Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις

Το πλαίσιο διεκδίκησης αφορά τη συλλογική σύμβαση εργασίας και νέες προσλήψεις

Αποψη των εγκαταστάσεων στα «ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Αποψη των εγκαταστάσεων στα «ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Δύο 24ωρες απεργίες, για σήμερα και την Πέμπτη (αν δεν ανασταλούν και πάλι), και έκτακτη γενική συνέλευση τη δεύτερη μέρα, στις 9 το πρωί, έχει προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας».

Τα αιτήματα των απεργιών παραμένουν ίδια με αυτά της απεργίας που είχε εξαγγελθεί την περασμένη Τρίτη 13 Φλεβάρη, την οποία, όμως, ανέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου. Αιτιολογικό, σύμφωνα και με ανακοίνωση, ήταν η δέσμευση της εταιρίας, ότι θα ξεκινήσει διάλογος για τον καθορισμό των μόνιμων θέσεων, με βάση τις ανάγκες του εργοστασίου. Δηλαδή, πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας και λήψη απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, υπάρχουν αιτήματα που έχουν υποβληθεί για την ικανοποίηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ωστόσο, άξιον ερωτηματικού είναι το πώς η διοίκηση του σωματείου ανέστειλε την προηγούμενη απεργία, χωρίς να πάρει καμία έγγραφη δέσμευση από την εταιρία, η οποία, όχι μόνο δε δέχεται την ικανοποίηση των αιτημάτων, αλλά στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη, όπως σημείωνε το σωματείο σε ανακοίνωση: «Η εργοδοσία με όλους τους εκπροσώπους της, με πρωτοφανή προκλητικότητα και θρασύτητα, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, μας δήλωσε ότι στους φούρνους, στους μύλους και στη βάρδια ηλεκτρολόγων - μηχανικών, όχι μόνο δε λείπει προσωπικό, αλλά περισσεύουν 20!!!».

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών κύκλων, η υπόθεση «μυρίζει», καθώς η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), ενώ, από τη μία, λέει «μεγάλα λόγια» περί επαγρύπνησης και αγωνιστικής ετοιμότητας, για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιλογές της πολυεθνικής «LAFARGE» (σημερινή ιδιοκτήτρια των «Τσιμέντων Χαλκίδας» και της ΑΓΕΤ), έχει αποδεχτεί σιωπηρά, τη διαδικασία συρρίκνωσης του προσωπικού, μέσω των λεγόμενων «οικειοθελών αποχωρήσεων», της συνταξιοδότησης χωρίς αναπλήρωση των κενών θέσεων και την επέκταση των εργολαβιών.

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η «Καλτσεστρούτσι» και η αγγλική «BLUE CIRCLE» εφάρμοσαν με «επιτυχία» αυτή την τακτική, χωρίς καμία αντίδραση από την πλευρά των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ των σωματείων της ΑΓΕΤ και των «Τσιμέντων Χαλκίδας».

Τώρα, με δεδομένο ότι η γαλλική πολυεθνική του καρτέλ του τσιμέντου επιδιώκει σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού - κάτι που έχει ήδη γνωστοποιήσει - οι συνδικαλιστές προσπαθούν να τα «μπαλώσουν» και να έχουν «το σκύλο χορτάτο και την πίτα άθιχτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ