ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Οργιο αυθαιρεσίας και εκβιασμών

Με τη βοήθεια της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, η εταιρία εκβιάζει τους εργαζόμενους, ενώ έχει επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα

Σε ένα όργιο τρομοκρατίας με τη στήριξη της δοτής πλειοψηφίας του Σωματείου επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της βιοτεχνίας έτοιμων ενδυμάτων «Μπιάνκα Παγγαίου ΑΒΕΕ» στην Καβάλα. Στόχος των μεθοδεύσεων να διασφαλίσουν τη «συναίνεση» εργαζομένων και φορέων για να νομιμοποιήσουν τις 76 παράνομες απολύσεις που πραγματοποίησαν μέσα στον περασμένο Οκτώβρη.

Στο πλαίσιο των νέων δημοκρατικών πρακτικών που εισάγονται το τελευταίο διάστημα από τις επιχειρήσεις, είδαμε λοιπόν και το εξής: Ονομαστική ψηφοφορία των εργαζομένων για το μέλλον τους και το μέλλον των απολυμένων συναδέλφων τους. Η δοτή πλειοψηφία της διοίκησης, που εκτελώντας εργοδοτικές εντολές καθαίρεσε την πρόεδρο του Σωματείου - είχε απολυθεί, αλλά η εταιρία αναγκάστηκε να την επαναπροσλάβει μετά τη θετική έκβαση της εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων - χτες προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

Εβαλε τους περίπου 350 εργαζόμενους που έχουν απομείνει στην επιχείρηση μετά τις ομαδικές απολύσεις, να αποφασίσουν ...«δημοκρατικά», μέσα από μια ιδιότυπη ονομαστική ψηφοφορία, και να απαντήσουν στο εκβιαστικό δίλημμα: «Δέχομαι να παραμείνουν οι 346 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και αποδοχές, δηλαδή 8ωρο και να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης» ή «Δέχομαι να επιστρέψουν οι 76 απολυόμενοι και να εργάζομαι με μειωμένο ωράριο και μειωμένες αποδοχές». Βέβαια είχαν και την εναλλακτική λύση του «δεν απαντώ». Δεν μπορούσαν όμως να ψηφίσουν, αν δεν έγραφαν στο ψηφοδέλτιο και το ονοματεπώνυμό τους. Γεγονός που κρίθηκε «αναγκαίο» στο όνομα της εγκυρότητας του αποτελέσματος. Μάλιστα τα ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν στο τέλος οι προϊστάμενοι των τμημάτων.

Και δυστυχώς κάτω από αυτό τον εκβιασμό και μπροστά στον κίνδυνο όσοι ψηφίσουν υπέρ της επαναπρόσληψης των απολυμένων να βρεθούν στο δρόμο, επικράτησε η άποψη πως «δε θα βάλω τα χεράκια μου να βγάλω τα ματάκια μου».

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πάντως, όταν μπορούν να μιλήσουν χωρίς να τους ακούσει το μακρύ αυτί της εργοδοσίας, δηλαδή οι δοτοί συνδικαλιστές, αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από ένα διαρκές όργιο τρομοκρατίας, εκφοβισμού και απειλών. Μέσα σε αυτό εντάσσεται και η απόφαση της εταιρίας να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους - χωρίς να τους πληρώνει το μισό μεροκάματο όπως προβλέπει ο νόμος - για δύο συνεχόμενα 15ήμερα, από την 1η Μάρτη.

Και αναφέρουν πως η χτεσινή διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης είχε ένα και μόνο στόχο. Ενόψει του δικαστηρίου τον επόμενο Μάη, όπου θα κριθεί τελικά η νομιμότητα ή όχι των ομαδικών απολύσεων, η επιχείρηση θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι σύμφωνοι. Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να απορρίψει την προσφυγή της εταιρίας εναντίον της απόφασης με την οποία ο νομάρχης δεν ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

«ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις

Το πλαίσιο διεκδίκησης αφορά τη συλλογική σύμβαση εργασίας και νέες προσλήψεις

Αποψη των εγκαταστάσεων στα «ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Αποψη των εγκαταστάσεων στα «ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ»
Δύο 24ωρες απεργίες, για σήμερα και την Πέμπτη (αν δεν ανασταλούν και πάλι), και έκτακτη γενική συνέλευση τη δεύτερη μέρα, στις 9 το πρωί, έχει προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων στα «Τσιμέντα Χαλκίδας».

Τα αιτήματα των απεργιών παραμένουν ίδια με αυτά της απεργίας που είχε εξαγγελθεί την περασμένη Τρίτη 13 Φλεβάρη, την οποία, όμως, ανέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου. Αιτιολογικό, σύμφωνα και με ανακοίνωση, ήταν η δέσμευση της εταιρίας, ότι θα ξεκινήσει διάλογος για τον καθορισμό των μόνιμων θέσεων, με βάση τις ανάγκες του εργοστασίου. Δηλαδή, πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας και λήψη απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, υπάρχουν αιτήματα που έχουν υποβληθεί για την ικανοποίηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ωστόσο, άξιον ερωτηματικού είναι το πώς η διοίκηση του σωματείου ανέστειλε την προηγούμενη απεργία, χωρίς να πάρει καμία έγγραφη δέσμευση από την εταιρία, η οποία, όχι μόνο δε δέχεται την ικανοποίηση των αιτημάτων, αλλά στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη, όπως σημείωνε το σωματείο σε ανακοίνωση: «Η εργοδοσία με όλους τους εκπροσώπους της, με πρωτοφανή προκλητικότητα και θρασύτητα, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, μας δήλωσε ότι στους φούρνους, στους μύλους και στη βάρδια ηλεκτρολόγων - μηχανικών, όχι μόνο δε λείπει προσωπικό, αλλά περισσεύουν 20!!!».

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών κύκλων, η υπόθεση «μυρίζει», καθώς η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), ενώ, από τη μία, λέει «μεγάλα λόγια» περί επαγρύπνησης και αγωνιστικής ετοιμότητας, για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιλογές της πολυεθνικής «LAFARGE» (σημερινή ιδιοκτήτρια των «Τσιμέντων Χαλκίδας» και της ΑΓΕΤ), έχει αποδεχτεί σιωπηρά, τη διαδικασία συρρίκνωσης του προσωπικού, μέσω των λεγόμενων «οικειοθελών αποχωρήσεων», της συνταξιοδότησης χωρίς αναπλήρωση των κενών θέσεων και την επέκταση των εργολαβιών.

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι η «Καλτσεστρούτσι» και η αγγλική «BLUE CIRCLE» εφάρμοσαν με «επιτυχία» αυτή την τακτική, χωρίς καμία αντίδραση από την πλευρά των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ των σωματείων της ΑΓΕΤ και των «Τσιμέντων Χαλκίδας».

Τώρα, με δεδομένο ότι η γαλλική πολυεθνική του καρτέλ του τσιμέντου επιδιώκει σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού - κάτι που έχει ήδη γνωστοποιήσει - οι συνδικαλιστές προσπαθούν να τα «μπαλώσουν» και να έχουν «το σκύλο χορτάτο και την πίτα άθιχτη».

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Τους χωρίζουν από τις οικογένειές τους!

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, απαγορεύεται η αναγραφή «προστατευόμενων μελών» στις πράσινες κάρτες και συνακόλουθα η δυνατότητα νόμιμης παραμονής τους στη χώρα

Δεν υπάρχουν για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην ελληνική επικράτεια... παιδιά και σύζυγοι μεταναστών. Με έγγραφο της προς τις περιφερειακές διευθύνσεις και τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ η διοίκηση του Οργανισμού ζητά να μην αναγράφονται στο εξής τα προστατευόμενα μέλη στην πράσινη κάρτα που ανανεώνεται κάθε χρόνο από τις σχετικές υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες παιδιά, σύζυγοι αλλά και ανήμποροι υπερήλικες θεωρούνται ότι ζουν παράνομα στη χώρα μας και κινδυνεύουν με απέλαση. Ακόμη, με την εφαρμογή της εγκυκλίου εδώ και δεκαπέντε μέρες, άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στις καθημερινές συναλλαγές των μεταναστών με τις υπηρεσίες. Αλλοδαποί που εργάζονται πέντε και δέκα χρόνια στην Ελλάδα, δεν μπορούν να εισπράξουν το οικογενειακό επίδομα που έπαιρναν κανονικά τα προηγούμενα χρόνια γιατί απλά στην πράσινη κάρτα δεν εμφανίζεται να υπάρχει (όταν υπάρχει) οικογένεια. Επίσης, κανένας από τους ξένους εργαζόμενους που έλαβε πρόσφατα την κάρτα δεν μπορεί να ταξιδέψει με την οικογένεια του γιατί στην επιστροφή η είσοδος στη χώρα θα επιτραπεί μόνο στην ίδιο.

Πολλοί από τους μετανάστες καταφεύγουν τις τελευταίες μέρες σε δικηγορικά γραφεία, διεκδικώντας μια σειρά δικαιώματά τους που αφαιρούνται με την εφαρμογή της εγκυκλίου, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη πενιχρό βαλάντιό τους.

Το έγγραφο που έχει σταλεί στις 30-1-2001 από τη διεύθυνση Απασχόλησης της Διοίκησης του ΟΑΕΔ και έχει αριθμό πρωτοκόλλου Β103556 αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν σχετικού ερωτήματός μας, σας γνωρίζουμε ως έχει τη με αριθμό 30052/19-1-2001 απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό και όπως αναλυτικά έχουμε αναφερθεί στο έγγραφό μας 31195/15-12-00, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει για τους κατόχους Πράσινης Κάρτας με ισχύ μέχρι πέντε ετών δικαιώματα των μελών της οικογενείας τους για την είσοδο στη χώρα. Ο όρος «προστατευόμενα μέλη» δεν υπάρχει στην κείμενη νομοθεσία και η ασάφειά του μπορεί να δημιουργεί παρερμηνείες.

Συνεπώς δεν υφίσταται θέμα αναγραφής «προστατευόμενων μελών» στις Πράσινες Κάρτες.

Παρακαλούμε για την απόλυτη εφαρμογή των ανωτέρω στις χορηγούμενες στο εξής Βεβαιώσεις Ανανέωσης (παλαιού τύπου Β` ή νεότερου τύπου, πλαστικοποιημένου) καθώς επίσης και στις χορηγούμενες στο εξής Πράσινες Κάρτες (Ανανεωμένες ή πρώτες Πράσινες Κάρτες)

Στην περίπτωση που κάποιο από τα ανωτέρω έγγραφα έχει εκδοθεί με αναγραφόμενα σ' αυτό μέλη, αλλά δεν έχει επιδοθεί στον δικαιούχο του, παρακαλούμε για την καταστροφή του και την επανέκδοσή του σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σχετικό έγγραφό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Για σκλήρυνση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους μετανάστες κάνει λόγο ο δικηγόρος και μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Χρ. Μπακέλας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εγκύκλιος έρχεται την ώρα που γίνεται μεγάλη κουβέντα για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. «Πολλοί έχουν κριθεί ήδη σαν προστατευόμενα μέλη και γεννώνται πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου εγγράφου μάλιστα δυόμισι χρόνια μετά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τους μετανάστες. Σημειώνουμε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί μια κοινωνική πραγματικότητα και έρχεται μια εγκύκλιος του διοικητή του ΟΑΕΔ να την ανατρέψει», σημειώνει ο Χρ. Μπακέλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ