Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Εξαντλητικά τα ωράρια εργασίας

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα κρούουν οι ναυτεργάτες, που είναι ναυτολογημένοι στη πορθμειακή γραμμή της Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας. Σε επιστολή του Σωματείου Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τα ναυτεργατικά σωματεία και τους εισαγγελείς Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, αναφέρουν τα εξαντλητικά ωράρια μέχρι και 20 ώρες δουλιάς, που έχουν επιβάλλει οι ναυτιλιακές εταιρίες της γραμμής σε βάρος των πληρωμάτων των πλοίων και υπογραμμίζουν: «Ακόμα μια φορά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι με τέτοιες εργασιακές συνθήκες δεν υπάρχει ασφάλεια για το επιβατικό κοινό ούτε για τα πληρώματα και αυτό ας το κατανοήσουν όλοι οι αρμόδιοι πριν να είναι αργά»!

Από το ναυτεργατικό Σωματείο σημειώνεται ότι παραβιάζεται ακόμα και αυτό το 12ωρο απασχόλησης που υποτίθεται ότι ισχύει στα πλοία της γραμμής. Οι πλοιοκτήτες απασχολούν τα πληρώματα 365 μέρες, μέχρι και 14 ώρες την ημέρα, ενώ όταν απαιτούνται εργασίες συντήρησης πριν ή μετά τα δρομολόγια οι ώρες απασχόλησης φτάνουν τις 20 και η ανάπαυση περιορίζεται στις 2 ως 4 ώρες την ημέρα!

Οι ναυτεργάτες της γραμμής απαιτούν, από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, από την οποία καθορίζονται τα δρομολόγια, να προβλέψει επαρκή χρόνο ανάπαυσης. Στο ωράριο απασχόλησης να συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος προετοιμασίας και φόρτωσης του πλοίου που δεν μπορεί να είναι λιγότερος της μιας ώρας, οι πίνακες δρομολογίων να έχουν διάρκεια 30 ημερών, να αυξηθεί ο χρόνος των αφιξοαναχωρήσεων, καθώς το δίωρο που έχει προβλεφτεί δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιβατών από τις καθυστερήσεις και άλλα. «Από την πλευρά μας - τονίζεται - δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αν σύντομα δεν παρθούν μέτρα που έχουν σχέση με την ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ