ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση
  • Οι όποιες ελαφρύνσεις προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο, αναπληρώνονται στο πολλαπλάσιο από τις νέες αντικειμενικές αξίες
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης είπε ότι παραμένει η φορομπηχτική πολιτική και κατήγγειλε το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», που προωθείται με τροπολογία στο νομοσχέδιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ψευδεπίγραφο είναι το νομοσχέδιο με τίτλο «ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου» των ακινήτων, που συζητείται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού από τη συνολική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν προκύπτουν ελαφρύνσεις, αλλά, αντίθετα, σοβαρές επιβαρύνσεις.

Ετσι, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις θα κοστίσουν στο κράτος 46 δισ. δρχ., με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ακόμα και κατά 66% σε ορισμένους δήμους, θα επέλθει σοβαρότατη επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

Στο νομοσχέδιο αυτό, επέλεξε η κυβέρνηση να βάλει και τη νομοθετική ταφόπλακα στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», αφού με τροπολογία θα επιτρέπεται η ιδιωτικοποίησή της και σε ποσοστό πάνω από 51%.

Την πολιτική αυτή του ξεπουλήματος κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να απαξιώσει την «Ολυμπιακή» και στη συνέχεια να την πουλήσει. Ετσι, με την πολιτική της, συσσώρευσε χρέη στην εταιρία, χωρίς, μάλιστα, να λογοδοτήσει κανένας ακόμα και σε προκλητικές ενέργειες, όπως η διοίκηση των Βρετανών.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με διάφορα τεχνάσματα κάνει το μαύρο άσπρο και προσπαθεί να εμφανίσει ελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων, την ίδια στιγμή, που, με τις επικείμενες αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα, θα υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση.

Για το ΚΚΕ, είπε, το ζήτημα της κατοικίας συνδέεται με την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία κάνει ακριβό το εμπόρευμα της γης και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις των τιμών των πρώτων υλών, διευκολύνει την ασυδοσία των κατασκευαστικών εταιριών και επιτρέπει τον αυθαίρετο προσδιορισμό των τιμών στα ακίνητα. Το θέμα, τόνισε, της εξασφάλισης κατοικίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα θα μπορούσε να λυθεί μέσα από μία ουσιαστική πολιτική στήριξης της λαϊκής στέγης, κάτι, όμως, που απουσιάζει από τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Οσο για τον ισχυρισμό ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα, ο Α. Τζέκης τόνισε ότι το δημογραφικό είναι απόρροια συγκεκριμένης πολιτικής και εξαρτάται από την ανεργία, τη λιτότητα και την έλλειψη κοινωνικών πόρων. Μπορεί δε να λυθεί μόνο με μία συνολική πολιτική και όχι μέσα από άρθρα ενός νομοσχεδίου, όπως το συζητούμενο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε, επίσης, την αύξηση της τιμής της βενζίνης, που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, ενώ για τις ρυθμίσεις που αφορούν το Χρηματιστήριο είπε ότι θα εγκλωβίσουν ακόμα περισσότερο τους ήδη εγκλωβισμένους και θα βοηθήσουν τους μεγαλοσχήμονες να κερδίσουν ακόμα περισσότερα.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εισηγητές της ΝΔ και του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφο και πλασματικό νομοσχέδιο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο επιφέρει ουσιαστικές ελαφρύνσεις και είπε ότι δεν πρέπει αυτές να συγχέονται με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αφού πρόκειται για δύο θέματα, που είναι «άσχετα μεταξύ τους».

Το «Σπατόσημο»

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, αναμένεται να αυξηθεί η επιβάρυνση των επιβατών από το γνωστό «Σπατόσημο».

Προβλέπεται ότι μειώνεται από το 12ο στο 5ο έτος η ηλικία των επιβατών που αναχωρούν από ελληνικούς αερολιμένες, πάνω από την οποία επιβάλλεται το «Σπατόσημο», του οποίου η επίσημη ονομασία είναι το κομψό «τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αερολιμένων». Επίσης, ανακαθορίζεται το ύψος του «Σπατόσημου» σε 12 ευρώ για επιβάτες με τελικό προορισμό χώρες - μέλη της ΕΕ και σε 22 ευρώ για επιβάτες με τελικό προορισμό χώρες εκτός ΕΕ.

Δεν αποκλείεται και περαιτέρω αύξηση του «Σπατόσημου», αφού η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία, κάνει λόγο για «ενδεχόμενη αύξηση εσόδων από την αναπροσαρμογή του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των αεροδρομίων».

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Στις 15 Μάρτη συζητείται η υπόθεση της παραγραφής

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσπαθεί να μπλοκάρει το νόμο, με τον οποίο παραγράφτηκαν από τη Βουλή τα... αδικήματα των αγροτών, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου της υπόθεσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς προσδιορίστηκε η ημερομηνία για τις 15 Μάρτη.

Αρειος Πάγος και κυβέρνηση θέλουν τους αγρότες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αφού δε δίνεται ένα τέλος στο θέμα με την παραγραφή των «αδικημάτων» των αγροτών που... διέπραξαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων από το 1995 μέχρι το 1997 (Οι αγρότες κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών κλπ.).

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με δύο αποφάσεις του (162 και 163/2001) ομόφωνα παρέπεμψε την υπόθεση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, λόγω μείζονος σημασίας. Θα κριθεί, δηλαδή, αν το άρθρο 24 του νόμου 2721/1999 αντίκειται ή όχι στο άρθρο 47 του Συντάγματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η γνωμοδοτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματική την παραγραφή των αδικημάτων, με το σκεπτικό ότι υποκρύπτει κεκαλυμμένη αμνηστία και αυτή δίνεται μόνο σε πολιτικά αδικήματα και όχι σε ποινικά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την περίοδο των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, όταν διά στόματος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου μιλούσε για «γαϊδουρινή συμπεριφορά» εκ μέρους των αγροτών και επικαλούνταν ακόμη και το φρικιαστικό «ιδιώνυμο» του Ελ. Βενιζέλου, ουσιαστικά άναβε το «πράσινο φως» για διώξεις των αγροτών. Στη συνέχεια κάτω από τη γενική κατακραυγή αναδιπλώθηκε και ψήφισε το νόμο 2721/1999 για παραγραφή των.. αδικημάτων των αγροτών.

Ωστόσο, η ουσία είναι ότι ποινικοποιήθηκαν οι αγώνες των αγροτών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται καθημερινά οι αγρότες στα δικαστήρια και τις περισσότερες φορές να τους επιβάλλονται βαρύτατες ποινές. Πρόσφατα καταδικάστηκαν 84 αγρότες του Αιγίου με ποινές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν και τις 100 μέρες φυλάκισης.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εκτός από τη συνταγματικότητα του άρθρου 24 του νόμου του 1999 καλείται να κρίνει και αν μπορούν τα δικαστήρια κατά τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, να κρίνουν και τη σκοπιμότητα των ρυθμίσεων του κοινού νομοθέτη.

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή» για την ΕΑΒ

Την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος κατά τη χτεσινή τελετή κοπής της πίτας της ΕΑΒ στην Τανάγρα, αναφέροντας ότι τώρα θα τεθεί σε άλλη βάση.

«Το ερώτημα, είπε, είναι, πώς θα πάμε για να εξασφαλίσουμε με υγιή και επωφελή για την εταιρία και την ελληνική άμυνα, αλλά και αποτελεσματικό, τρόπο, τον στρατηγικό επενδυτή». Για να διαπιστώσει: «Η πορεία που ακολουθήθηκε δεν οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως, δεν ανατρέπει τη στρατηγική επιλογή, που πρέπει εμείς να κάνουμε ως αμυντική βιομηχανία, για να διεκδικήσουμε πλέον κατάλληλο στρατηγικό επενδυτή. Μόνο, που τώρα πια, είναι διαφορετικοί οι όροι. Οι όροι, βάσει των οποίων έγινε η διερεύνηση του στρατηγικού επενδυτή στη χρονιά που πέρασε, έχουν λήξει. Πέρασαν ανεπιστρεπτί, δεν μπορούμε στην ίδια βάση να ξαναπάμε. Χρειαζόμαστε τώρα, μια πορεία ενδυνάμωσης της ΕΑΒ, με τον πλέον σύγχρονο και αποφασιστικό τρόπο».

Κατά τα άλλα διαπίστωσε «καθυστερήσεις και αδυναμίες» στα τέσσερα μεγάλα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στην ΕΑΒ, αντισταθμιστικά οφέλη και συμπαραγωγή στα F16 και τα MIRAZE 2000 και 2000-5. Επίσης μίλησε για συμμετοχή της ΕΑΒ στα προγράμματα τηλεπικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων και στα δορυφορικά προγράμματα.

Σχετικά με το νέο μαχητικό «Γιουροφάιτερ» είπε ότι «είναι δεδομένη μέσα στη χρονιά η υλοποίηση της σύμβασης, που ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε ένα τέταρτης γενιάς μαχητικό αεροπλάνο διπλού ρόλου και που από το 2006 μέχρι το 2010 θα γίνει η παράδοσή του». Για τη σύμβαση αυτή, που όπως ανέφερε έφτασε στην τελική της φάση, «εξασφαλίζεται πλήρης γραμμή συναρμολόγησης του αεροσκάφους τέταρτης γενιάς στην Ελλάδα, στην ΕΑΒ, εδώ, όπως και στις άλλες τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ. Ετσι ώστε η Ελλάδα, πραγματικά, ως συμμετέχουσα χώρα, να έχει πλήρη γραμμή συμπαραγωγής, συναρμολόγησης και ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου μαχητικού αεροσκάφους».

Ορισμένες σκέψεις για το Μέτωπο του Πολιτισμού

Το καμπανάκι έχει χτυπήσει από καιρό. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς κυριαρχούν. Η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία βάζουν καθημερινά τη σφραγίδα τους. Η πολιτιστική ατμόσφαιρα εκπέμπει την κάθε είδους δυσωδία της άρχουσας τάξης. Εκπέμπει πολυποίκιλα τη σήψη του καπιταλιστικού συστήματος. Η κραυγή ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ακούγεται πιο συχνά, από περισσότερο κόσμο. Είναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν σήμερα για τον πολιτισμό, για τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό.

Οσο, όμως, αφήνουμε την άρχουσα τάξη και τους κάθε λογής πολιτικούς υπηρέτες της να χειρίζονται «αποκλειστικά» τα ζητήματα του πολιτισμού, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει. Πολύ σωστά το πρόσφατο - 16ο Συνέδριο - του ΚΚΕ, μεταξύ των άλλων άμεσων, συγκεκριμένων καθηκόντων που ιεράρχησε, ως το επόμενο Συνέδριο, είναι και τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό. Στη σχετική, λοιπόν, απόφαση αναφέρεται ότι χρειάζεται: κινητοποίηση δυνάμεων, δημιουργών της Τέχνης και του Πολιτισμού, ενάντια στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τον κοσμοπολιτισμό, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, ώστε να αρχίσει να αλλάζει η πνευματική, πολιτιστική ατμόσφαιρα στον τόπο μας και να καλλιεργηθεί η αυτοπεποίθηση του λαού για τη δύναμή του.

Τα ζητήματα, λοιπόν, του πολιτισμού να μας απασχολήσουν όλους. Οχι μόνο κάποιους «ειδικούς». Είναι ανάγκη ν' αποτελέσουν συστατικό και μόνιμο στοιχείο της δουλιάς μας. Ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο κάποιων πολιτιστικών φορέων, κινηματογραφικών λεσχών, συλλόγων φίλων του βιβλίου, της διάδοσης παραδοσιακών χορών κλπ. Το Εργατικό Σωματείο, το Εργατικό Κέντρο, ο Αγροτικός Σύλλογος, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια εκπαιδευτική κοινότητα, κάθε μαζικός φορέας, δεν μπορεί ν' αδιαφορεί για τα όσα σχετικά συντελούνται γύρω μας. Κανείς μας σήμερα δεν πρέπει να... σφυρίζει αδιάφορα! Ετσι όπως προβάλλεται στις μέρες μας ο πολιτισμός, καλλιεργεί την παθητικοποίηση και την ανθρώπινη απομόνωση, ενώ θα έπρεπε να συνδέει και να κοινωνικοποιεί τους ανθρώπους.

Είναι ευνόητο ότι χρειάζεται πολλή και ουσιαστική δουλιά. Από τώρα. Απαιτείται αγώνας, πάλη. Κι επειδή γνωρίζουμε: Παλεύει όποιος πιστεύει - πιστεύει όποιος γνωρίζει και γνωρίζει όποιος διαβάζει -όποιος μελετά... Είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τη σπουδαιότητα, τη σημασία του πολιτισμού στο πεδίο της ταξικής πάλης.

Σαν έννοια οπολιτισμός είναιτο σύνολο των υλικών και πνευματικών αξιών που δημιουργήθηκαν από την ανθρωπότητα σ' όλη την ιστορία της και που εκφράζονται συγκεκριμένα και διαφορετικά βεβαίως σε κάθε κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό, στον οποίο επίσης είναι συγκεκριμένος ο κυρίαρχος τρόπος ζωής.

Αντικειμενικά, λοιπόν, οι κοινωνικές αντιθέσεις εμφανίζονται στις ταξικές κοινωνίες και στο εποικοδόμημα, σαν πολιτιστικές - ιδεολογικές αντιθέσεις. Γίνεται έτσι ο πολιτισμός ένα πεδίο σκληρής ταξικής πάλης ανάμεσα στην ιδεολογία της άρχουσας τάξης και στην ιδεολογία της εργατικής τάξης. Κατά συνέπεια ο πολιτισμός δεν είναι ενιαίος. Κάθε τάξη δημιουργεί τα στοιχεία του δικού της πολιτισμού. Μέσα σε κάθε έθνος υπάρχουν δύο έθνη, μέσα σε κάθε πολιτισμό υπάρχουν δύο εθνικοί πολιτισμοί. Σχετικά μ' αυτό ο ΛΕΝΙΝ έγραφε: «Σε κάθε εθνικό πολιτισμό, υπάρχουν, έστω και μη ανεπτυγμένα, στοιχεία δημοκρατικού και σοσιαλιστικού πολιτισμού, γιατί σε κάθε έθνος υπήρχε εργαζόμενη και εκμεταλλευόμενη μάζα, οι συνθήκες ζωής της οποίας αναπόφευκτα δημιουργούν ιδεολογία δημοκρατική και σοσιαλιστική.

Αλλά σε κάθε έθνος υπάρχει επίσης πολιτισμός αστικός - και στην πλειοψηφία αντιδραστικός και κληρικός - συνάμα δε όχι με τη μορφή στοιχείων, αλλά με τη μορφή κυρίαρχου πολιτισμού». («Απαντα» τόμ. 24 σελ. 120-121).

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να τονίσουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο η αποτύπωση των ανθρώπινων σκέψεων στα βιβλία ή τα έργα τέχνης. Μας ενδιαφέρει, για παράδειγμα: Πώς ζουν οι πλατιές μάζες των εργαζομένων, πώς διαπλάθεται η προσωπικότητά τους, πάνω σε τι πρότυπα συμπεριφοράς, μέσα στη διαδικασία της εργασίας ή έξω απ' αυτήν. Επιπλέον, μας ενδιαφέρει η δημιουργία της επαναστατικής προσωπικότητας του εργαζόμενου. Δεν πρέπει ακόμα να αγνοούμε ότι το καπιταλιστικό σύστημα θέλει να παράγει μια παθητική, αποξενωμένη προσωπικότητα, που θα το υπηρετεί συνειδητά ή ασυνείδητα. Χρησιμοποιείται γι' αυτό το σκοπό και ο πολιτισμός από την άρχουσα τάξη και τον ιμπεριαλισμό.

Τα κύρια χαρακτηριστικά, οι βασικότερες ιδεολογικές τάσεις της μαζικής κουλτούρας του ιμπεριαλισμού είναι: Ο ατομικισμός, το φετίχ του χρήματος και το κυνήγι του «εύκολου» κέρδους, η κατάχτηση της προσωπικής επιτυχίας σε βάρος άλλων, η καταξίωση και η υιοθέτηση του «νόμου της ζούγκλας». Ακόμα η ηρωοποίηση της βίας, του εγκλήματος, της οφθαλμοπορνείας και του τηλεφωνικού... έρωτα, της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της χυδαιολογίας. Φυσικά, δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο αντικομμουνισμός με τη μορφή της αμφισβήτησης και συκοφάντησης των ιδεών του σοσιαλισμού, αλλά και η περιφρόνηση της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, γενικά των αξιών τους. Στη νεολαία, προβάλλονται ιδιαίτερα ο ανορθολογισμός και ο μυστικισμός σαν τρόπος προσέγγισης της ζωής, η διάδοση των ναρκωτικών, η αντιπάθεια στη λογική και στην οργανωμένη ζωή.

Στα παραπάνω έρχεται και η ίδια η κυβέρνηση να βάλει το δικό της το... χεράκι! Με όλη την πολιτική της ενθαρρύνει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση. Στηρίζει τη χρηματοδότηση του πολιτισμού ολοένα και πιο πολύ στα έσοδα του κρατικού τζόγου και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μετρήστε για παράδειγμα πόσα τυχερά παιχνίδια κυκλοφορούν (!!!) και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα.

Δημιουργεί έτσι μια παρακμιακή ατμόσφαιρα, στα πλαίσια της οποίας καλλιεργείται επίμονα και συστηματικά η προσμονή ότι όλα τα προβλήματα κάποιου είναι δυνατόν να τα λύσει κάποιο «μαγικό χαρτάκι». Οπως είναι γνωστό, στο χορό αυτό του τζόγου συμμετέχουν ολοένα και πιο πολλοί, όπως για παράδειγμα αρκετά ραδιοτηλεοπτικά παιχνίδια και εφημερίδες.

Αυτός είναι, σε γενικές γραμμές, ο κυρίαρχος, ο αστικός πολιτισμός στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα. Στον τομέα αυτό πρέπει να πούμε ότι η άρχουσα τάξη κάνει καλά τη δουλιά της. Καθήκον μας είναι να κάνουμε και μεις τη δική μας. Σίγουρα η ανατροπή της κυριαρχίας του πολιτισμού της αστικής τάξης βρίσκεται στη σοσιαλιστική προοπτική. Ομως ο πολιτισμός και σήμερα μπορεί και πρέπει να γίνει πεδίο έντονης αναμέτρησης ανάμεσα στις συντηρητικές και αντιδραστικές ιδέες και πολιτικές και τις προοδευτικές απόψεις για τον πολιτισμό. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Μπορεί να γίνει πεδίο αναμέτρησης ανάμεσα στις ιδέες του ατομικισμού και του συντηρητισμού, από τη μια πλευρά, και στις ιδέες της θυσίας, του αγώνα, της προόδου, της ειρήνης και της ανεξαρτησίας, από την άλλη.


Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματίζουν οι ενταξιακές διαδικασίες

Η Κύπρος δε θα βρεθεί μπροστά σε διλήμματα, όταν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και το Κυπριακό δε θα έχει μέχρι τότε επιλυθεί, αλλά θα βρεθούμε ενδεχομένως ενώπιον κινδύνων.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη και συμβούλου του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες, ο οποίος ανέφερε πως «θα αντιμετωπίσουμε κίνδυνο και όχι δίλημμα».

Εξηγώντας τη θέση του αυτή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Αλέκος Μαρκίδης ανέφερε πως «μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια να γίνει μια ιδιαίτερη κατασκευή για την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία να μην ανταποκρίνεται με το δεδομένο στο διεθνές δίκαιο της αναγνωρίσεως της μιας ενιαίας κυπριακής διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τεθεί αυτό υπόψη, «δεν έχει έρθει σ' εμάς οποιαδήποτε ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε πως θα πρέπει «να τα λαμβάνουμε όλα υπόψη μας».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως για την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ η φόρμουλα είναι σαφής: «Εισέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν εισέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση μόνο με το ελεύθερο τμήμα της επικράτειάς της. Εισέρχεται ως αναγνωρίζεται».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, σημειώνοντας πως «πολλές φορές με τα διαδικαστικά αρχίζουν στρεβλώσεις ουσίας που είναι επικίνδυνες».

Τουρκοκυπριακό σεμινάριο στο Λονδίνο

Το Κυπριακό συζητήθηκε σε σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, με συμμετοχή Τούρκων και Αγγλων ομιλητών.

Τις εργασίες του σεμιναρίου παρακολούθησε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, και ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και σύμβουλος του Ντενκτάς επί συνταγματικών θεμάτων Μουμτάζ Σοϊσάλ είπε ότι η λύση του Κυπριακού δυσχεραίνεται, επειδή το πρόβλημα προωθείται σε άλλα βήματα και επειδή, όπως ισχυρίστηκε, οι Ελληνοκύπριοι στοχεύουν, ώστε να επανενωθούν οι δυο κοινότητες και να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο σεμινάριο μίλησε και ο λεγόμενος υφυπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οσμάν Ερτού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η αποχώρηση του Ντενκτάς από το τραπέζι των συνομιλιών δε θα πρέπει να θεωρείται εγκατάλειψη των συνομιλιών, αλλά προσπάθεια για να συνεχιστεί ο διάλογος πάνω σε σωστή βάση, προσθέτοντας ότι η συνομοσπονδιακή λύση θα εξυπηρετήσει δήθεν την επανένωση της Κύπρου.

Υποστήριξε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αρχίσει χωριστές συνομιλίες με αμφότερες τις πλευρές, κατά την έκφρασή του, είτε να περιμένει τη λύση του προβλήματος.

Αναβλήθηκε η δίκη του Π. Τσιακούρμα

Για δεκαπέντε μέρες αναβλήθηκε η έναρξη της δίκης-παρωδίας του Πανίκου Τσιακούρμα, που απήχθη και κρατείται από το καθεστώς Ντενκτάς από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ψευτοδικαστήριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αποφάσισε την παραπομπή του Πανίκου σε λεγόμενο Κακουργιοδικείο, σε δεκαπέντε μέρες.

Την περασμένη εβδομάδα είχε ολοκληρωθεί η λεγόμενη προανάκριση στο ίδιο ψευτοδικαστήριο.

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 18.10 την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», με θέμα την τελευταία επίθεση στο Ιράκ.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις», με θέμα την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ