ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντατικοί βομβαρδισμοί στις ανατολικές περιοχές

Από τους τελευταίους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού στην Γκορλόφκα
Από τους τελευταίους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού στην Γκορλόφκα
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ακόμα πιο εντατικά συνεχίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που όλα δείχνουν ότι κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα τη σύγκρουση με τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οπως καταγγέλλουν οι αρχές αυτών των θυλάκων των δύο επαρχιών που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, το Σαββατοκύριακο μόνο έπεσαν πάνω από 660 βόμβες από συστοιχίες πυροβολικού και άρματα μάχης, με αποτέλεσμα ένας άμαχος να σκοτωθεί στην πόλη Γκορλόφκα, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Η συγκεκριμένη πόλη είναι αυτή που έχει χτυπηθεί περισσότερο, ενώ οι αρχές της έδωσαν χτες στοιχεία, κάνοντας λόγο για 164 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες άμαχους από τις αρχές του Γενάρη φέτος.

Σε μάχες, επίσης, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 16. Ενώ οι πολιτοφύλακες αναφέρουν την καταστροφή 2 τανκς και 2 ακόμα στρατιωτικών οχημάτων των ουκρανικών δυνάμεων, όπου σκοτώθηκαν 7 στρατιώτες.

Η επιδείνωση της κατάστασης έρχεται μετά την αποτυχία την προηγούμενη βδομάδα της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ να βρεθεί μια συμφωνία για την απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή της αντιπαράθεσης, όπως προέβλεπε η συμφωνία εκεχειρίας του Φλεβάρη του 2015, που όμως συνεχώς παραβιάζεται. Πάντως, η ουκρανική πλευρά διαρρέει ότι είναι πιθανή μια νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι κυβέρνησης του Κιέβου, πολιτοφύλακες, Ρωσίας και Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) στις 26 Αυγούστου. Ωστόσο, την εξελισσόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία πληρώνει καθημερινά με το αίμα του ο ουκρανικός λαός. Πρόκειται για μια ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, αφού οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στήριξαν και στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση που αιματοκυλάει το λαό, ενώ και η καπιταλιστική Ρωσία διεκδικεί τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Χτες, επίσης, από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον ομόλογό του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Πάβελ Κλίμκιν, σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. Η ρωσική πλευρά φέρεται να έδωσε έμφαση στην ανάγκη απευθείας διαλόγου των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση του Κιέβου, ενώ η ουκρανική πλευρά φέρεται να ζήτησε αντιμετώπιση των λεγόμενων ανθρωπιστικών ζητημάτων.

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Παίζει το «χαρτί» της ξενοφοβίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το χιλιοπαιγμένο «χαρτί» της ξενοφοβίας και των συνεπειών της αθρόας μετανάστευσης που προκαλούν οι συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Αφρική ή τη Μέση Ανατολή στις οποίες συμμετέχει και η Βρετανία, έπαιξε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ. Δήλωσε ότι οι μετανάστες από την Αφρική «απειλούν το βιοτικό επίπεδο της ΕΕ και την κοινωνική της δομή», υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να δεχτεί τους εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν μια νέα ζωή».

Ο Χάμοντ αναφερόταν σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Σιγκαπούρη, με αφορμή τις μαζικές προσπάθειες προσφύγων, που εγκαταλείπουν τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην ΕΕ, εκ των οποίων κάποιοι επιδιώκουν να περάσουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης από τη Γαλλία. «Πρέπει να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ουσιαστικά, καθιστώντας δυνατό να επιστρέψουν αυτοί που δε δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο πίσω στις χώρες προέλευσής τους» είπε ο Χάμοντ στην τηλεόραση του BBC.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Προκριματικές προεδρικές εκλογές χειραγώγησης του λαού

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη προεδρικών υποψηφίων στα βασικά αστικά κόμματα έγιναν την Κυριακή στην Αργεντινή. Σε αυτή την - υποτίθεται - συμμετοχική διαδικασία, οι ψηφοφόροι ανεξαρτήτως κόμματος μπορούσαν να ψηφίσουν και πολιτικούς από άλλα κόμματα.

Από το κυβερνών κόμμα της Κριστίνα Κίρσνερ (η ίδια δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφια), το κλασικό «Περονικό» κόμμα και τον εκλογικό συνδυασμό «Μέτωπο για τη νίκη», μοναδικός υποψήφιος εμφανίζεται ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπουένος Αϊρες, Ντανιέλ Σιόλι. ο Σιόλι συγκέντρωσε σχεδόν 38% των ψήφων όσων πήγαν στις κάλπες. Από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και την εκλογική συνεργασία «Αλλάζουμε» (που προβάλλεται ως άλλη αστική εναλλακτική στην αστική διαχείριση Κίρσνερ), 3 υποψήφιοι αναμετρήθηκαν και ο τέως κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Μαουρίσιο Μάκρι, έλαβε το 30,01% στο σύνολο (80,71% στο συνδυασμό με τους συνυποψηφίους του, ο Ερνέστο Σανς 11,49% και η Ελίσα Καρίο 7,79%). Ο περονιστής Σέρχιο Μάσα που διαφοροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από την πολιτική της Κίρσνερ και σχημάτισε την εκλογική συνεργασία «Ενωμένοι για την Αργεντινή», πήρε στο σύνολο 21% (στο εσωτερικό του συνδυασμού 68,9%).

Αυτοί οι τρεις, Σιόλι, Μάκρι και Μάσα, είναι οι αστοί πολιτικοί που στις προεδρικές εκλογές στις 25 Οκτώβρη θα είναι οι βασικοί αντίπαλοι στη χειραγώγηση του λαού, για την καπιταλιστική ανάπτυξη που δήθεν θα φέρει ευημερία και στα λαϊκά στρώματα. Η χτεσινή ενδεικτική ψηφοφορία, κατά τους αναλυτές, δείχνει τις βασικές τάσεις του εκλογικού σώματος, ωστόσο δεν έγινε γνωστό πόσοι άνθρωποι πραγματικά συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία, που αποτελεί ουσιαστικά μέρος του εγκλωβισμού του λαού στις εκλογικές αυταπάτες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ευθύνες στο Πακιστάν για επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ευθύνες στο Πακιστάν επέρριψε χτες ο Αφγανός Πρόεδρος, Ασράφ Γάνι, για το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που εξαπολύουν Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, αλλά και σε βόρειες επαρχίες της χώρας, σε μία προσπάθεια των τελευταίων να δείξουν ότι παραμένουν «μάχιμοι», μετά το θάνατο του αρχηγού τους, μουλά Μουχάμαντ Ομάρ, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Αφγανός Πρόεδρος, μιλώντας χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις, που εξαπολύονταν από την Παρασκευή ως χτες, με συνέπεια το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, «δείχνουν πως τα στρατόπεδα εκπαίδευσης βομβιστών αυτοκτονίας και τα εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών παραμένουν ενεργά όσο ποτέ στο Πακιστάν». Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι τηλεφώνησε την Κυριακή στον Πακιστανό πρωθυπουργό Νουάζ Σαρίφ, καλώντας τον να του πει «τι θα έκανε εάν συνέβαινε στο Ισλαμαμπάντ ό,τι συνέβη την Παρασκευή στην Καμπούλ (σ.σ. τριπλή βομβιστική επίθεση Ταλιμπάν με 65 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες) και οι δράστες ήταν Αφγανοί». Και ο Αφγανός Πρόεδρος σημείωσε: «Ελπίζαμε την ειρήνη, αλλά τα μηνύματα που παίρνουμε από το Πακιστάν είναι μηνύματα πολέμου».

Οι δηλώσεις του Αφγανού ηγέτη δε σχολιάστηκαν άμεσα από το Πακιστάν.

Παράλληλα, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν την Κυριακή ότι μεταξύ των 27 ατόμων που σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής από επίθεση Ταλιμπάν στην αμερικανική βάση Καμπ Ιντέγκριτι (την οποία διαχειρίζεται η «Academi», η πρώην εταιρεία μισθοφόρων «Blackwater») ήταν και οκτώ Αφγανοί πολίτες που εργάζονταν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και ένας ξένος στρατιώτης, η εθνικότητα του οποίου δε δημοσιοποιήθηκε.

Τέλος, χτες, σε νέα επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν σε φυλάκιο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 16.

ΑΪΤΗ
Κάλπες που σημαδεύτηκαν από βία

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν χτες στην Αϊτή, με πολλές καταγγελίες για βία και νοθεία, ενώ και επίσημα δηλώνεται ότι τα αποτελέσματα θα βγουν μετά από 10 μέρες. Στις εκλογές πήραν μέρος 98 κόμματα, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν γύρω στα 6 εκατομμύρια. Οι αστυνομικές αρχές έκαναν στη διάρκεια της χτεσινής μέρας 137 συλλήψεις, 53 σχολεία που ήταν εκλογικά τμήματα στα κεντρικά και δυτικά της χώρας λεηλατήθηκαν από αγνώστους και δεν έγιναν ουσιαστικά εκλογές, ενώ υπήρξαν τραυματισμοί και πληροφορίες - που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα - για 7 νεκρούς.

Οι εκλογές γίνονται με καθυστέρηση έξι μηνών, αφού από τις 12 Γενάρη έχει διαλυθεί το Κοινοβούλιο και ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μαρτελί (είχε εκλεγεί το 2011 με αμφισβητούμενες διαδικασίες), κυβερνάει με διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ακριβώς την ίδια ημερομηνία πριν από 5 χρόνια, η Αϊτή και κυρίως η φτωχολογιά της είχε χτυπηθεί από τον καταστροφικό σεισμό, όπου πάνω από 200.000 άνθρωποι (η πραγματική καταγραφή δεν έγινε ποτέ) βρήκαν το θάνατο. Τα λαϊκά στρώματα, μετά το σεισμό, αντιμετώπισαν επιδημίες και συνέχεια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ενώ η χώρα εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή, από τις λεγόμενες δυνάμεις σταθεροποίησης του ΟΗΕ.

Σε αυτή την εκλογική διαδικασία, εκλέγονται 119 μέλη του Κοινοβουλίου και τα 2/3 της Γερουσίας, ενώ αναμένεται να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 25 Οκτώβρη, όποτε γίνεται και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ