Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Οργιο αυθαιρεσίας και εκβιασμών

Με τη βοήθεια της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, η εταιρία εκβιάζει τους εργαζόμενους, ενώ έχει επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα

Σε ένα όργιο τρομοκρατίας με τη στήριξη της δοτής πλειοψηφίας του Σωματείου επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της βιοτεχνίας έτοιμων ενδυμάτων «Μπιάνκα Παγγαίου ΑΒΕΕ» στην Καβάλα. Στόχος των μεθοδεύσεων να διασφαλίσουν τη «συναίνεση» εργαζομένων και φορέων για να νομιμοποιήσουν τις 76 παράνομες απολύσεις που πραγματοποίησαν μέσα στον περασμένο Οκτώβρη.

Στο πλαίσιο των νέων δημοκρατικών πρακτικών που εισάγονται το τελευταίο διάστημα από τις επιχειρήσεις, είδαμε λοιπόν και το εξής: Ονομαστική ψηφοφορία των εργαζομένων για το μέλλον τους και το μέλλον των απολυμένων συναδέλφων τους. Η δοτή πλειοψηφία της διοίκησης, που εκτελώντας εργοδοτικές εντολές καθαίρεσε την πρόεδρο του Σωματείου - είχε απολυθεί, αλλά η εταιρία αναγκάστηκε να την επαναπροσλάβει μετά τη θετική έκβαση της εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων - χτες προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

Εβαλε τους περίπου 350 εργαζόμενους που έχουν απομείνει στην επιχείρηση μετά τις ομαδικές απολύσεις, να αποφασίσουν ...«δημοκρατικά», μέσα από μια ιδιότυπη ονομαστική ψηφοφορία, και να απαντήσουν στο εκβιαστικό δίλημμα: «Δέχομαι να παραμείνουν οι 346 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και αποδοχές, δηλαδή 8ωρο και να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης» ή «Δέχομαι να επιστρέψουν οι 76 απολυόμενοι και να εργάζομαι με μειωμένο ωράριο και μειωμένες αποδοχές». Βέβαια είχαν και την εναλλακτική λύση του «δεν απαντώ». Δεν μπορούσαν όμως να ψηφίσουν, αν δεν έγραφαν στο ψηφοδέλτιο και το ονοματεπώνυμό τους. Γεγονός που κρίθηκε «αναγκαίο» στο όνομα της εγκυρότητας του αποτελέσματος. Μάλιστα τα ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν στο τέλος οι προϊστάμενοι των τμημάτων.

Και δυστυχώς κάτω από αυτό τον εκβιασμό και μπροστά στον κίνδυνο όσοι ψηφίσουν υπέρ της επαναπρόσληψης των απολυμένων να βρεθούν στο δρόμο, επικράτησε η άποψη πως «δε θα βάλω τα χεράκια μου να βγάλω τα ματάκια μου».

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πάντως, όταν μπορούν να μιλήσουν χωρίς να τους ακούσει το μακρύ αυτί της εργοδοσίας, δηλαδή οι δοτοί συνδικαλιστές, αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από ένα διαρκές όργιο τρομοκρατίας, εκφοβισμού και απειλών. Μέσα σε αυτό εντάσσεται και η απόφαση της εταιρίας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους - χωρίς να τους πληρώνει το μισό μεροκάματο όπως προβλέπει ο νόμος - για δύο συνεχόμενα 15ήμερα, από την 1η Μάρτη.

Και αναφέρουν πως η χτεσινή διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης είχε ένα και μόνο στόχο. Ενόψει του δικαστηρίου τον επόμενο Μάη, όπου θα κριθεί τελικά η νομιμότητα ή όχι των ομαδικών απολύσεων, η επιχείρηση θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι σύμφωνοι. Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να απορρίψει την προσφυγή της εταιρίας εναντίον της απόφασης με την οποία ο νομάρχης δεν ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολύσεις 800 λιμενεργατών μέσω Zoom (2022-03-23 00:00:00.0)
Η ΓΣΕΕ συνυπέγραψε την απελευθέρωση των απολύσεων (2014-02-21 00:00:00.0)
Γενική συνέλευση των εργαζομένων (2012-01-06 00:00:00.0)
Ετοιμάζει «λουκέτο» (2010-01-05 00:00:00.0)
Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες (2009-08-11 00:00:00.0)
Παρανομεί ανενόχλητα (2000-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ