ στη Λάρισα, στα πλαίσια των οποίων έγινε εξόρμηση του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», όπου δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ περιόδευσε στο αμαξοστάσιο του Δήμου Λάρισας, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ και στο εργοστάσιο «Ραπτέξ», όπου αναπτύχθηκε πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος.

Οι εργαζόμενοι, αρκετοί από τους οποίους έλεγαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο των κυβερνητικών σχεδίων, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη του ασφαλιστικού συστήματος. Πολλοί, δε, ήταν αυτοί που δήλωναν ότι θα δώσουν το «παρών» τους στο δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και άλλοι έλεγαν ότι «θα είναι άξιοι της μοίρα τους» αν δεν παλέψουν.

Στην περιοδεία που έγινε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Λάρισα, τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ συζήτησαν με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους κι άλλους ασφαλισμένους που ήταν εκεί, για την κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης του υπάρχοντος κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος και για τις προτάσεις διεξόδου του ΚΚΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, εξαιτίας της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα τα χρέη των εργοδοτών προς το ΙΚΑ φτάνουν τα 15 δισεκατομμύρια δραχμές. (Το ίδιο υψηλό είναι το ποσό των εργοδοτικών χρεών και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας, όπως στο Βόλο, που ανέρχονται στα 10 δισεκατομμύρια δραχμές).

Στις ομιλίες που έκανε στα πλαίσια των περιοδειών ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αποτελούν έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, που με αγώνα και θυσίες κατακτήθηκαν. Αναφερόμενος στον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα των μέτρων και αναλύοντας τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να βγουν στους δρόμους για να μην περάσουν και για να διεκδικήσουν κοινωνική ασφάλιση, δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.

Χτες, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Πατάκη, πραγματοποίησε περιοδεία στο υποκατάστημα του ΟΤΕ στη Λάρισα. Και εκεί αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για τις Θέσεις του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό. Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γιάννης Πατάκης τόνισε την αναγκαιότητα αντίστασης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στα κυβερνητικά σχέδια για την κοινωνική ασφάλιση, μέσα από τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους.

  • Την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των απόμαχων της δουλιάς καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ και ΤΑΤ Νομού Λάρισας, ύστερα από συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις τους με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη και τον Διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο. Τα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Σωματείων αφορούν, μεταξύ των άλλων, στην κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε η ΝΔ το 1990, στην επαναφορά των κατώτατων ορίων συντάξεων στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, στην απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από το χρηματιστήριο κ.ά.

Σε ανακοίνωσή τους τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ - ΤΑΤ επισημαίνουν ότι «οι συνταξιούχοι δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θ' αγωνιστούν, όπως έκαναν πάντα, για μια αξιοπρεπή διαβίωση και δε θα ανεχθούν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Ανταγωνίζονται σε δημαγωγικές υποσχέσεις

Συναγωνισμός για το ποιος... θα δώσει τα περισσότερα, χτες, σε ημερίδα της ΝΔ, για τον «κοινωνικό αποκλεισμό»

«Μπαλκόνι» προεκλογικής περιόδου θύμισε χτες η ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας για τον «κοινωνικό αποκλεισμό». Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εργασίας Τ.Γιαννίτσης -ήταν ένας από τους εισηγητές της ημερίδας - πλειοδότησαν σε φιλολαϊκές εξαγγελίες στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Για έναν «μόνιμο μηχανισμό αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων» που θα θεμελιώσει η ΝΔ, έκανε λόγο ο πρόεδρός της και πως πρέπει ν' αρχίσει η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ξεκινώντας - όπως είπε - από την καθιέρωση κατώτατης αγροτικής σύνταξης ύψους 60.000 δραχμών.

Από κοντά και ο υπουργός Εργασίας μίλησε για την εξασφάλιση ενός εισοδήματος 100-120 χιλιάδων δραχμών στους 500.000 περίπου φτωχότερους Ελληνες, το κόστος του οποίου το υπολόγισε στα 700-800 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως. Βέβαια και οι δύο έσπευσαν ταυτόχρονα - για να μη δημιουργούνται και παρεξηγήσεις - να δώσουν διευκρινίσεις όσον αφορά το ποιοι θα επωμιστούν το κόστος ενός τέτοιου μέτρου.

Ο Κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός αυτός, «δε θα επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα», ενώ ο Τ. Γιαννίτσης αναρωτήθηκε για τις δυνατότητες «χρηματοδότησης ενός τέτοιου συστήματος». Κατά τ' άλλα στην ημερίδα περίσσεψε η υποκρισία και των δύο κομμάτων για τους άνεργους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Γιατί είναι ακριβώς η πολιτική των δύο κομμάτων, που σε αγαστή συνεργασία μέσα και έξω από τη Βουλή, υπηρετώντας το στόχο της ΟΝΕ, έχει καταδικάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και άνεργους να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ εξασφαλίζοντας τα υπερκέρδη των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, με νόμους όπως για τις εργασιακές σχέσεις, παράλληλα ετοιμάζονται για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Στην ημερίδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ για την αντιμετώπιση του «κοινωνικού αποκλεισμού», αλλά και στην ίδια την ομιλία του προέδρου της, περίσσεψαν οι αναφορές και τα στοιχεία για την κακή μοίρα των πιο αδύνατων, αλλά βέβαια και οι «πονηρές» απόψεις πως «υπάρχουν φαινόμενα αυτοπεριθωριοποίησης κάποιων ομάδων του πληθυσμού», ή «τάσεις κοινωνικού αυτοαποκλεισμού» σε μια προσπάθεια να φορτώσουν στα ίδια τα θύματα, τις ευθύνες ενός συστήματος, που υπερασπίζονται και υπηρετούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ