Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Κάλεσμα αγώνα για το Ασφαλιστικό
Περιοδείες και εξορμήσεις αντιπροσωπειών του ΚΚΕ σε εργασιακούς χώρους

Στη «μάχη» της ενημέρωσης των εργαζομένων για την κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης του υπάρχοντος κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος, έχουν ριχτεί οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας, προβάλλοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου δράσης για την υπεράσπιση και αναβάθμισή του. «Οπλισμένοι» με τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση, πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοστάσια και σε άλλους χώρους δουλιάς, συζητώντας με τους εργαζόμενους για τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προτείνοντας το μονόδρομο του αγώνα.

Περιοδείες σε εργασιακούς χώρους πραγματοποίησαν χτες αντιπροσωπείες του ΚΚΕ στη Λάρισα, στα πλαίσια των οποίων έγινε εξόρμηση του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», όπου δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ περιόδευσε στο αμαξοστάσιο του Δήμου Λάρισας, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ και στο εργοστάσιο «Ραπτέξ», όπου αναπτύχθηκε πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος.

Οι εργαζόμενοι, αρκετοί από τους οποίους έλεγαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο των κυβερνητικών σχεδίων, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη του ασφαλιστικού συστήματος. Πολλοί, δε, ήταν αυτοί που δήλωναν ότι θα δώσουν το «παρών» τους στο δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Και άλλοι έλεγαν ότι «θα είναι άξιοι της μοίρα τους» αν δεν παλέψουν.

Στην περιοδεία που έγινε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Λάρισα, τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ συζήτησαν με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους κι άλλους ασφαλισμένους που ήταν εκεί, για την κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης του υπάρχοντος κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος και για τις προτάσεις διεξόδου του ΚΚΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, εξαιτίας της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα τα χρέη των εργοδοτών προς το ΙΚΑ φτάνουν τα 15 δισεκατομμύρια δραχμές. (Το ίδιο υψηλό είναι το ποσό των εργοδοτικών χρεών και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας, όπως στο Βόλο, που ανέρχονται στα 10 δισεκατομμύρια δραχμές).

Στις ομιλίες που έκανε στα πλαίσια των περιοδειών ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αποτελούν έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, που με αγώνα και θυσίες κατακτήθηκαν. Αναφερόμενος στον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα των μέτρων και αναλύοντας τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να βγουν στους δρόμους για να μην περάσουν και για να διεκδικήσουν κοινωνική ασφάλιση, δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.

Χτες, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Πατάκη, πραγματοποίησε περιοδεία στο υποκατάστημα του ΟΤΕ στη Λάρισα. Και εκεί αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για τις Θέσεις του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό. Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γιάννης Πατάκης τόνισε την αναγκαιότητα αντίστασης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στα κυβερνητικά σχέδια για την κοινωνική ασφάλιση, μέσα από τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους.

  • Την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των απόμαχων της δουλιάς καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ και ΤΑΤ Νομού Λάρισας, ύστερα από συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις τους με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη και τον Διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο. Τα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Σωματείων αφορούν, μεταξύ των άλλων, στην κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε η ΝΔ το 1990, στην επαναφορά των κατώτατων ορίων συντάξεων στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, στην απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από το χρηματιστήριο κ.ά.

Σε ανακοίνωσή τους τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ - ΤΑΤ επισημαίνουν ότι «οι συνταξιούχοι δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θ' αγωνιστούν, όπως έκαναν πάντα, για μια αξιοπρεπή διαβίωση και δε θα ανεχθούν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ